Yılmaz, resmi sosyal medya hesabından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan 2024 yılının Aralık ayı dönemi ödemeler dengesi verileri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Bu verilerin Türkiye ekonomisi için son derece önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, ülkedeki mali ve ekonomik istikrarı artırmaya yönelik adımların etkilerini aktardı.
İlk olarak, azalan cari açığın ekonomik ve finansal istikrarı güçlendirdiğini belirten Yılmaz, bu durumun dezenflasyon sürecine de katkı sağladığını ifade etti. Yılmaz, cari açık ile ilgili yapılan iyileştirmenin, dış finansman ihtiyacının ve dolayısıyla dış finansman maliyetinin de azalmasına yol açtığını dile getirdi. Yılmaz, cari işlemler dengesinin 2024 yılı itibarıyla bir önceki yıla göre 30 milyar dolar, yani %75’lik bir iyileşme ile 10 milyar dolar seviyesine ulaşacağını öngördüğünü açıkladı.
Yılmaz ayrıca, 2023 yılındaki cari açığın milli gelire oranının %3,5 seviyelerinde olduğunu belirtirken, 2024 yılında bu oranın %1’in altına inmesinin beklendiğinin de altını çizdi. Dış ticaret açığındaki iyileşmenin yanı sıra, turizm gelirleri gibi hizmet gelirlerindeki artışın da cari açığın daralmasında önemli bir rol oynamakta olduğunu ifade etti. Yılmaz, 2023 yılında mal ve hizmet ihracatı gelirlerinin toplamda 377 milyar doları geçtiğini, hizmet gelirlerinin ise 115,2 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Bu bağlamda, seyahat gelirlerinin 56,3 milyar dolar ile Orta Vadeli Program hedefini aşmasının, Türkiye’nin turizm ve hizmet sektörlerinin rekabet gücü ile potansiyelini ortaya koyduğunu ifade etti.
“Ekonomimizin doğru yolda ilerlediğini gösteriyor”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, cari açığın finansmanında görülmeye başlanan iyileşmalara ve rezervlerdeki artışa dikkat çekerek, “Uluslararası doğrudan yatırım girişleri 11,3 milyar dolara, portföy yatırımları ise 21,2 milyar dolara yükseldi. Bu rakamlar, yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güveninin arttığını göstermektedir.” dedi. Yılmaz, bu gelişmelerin ülkenin kredi notlarının yükselmesine ve risk priminin azaltılmasına katkıda bulunduğunu söyledi.
Bu olumlu gelişmelerin, ekonominin dış şoklara karşı direncini artırdığını ifade eden Yılmaz, 2024 yılı cari işlemler dengesindeki iyileşmelerin, Türk ekonomisinin doğru bir yolda ilerlediğinin kanıtı olduğunu belirtti. Yılmaz, 2025 yılı hedefleri doğrultusunda mal ve hizmet ihracatı gelirlerinin 390 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini aktardı. Ayrıca, dış dengede sağlanan iyileşmenin, 2025 yılında da kararlılıkla sürdürülen dengeli büyüme ve dezenflasyon politikalarına destek vermeye devam edeceğinin altını çizdi.