Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’ndaki kilisede bu yıl düzenlenen 12’inci ayin sona erdi. Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, “Yüreğimiz mutlulukla dolu. Adaya her geldiğimizde buranın imarının daha da yetkinleştiğini görüyoruz” dedi.
Gevaş ilçesindeki iskeleden sabah saatlerinde, beraberindeki din adamlarıyla adaya gelen Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, yardımcısı Rahip Kaspar Garabetyan ve Kıdemli Peder Drtad Uzunyan, bir süre ziyaretçilerle sohbet etti.
Akdamar Kilisesi’nde Türkiye Ermenileri Patrikliği’ne mensup din adamları ve ziyaretçilerin katılımıyla gerçekleştirilen ayini Uzunyan yönetirken, katılımcılar mum yakıp dua etti ve ilahiler okudu. Maşalyan, gazetecilere yıllık ayinlerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Bu yıl da geleneksel ayin için Akdamar Adası’nda bulunduklarını ifade eden Maşalyan, “İstanbul, Ermenistan, ABD ve Almanya gibi dünyanın pek çok yerinden gelen hac ziyaretçileri ile geleneksel ibadetimizi yaptık. Yüreğimiz mutlulukla dolu. Adaya her geldiğimizde buranın imarının daha da yetkinleştiğini görüyoruz. Çevre düzenlemesi yapılıyor. Sayın Valimize teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Tarihi mabetlerde ibadet yapmanın önemine değinen Maşalyan, “Geldik ve huzur içinde ibadetimizi gerçekleştirdik. Bu gibi tarihi yerler ülkenin büyük kazancı. Bu toprakların çok renkli, çok kültürlü, çok dinli geçmişine tanıklık ediyorlar. Bunların korunması ve turizme açılması herkes gibi bizim de en büyük temennimiz. Çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından Maşalyan, ayine katılanlarla fotoğraf çektirdi.
Akdamar Kilisesi
Van Valiliği’nin teklifi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla yılda bir gün ayine izin verilen Akdamar Kilisesi, 915-921 yılları arasında inşa edilmiştir. Daha sonra manastıra dönüştürülen kilise, 2007 yılında restore edilerek müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından Keşiş Manuel’e yaptırılan kilise, Ermeni halkı açısından büyük önem taşımaktadır. Ermeniler, bu kiliseyi ziyaret etmeyi dini bir vecibe olarak görmektedir.
2010 Yılında İlk Ayin
Kilisede 1915 yılına kadar din adamlarının yetiştiği ve bu tarihe kadar ayin yapıldığı bilinmektedir. 1915 yılındaki Rus işgalinin ardından ayine kapatılan ancak sit alanı olarak koruma altına alınan kilise, ilk kez 2010 yılında bir ayine ev sahipliği yapmıştır. Adanın ortasında yer alan kiliseye batı ve güneyden birer kapı vasıtasıyla girilmektedir. Zengin figürlerin yer aldığı kilise duvarlarında İncil ve Tevrat’tan alınmış çeşitli sahnelerin resmedilmiş hali dikkat çekmektedir. Bu sahneler arasında Yunus Peygamber’in denize atılması, Hazreti Meryem ve Hazreti İsa, Hazreti Adem ile Hazreti Havva’nın cennetten çıkarılması, Hazreti Davut ile Kral Goliat’ın mücadelesi gibi figürler göze çarpmaktadır. Dini ve dünyevi sahnelerin yanı sıra hayvan figürlerinin de yer aldığı kilisenin iç kısmında ise günümüzde büyük ölçüde bozulmuş freskler bulunmaktadır.