Palandöken Kayak Merkezi, güvenli kayak uygulamalarıyla gündeme geliyor. İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan ‘siber devriye’ uygulaması, kayak sezonu boyunca yasaklı bölgelerde kayarak, kask takmayan ve diğer kurallara uymayan 37 kayakçının tespit edilmesini sağladı. Bu kayakçılar, Cumhuriyet savcılığına bildirildi ve Kabahatler Kanunu kapsamında kişi başı 2 bin 953 lira idari para cezası uygulandı.
Palandöken, hem yerli hem de yabancı turistler için önemli bir cazibe merkezi olarak öne çıkıyor. 4’ü 4 yıldızlı ve 6’sı 5 yıldızlı olmak üzere toplamda 10 otelin bulunduğu merkez, kayakseverlere 30 kolay, 12 orta ve 9 zor seviye pist sunarak geniş bir yelpazede hizmet veriyor.
TEDBİRLER ARTIRILDI
Palandöken, Avrupa’nın en popüler kayak merkezlerinden biri olma unvanını korurken, 21 Aralık 2024 tarihinde kayak pistleri dışında meydana gelen çığ felaketinin ardından güvenlik önlemlerini artırdı. Bu üzücü olayda bir kişi hayatını kaybederken, 4 kişi de yaralanmıştı. Erzurum Valiliği tarafından kayak merkezinde uyulması gereken kurallara dair bir genel emir yayımlandı. Bu emir, kamu ve özel kuruluşların gerçekleştirmesi gereken işlemlerin yanı sıra uyulması gereken kuralları da net bir şekilde belirtiyor. Pist dışında kayak yapanlar, kask takmayanlar ve alkol etkisindeki kayakçılara Kabahatler Kanunu gereği cezai işlemler uygulanacağı açıklandı.
Valilikten gelen genel emir çerçevesinde, Palandöken Kayak Merkezi’nin güvenliğinden sorumlu olan İl Jandarma Komutanlığı, kayak alanında günlük olarak sayısız yerli ve yabancı ziyaretçinin bulunması nedeniyle siber güvenlik uygulamalarını da devreye aldı.
7 GÜN 24 SAAT TAKİP
Erzurum Jandarma Komutanlığına bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, çığ riski taşıyan alanlarda kayak yapan ve bunu sosyal medya hesaplarından paylaşanları tespit etmek amacıyla siber devriye faaliyetlerine başladı. Ekipler, 7 gün 24 saat boyunca dijital ortamı tarayarak kurallara aykırı hareket edenleri belirleyip savcılığa bildirdi. Ocak 2025 itibarıyla yapılan siber devriyeler sonucunda Palandöken’de yasak bölgelerde kayak yapan 37 kişi tespit edilerek, Kabahatler Kanunu çerçevesinde ceza uygulandı.
Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Teğmen Gül Keleş, siber devriyenin dijital alanda gerçekleştirilen denetim ve izleme faaliyetleri olduğuna vurgu yaptı. Teğmen Keleş, bu denetimlerde siber suçların takibinin yanı sıra suç içerikli paylaşımlar ve zararlı internet içeriklerinin de tespit edildiğini belirtti.
JAK, PİSTLERDE
Palandöken’deki siber devriyenin yanı sıra, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri de sezon boyunca denetimlerine devam etti. Tim Komutanı Astsubay Başçavuş Fatih Taş yönetimindeki JAK ekipleri, kar motorları eşliğinde pistlerde devriye gezerek, çığ tehlikesi bulunan alanlarda kayarak kask takmayan bireyleri belirledi. JAK timleri, uyarılara rağmen yasak bölgelerde kayarak kuralları ihlal edenler hakkında Kabahatler Kanunu gereğince 2 bin 953 lira ceza uyguladı.
Palandöken’deki güvenliği sağlamak için ciddi önlemler alan JAK timleri, kayak yaparken yaralanan bireylerin sağlık kuruluşlarına ulaşımını da sağladı. 2 bin 250 rakımda bulunan karakolda görevli ekipler, yaralanma ihbarına kar motorlarıyla hızlıca müdahale etti. Sezon boyunca 721 kayakseverin yaralanma durumu ile ilgilenen JAK timleri, ayrıca spor yaralanmaları, mahsur kalma ve kaybolma olaylarına da müdahale etti. Doğal ve insan kaynaklı afetlerde arama-kurtarma görevlerini de üstlenen timler, güvenli kayak için gece gündüz çalışmaya devam ediyor.