İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından düzenlenen 10. Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo Uluslararası Ticaret Fuarı, Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bu önemli törene, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Birinci Yardımcısı Elnur Alıyev, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Entegrasyon ve Çalışma Bakanı Baboucarr Ousmaila Joof, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Dr. Saad bin Othman Alkasabı, Afganistan Ticaret Bakanı Nooruddine Azizi ve Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa gibi birçok üst düzey yetkili katıldı. Tören, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve tanıtım filmi gösterimiyle başladı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveye bir video mesaj göndererek tebriklerini iletti.
Filistin’i Partner Ülke Olarak Belirledik
Bakan Bolat, zirvede yaptığı konuşmada, Filistin ile ticaret konusuna vurgu yaptı. Bolat, “İsrail’in 7 Ekim’den önce de 1948’den beri açık hava hapishanesine dönüştürdüğü Filistin’deki kardeşlerimiz, sadece kendi vatandaşlarının değil 1.8 milyar Müslümanın da onurunu taşıyarak Kutsal Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin topraklarını koruma mücadelesini vermektedirler. Lübnan’da bu sabah ateşkes kararı yürürlüğe girmiştir. Gazze için de benzer bir durumun bir an önce sağlanması amacıyla çalışmalara devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Bolat, ihracatın yarısını oluşturan 1,109 üründe İsrail ile ticareti durdurduklarını ve üç hafta içerisinde, 2 Mayıs itibarıyla tüm ticareti sonlandırmayı planladıklarını belirtti. Bunun yanı sıra, Filistin devletinin, hükümetinin ve ekonomisinin yaşatılması adına özel bir mekanizma çerçevesinde Filistin’e yönelik ihracatı sürdürmekte olduklarını ifade etti. Bu bağlamda, Ticaret Bakanlığı olarak Filistin’i partner ülke, yani şeref misafiri olarak belirlediklerini ve 700 metrekareden fazla stant alanıyla 30 Filistinli firmanın ürünlerini sergileme imkanı bulacağını açıkladı.
Türkiye’nin İslam Ülkeleriyle Ticaretteki Payı Geçen Yıl Yüzde 26’ya Yükseldi
Bakan Bolat, Müslüman ülkeler arasındaki ticaret oranlarına dikkat çekerek, 20 yıl önce Müslüman ülkelerin kendi aralarındaki ticaretin dünya genelindeki ticaret içerisindeki payının %10 bile olmadığını, günümüzde ise bu oranın %19’a çıktığını belirtti. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve İslam Ülkeleri Ekonomik ve Ticari İşbirliği Danışma Kurulu (İSEDAK) bu oranı orta vadede %25’e yükseltmeyi hedefliyor. Türkiye olarak son 22 yılda dünya ile olduğu kadar İslam ülkeleriyle de ticareti artırmak için büyük gayret gösterdiklerini vurgulayan Bolat, geldiğimiz noktada, İslam ülkeleriyle Türkiye’nin ticaretinin, Türkiye’nin toplam ticaretindeki payının 2002 yılında %11 iken geçen yıl %26’ya yükseldiğini söyledi. Bolat, önümüzdeki yıllarda bu oranın %30’a, 2030’lara doğru ise %35’e ulaşmasını sağlamayı amaçladıklarını da ekledi.
2023 İtibarıyla Finans Sektörü