Marmara Denizi’nde 2021 yılında büyük bir felakete neden olan müsilaj, şimdi yeniden gündeme geldi. Bursa’nın Mudanya ilçesinin ardından, Gemlik’teki turistik alanlar da bu durumdan etkilenmeye başladı. Uzmanların Marmara Denizi üzerindeki araştırmaları, müsilajın 20-30 metre derinliklerde yoğunlaştığını ortaya koydu. Bilim insanları, 2021’de yaşanan krizin benzerinin yeniden yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
‘OKULLAR KAPANDIĞINDA 200-300 BİN KİŞİ KUMLA’YA GELECEK’
Kıyı alanlarının acil bir şekilde temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Kumla Mahalle Muhtarı Kazım Ata, “Gemlik’in en seçkin sahil bölgelerinden biriyiz. Ancak bu yıl, tüm Gemlik sahilinde olduğu gibi, Kumla sahilimiz de müsilaj sorunuyla karşılaşıyor. Son 15-20 gündür müsilaj bizleri rahatsız ediyor.” dedi. Muhtar, okullar kapandıktan sonra Kumla’ya 200-300 bin kişinin geleceğini belirterek, mevcut durumun oldukça kötü olduğunu ifade etti.
‘OLTALAR DİPTE TAKILIYOR’
Müsilajın av sezonuna olan etkileri de endişe verici. Müsilaj, balıkçıların ağlarına sıkışırken, pek çok balıkçı denize açılamamaktan yakınıyor. Olta balıkçısı Hasan Basri, “Tekneler bile denize açılamıyor, durum çok kötü. Deniz o kadar kötü ki, sanki kumun içinde kaybolmuş gibiyiz. İnsanlar balık tutmaya çalışıyor ama oltaları bile pislikle çıkıyor. Dipte de oltalar takılıyor. Oksijen yok; bu durum balıkların yaşamını tehdit ediyor.” dedi.
‘KIŞ AYLARINDAN BERİ MÜSİLAJ OLUŞUMU VARDI’
Müsilajın balık çeşitliliği üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Doç. Dr. Efsun Dindar, kış aylarından itibaren Marmara Denizi’nin uyarılar vermeye başladığını kaydetti. Dindar, “Yaz aylarının gelmesiyle deniz suyu sıcaklıkları arttı ve müsilaj yüzeye çıkmaya başladı. Kış aylarından bu yana denizde müsilaj oluşmuştu ve bu durum, canlı yaşamını tehdit ediyordu.” ifadelerini kullandı.
‘CANLI EKOSİSTEM İÇİN BÜYÜK TEHLİKE’
Dindar, atık su deşarjları ve derelerin neden olduğu kirliliğin müsilajın hızla yayılmasına yol açtığını belirterek, “Müsilajın başlıca sebebi, azot ve fosfor yükü taşıyan suların Marmara Denizi ile buluşmasıdır. Evsel atık sular, derelerin taşıdığı kirli sular ve arıtılmadan bırakılan sular, deniz suyunun kirlenmesine neden olmakta; bu durum fitoplanktonların artışına yol açarak denizde oksijenin tükenmesine neden olmaktadır. Bu da canlı ekosistemi büyük bir tehlike altına sokmaktadır.” şeklinde konuştu.