Değerli Hotel Gazetesi okurları!
Öncelikle ilk yazımla siz değerli okurlarımızla buluşmaktan mutluluk ve heyecan duyuyorum. Dilerim yazılarımı okurken zaman zaman gülebiliriz de. Zira ben biraz neşeli birisiyim. Serzenişlerim çok da olsa yaşamın her anından neşe çıkartmayı seviyorum. Elbette yazılarım daha çok turizm sektörümüzle ilgili olacak ancak çevremizde olan biten hiçbir şeye gözümüzü kapatamadığımız için kişisel gelişim, eğitim, zaman zaman da neşeli konular ele almayı planlıyorum. Umarım yazı köşemde güzel duygularda bir araya geliriz. Her türlü yorum ve eleştiriniz baş tacı.
Şimdi gelelim konumuza…
Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Eğitim Şart
Hepimizin bildiği gibi günümüz dünyasında sürdürülebilirlik, her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor. Doğal kaynaklarımızın hızla tükenmesi, iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi global sorunlar, bizleri daha bilinçli ve sorumlu bireyler olmaya davet ediyor.
Ancak bahsetmek istediğim konu aslında yakın zamanda geçirmiş olduğumuz Kurban Bayramı’nda eşsiz doğamıza sahip Ege ve Akdeniz sahillerinde şahit olduğum ve bir çoğumuzun şahit olduğu çevre kirliliği.
Birçok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği sahillerimiz maalesef plajlara bırakılan pet şişe ve yiyecek ambalajları ile doluydu. Bugünümüzü ve yarınımızı tehdit eden bu davranışların son bulması için sadece otellerde, büyük işletmelerde ve reklamlarda sınırlı kalmayıp eğitimle herkesin bilinçlenmesi hem bugünümüz hem geleceğimiz için önem arz ediyor.
Eğitim, sürdürülebilirliğin temel taşlarından biridir. Bilinçli bireyler yetiştirmek, çevreye duyarlı toplumlar oluşturmak ve sürdürülebilir uygulamaları hayata geçirmek için eğitim şarttır ve önce ailede başlar.
Farkındalık yaratma, davranış değişikliğini benimseme, yenilikçi çözümler üretme belki de mahalle aralarına kadar inmeli. Önce aileler, sonra çocuklara çevre bilinci benimsetme yönünde birçok toplumsal eğitimlere yön verilmeli.
Özellikle toplumsal katılım bireyleri sürdürülebilirlik konusunda aktif katılımcılar haline getirir. Toplumun her kesiminde çevre bilinci arttıkça, ortak hareket etmek daha kolay ve etkili olur.
Çevresel sorunların nedenleri ve sonuçları hakkında bilgi verilerek, bu sayede sürdürülebilirlik konusunda bireyler daha bilinçli kararlar alabilirler, enerji tasarrufu, geri dönüşüm ve çevre dostu ürünlerin kullanımı gibi konularda bilinçli adımlar atabilirler.
Bayram tatili gibi dönemlerde sadece sahil bölgelerine değil, havaların ısınmasıyla sosyalleşmek için açık alanlarda vakit geçirmek isteyenlerin, maalesef geride bıraktıkları çöpler etrafımızdaki tüm güzellikleri gölgeliyor. Sorumsuzca bırakılan atıklar hem doğaya zarar veriyor hem de gelecek nesillerin bu güzelliklerden mahrum kalmasına neden oluyor.
Bu noktada, çevre bilincinin artırılması için daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor. Eğitim ve bilinçlenme bu sürecin anahtarıdır. Çevremizi kirletmemek, doğayı koruma sorumluluğumuzu unutmamak ve bu konuda farkındalık yaratmak için hep birlikte hareket etmeliyiz.
Unutmayalım ki sürdürülebilir bir gelecek, sadece çevreyi korumakla kalmaz, aynı zamanda daha sağlıklı, adil ve ekonomik olarak güçlü bir toplum yaratmayı da hedefler.
Hep birlikte atacağımız küçük adımlarla büyük değişimleri sağlayabiliriz.