Turizm sektörü temsilcileri, bu yaz Kurban Bayramı’nın Hristiyan dünyasında önemli bir yere sahip olan Pfingsten bayramıyla çakışacağını belirterek, yoğun bir dönem geçireceklerini tahmin ediyor. Sektörün önde gelen isimleri, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasını ve bu kararın vakitlice alınmasını talep etti.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 20 oranında bir düşüş yaşandığını ifade ederek, bu dönemin son yılların en zor kış sezonlarından biri olduğunu dile getirdi. Kavaloğlu, turizm faaliyetlerinin gerçekleştirildiği değerli bölgelerin sağladığı fırsatlar ile karşılaşılan zorlukların sektöre olan etkilerine vurgu yaptı. “Çok değerli bölgelerde turizm faaliyetleri sürdürmekteyiz. Ancak etrafımızdaki olumsuz gelişmeler nedeniyle ilk üç ayda zorluklar yaşadık. Nisan ayında toparlanma sürecine girdik ve geride kalan yüzde 20’lik farkı kapattık. Nisan ayı oldukça başarılı geçti” ifadelerini kullandı.
BAYRAMLARIN PEŞ PEŞE GELİŞİ
Kavaloğlu, bu yıl turizm sezonunun Ramazan Bayramı ile başladığını belirterek, ardından Paskalya döneminin geldiğini açıkladı. Mart ayında yaşanan sıkıntıların Paskalya’nın marttan nisana kaymasıyla ilgili olduğunu aktaran Kavaloğlu, “Paskalya’dan sonra Hollanda’da Kral Günü ve Rusya’nın önemli bağımsızlık haftaları var. Ayrıca Mayıs ayı içerisinde Avrupa ülkelerinin bayram tatilleri yapılacak. Kurban Bayramı da bu süreçte eklenecek ve böylelikle sezon ardışık tatil dönemleri ile devam edecektir” dedi.
‘BAYRAM TATİLİNİN UZATILMASI GEREKİYOR’
Kurban Bayramı rezervasyonlarının başladığını kaydeden Kavaloğlu, Antalya’nın iklim koşullarının Ramazan Bayramı’na göre daha uygun olacağını ve bu yüzden Kurban Bayramı’nın daha hareketli geçeceğini vurguladı. Tatilin uzatılmasının önemine dikkat çeken Kavaloğlu, “Bu durum, okulların kapanması öncesi sınav haftasına denk geliyor. Tatilin dokuz güne çıkarılması için erken bir karar alınmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
PFİNGSTEN VE KURBAN BAYRAMI
Kurban Bayramı’nın Hristiyanlıkta önemli bir yer tutan Pfingsten ile çakıştığına dikkat çeken Kavaloğlu, “Bu durumu Ramazan Bayramı ve Paskalya’nın peş peşe gelmesi ile de gözlemlemiştik. Özellikle Avrupa’da yaşayan Türklerin tatil dönemlerini bir araya getirerek, hem kendi ülkelerinde hem de Antalya’da tatil yapmayı tercih etmeleri bizim için büyük bir avantaj. Dolayısıyla, gurbetçilerimizin Kurban Bayramı ile Pfingsten tatilini bir araya getireceklerine inanıyorum” dedi.
18 MİLYON TURİST HEDEFİ
Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması durumunda iç pazarın da hareketleneceğini aktaran Kavaloğlu, “İklim koşulları daha elverişli. Haziran ayının da keyifli geçmesini umuyoruz. 5 Mayıs itibarıyla Antalya’ya gelen turist sayısı 2 milyon 300 bini geçti ve bu, geçen yıl ile paralel bir tablo gündeme getirdi. Geçen yıl 17 milyonu aşmıştık. Bu yıl ise hedefimiz 18 milyon. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklamaları ile ikinci çeyrekte bir iyileşme, üçüncü çeyrekte ise daha iyi bir dönem bekliyoruz” şeklinde konuştu.
TATİL KARARININ ETKİLERİ
Bu yıl turizmin Nevruz, Ramazan ve Paskalya bayramları ile canlandığını vurgulayan 5 yıldızlı otel genel müdürü İsmail Çağlar, Belek bölgesinin oldukça iyi durumda olduğunu, Kundu bölgesinin ise onu takip ettiğini belirtti. Antalya’nın 18 milyon turist hedefiyle Türk turizminde büyük bir paya sahip olduğunu ifade eden Çağlar, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının ve erken açıklanmasının iç turizme faydalı olacağını dile getirdi.
RUS PAZARI BAHARDA CANLANDI
Mayıs ayı ile beraber Rus pazarının hareketlendiğini kaydeden Çağlar, “Rusların Zafer Bayramı nedeniyle Rusya’dan iyi rezervasyonlar alıyoruz. Şu an otellerimizde en kalabalık misafir grubu Ruslardan oluşuyor. Antalya’nın farklı bölgelerinde doluluk oranları değişiyor. Bu yıl umutluyuz ve doğal afet ya da siyasi sorun yaşanmazsa, Türkiye’nin 65 milyon turist ve 64 milyar dolar gelir hedefini tutturacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.