UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, bu yıl 485. kez kutlandı. Etkinlik, 8 ton kütleye sahip mesir macununun halkın üzerine saçılmasıyla noktalandı. Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden 44 noktadan gerçekleştirilen mesir macunu saçımı, sadece 20 dakika sürdü. Bu süre zarfında, katılımcılar şifalı macunları kapmak için büyük bir heyecanla yarıştı. Bazı festival katılımcıları, macunları toplamak amacıyla ağaçlara ve aydınlatma direklerine çıkarak şemsiyelerini ters çevirdi.
Bu seneki 485. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, görsel bir şölenle başladı. Festivale, Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, eski TBMM başkanlarından Bülent Arınç, AK Parti ve CHP’nin Manisa milletvekilleri ile İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat ve Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ gibi birçok önemli isim katıldı. Ayrıca, festivale bölge halkı da yoğun ilgi gösterdi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde düzenlenen kortej yürüyüşü, etkinliğin coşkusuna katkı sağladı. Kortej kapsamında, Osmanlı padişahları, şehzadeler, Hafsa Sultan ve Merkez Efendi’nin temsili figürleri yer aldı. Türk ve yabancı halk oyunları ekiplerinin gösterileri de dikkat çekti. Kortej, Valilik önünden başlayarak Sultan Camisi önünde sona erdi ve protokol üyeleri kalabalığa seslendi.
Öğle namazının ardından, Hafsa Sultan’ın Merkez Efendi’ye berat vermesi temsili olarak gerçekleştirildi ve bu sırada Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden şifalı mesir macunları, alandan bekleyen halka saçıldı. 44 ayrı noktadan yapılan saçım işlemi tam 20 dakika sürdü. Camii çevresindeki yapısal alanlara çıkan vatandaşlar, mesir macunlarını kapabilmek için birbirleriyle kıyasıya yarıştı. Ağaçlarda ve aydınlatma direklerinde bulunan katılımcılar, şemsiyelerini ters çevirerek macun toplamak için renkli ve eğlenceli görüntüler oluşturdu.
MESİRİN TARİHÇESİ
Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi ve ‘Muhteşem Süleyman’ olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’daki hastalığı sırasında Sultan Camisi Medresesi’nde görevli Merkez Efendi’ye başvurmuştur. Merkez Efendi, farklı bitkiler ve baharat kullanarak hazırladığı şifalı bir macun ile Hafsa Sultan’ı iyileştirmiştir. Sonrasında Hafsa Sultan, bu şifalı macunun hastalara dağıtılmasını istemiştir. Zamanla, macunun kağıtlara sarılarak Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılması benimsenmiştir. Her yıl 21 Mart’ta halk, kendiliğinden Sultan Camisi’nin çevresinde toplanmaya başlamış; bu durum, Manisa Mesir Şenlikleri’nin doğmasına vesile olmuştur. Bu gelenek, 1539 yılından bu yana on binlerce insanın katılımıyla doğanın uyanışını, baharın gelişini ve bereketin başlangıcını kutlamaktadır.
41 ÇEŞİT BAHARAT KULLANILIYOR
483 yıldır, özgün içeriğiyle hazırlanan mesir macununun bileşenleri arasında şunlar bulunmaktadır:
“Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, hibiskus, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, çam sakızı, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu, deve dikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, udi hindi, ısırgan tohumu, ak biber, üzüm çekirdeği, hayıt tohumu, biberiye, funda yaprağı, melisa otu, karahalile.”