Rize’nin maceraperestlerine, Eylül ayında Kaçkar Dağları’nda gerçekleştirilecek Ultra Trail Mont-Blanc (UTMB) etkinliği için başvuru sayısı 1400’e ulaşmış durumda. 2 bin sporcuyla sınırlı olacak bu prestijli organizasyonu değerlendiren UTMB Türkiye Temsilcisi Özgür Emekçi, “Bu etkinlik, 45 ülkeye yayılan ve 5 kıtada gerçekleştirilen dünyanın en önemli spor serilerinden biri. Türkiye’de düzenlenecek bu organizasyona şu an itibarıyla 1400’e yakın sporcu kaydoldu. 55 ülkeden büyük bir ilgi var” şeklinde konuştu. Rize Valisi İhsan Selim Baydaş ise, “UTMB’nin, şehrimizde gerçekleşmesi, Kaçkar Dağları ile dünya çapında büyük yankı uyandıracak” ifadesini kullandı.
Dünyanın en prestijli ultra maraton markalarından biri olan Ultra Trail Mont-Blanc (UTMB) serisi, Eylül 2025’te Türkiye’nin doğal güzellikleriyle dolu Rize-Kaçkar Dağları’nda gerçekleştirilecek. Rize, spor tesisi, ulaşım ve konaklama alanlarındaki yatırımlarıyla spor turizminde marka şehir olma hedefinde önemli adımlar atmakta. Bu etkinlik, 5 yıl boyunca burada yapılacak. 5 kıtada, 45’in üzerinde ülkeden katılımcılarla gerçekleştirilecek olan ultra maratonun tanıtımının ardından başvurular alınmaya başladı. Ayder merkezli düzenlenecek etkinlikte, katılımcılar için 20, 50 ve 100 kilometrelik parkurlar sunulacak. Sporcular, 13 yayladan geçerek doğal patikalardan bulutların üzerine çıkma fırsatını bulacak. 1500 kişilik sporcu kotasına, 55 ülkeden yaklaşık 1400 başvuru olduğu göz önüne alındığında, talebin yoğun olması nedeniyle katılım kotası 2000 ile sınırlandırıldı.
‘KAÇKAR DAĞLARI, DÜNYADA SES GETİRECEK’
Etkinlikle ilgili görüşlerini paylaşan Rize Valisi İhsan Baydaş, “Eylül ayında başlayacak olan bu organizasyon, 5 yıl boyunca şehrimizde gerçekleştirilecek. Bu etkinliği sadece bir spor organizasyonu olarak görmek istemiyoruz; şehrin turizm vizyonunu değiştirmek adına önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Doğamızın korunarak turizmden faydalanma yolunda büyük fırsatlar sunuyor. Hazırlıklarımız tam ve bu organizasyona yoğun ilgi var. Eylül ayında, tüm detaylarıyla bu etkinliği gerçekleştirmeye hazırız. UTMB, şehrimiz ve Kaçkar Dağları ile dünya çapında tanınan bir merkez olacağına inanıyoruz” dedi.
Yoğun talep üzerine değerlendirmelerde bulunan UTBM Türkiye Organizatörü Özgür Emeklioğlu, “45 ülkeye yayılan ve 5 farklı kıtada düzenlenen bu prestijli etkinlik Rize’de, Kaçkar Dağları’nda hayata geçirilecek. Şu anda 1400’e yakın katılımcı başvurdu ve sayının 2000’e ulaşması bekleniyor. UTMB’nin Kaçkar Dağları’ndaki tanıtımı, bölgenin macera ve doğa sporları potansiyelini gözler önüne seriyor. Bu organizasyon, bölgesel ekonomik kalkınma ve turizm açısından kayda değer bir adım niteliği taşıyor. Bu nedenle oldukça mutluyuz. Dünyanın dört bir yanından katılacak sporcuların, Kaçkar Dağları’nın büyüsüne kapılacaklarına inanıyoruz. Etkinlik, Türkiye’nin doğa sporları ve macera turizmi merkezi algısını güçlendirecektir. UTMB yarışı, o bölgenin doğa sporları merkezi olduğunu kanıtlayan en önemli unsurlardan biri olacak; Kaçkarlar bu sahnede kendine özgü bir yer edinmiş olacak. Türkiye’nin bozulmamış doğasına sahip bu bölge, yürüyüş yolları ile dolu ve eşsiz bir güzellik barındırmakta. Rize halkının misafirperverliği de bu deneyimi farklı kılan bir başka unsur. Rize-Artvin Havalimanı’nın hizmete girmesiyle yarış noktasına ulaşım 45 dakika içinde mümkün hale geldi. Şu an sanki dünyanın merkezindeyiz, hatta Kaçkarlar için ‘Dünyanın merkezi’ bir tanımlama yapabiliriz. Yarış sırasında, katılımcılar 13 farklı yayladan geçiş yapacak ve Ayder Yaylası merkez olarak kullanılacak. Etkinlik, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Turizm Geliştirme Ajansı’nın destekleriyle düzenlenecek. Aynı zamanda, dünya genelinde yayınlanacak. Ancak bu deneyimi koşarak yaşamak mümkün, anlatmak ya da tarif etmek ise imkansız” şeklinde konuştu.
Mehmet Can PEÇE/RİZE, (DHA)-
GÜNCELLENME