


Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara Hakimevi’nde düzenlenen ‘Hükümlü ve Yükümlülerin İstihdamına Yönelik İş Birliği Protokolü İmza Töreni’ne katıldı. Bu protokol aracılığıyla, hükümlü ve yükümlülerin mesleki becerilerini geliştirmek, istihdamlarını desteklemek ve tahliye sonrası hayatlarına uyum sağlamaları hedefleniyor.
Bakan Tunç, imzalanan protokol sayesinde hükümlülerin tahliye tarihine bir ay kala İŞKUR’un iş ve meslek danışmanlarıyla birebir görüşme imkanı bulacaklarının altını çizdi. Ayrıca, ceza infaz kurumları ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde verilecek danışmanlık hizmetleri ile iş arama becerileri ve mülakat hazırlıkları konularında seminerler düzenleneceğini belirtti. Bu seminerlerin, bireylerin özgüvenlerini artırarak iş ortamına daha kolay entegre olmalarını sağlayacağına dikkat çekildi. Protokol, kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülere yönelik hibe destekleri, rehberlik hizmetleri ve girişimcilik seminerlerini de kapsamakta, böylece istihdam yoluyla topluma yeniden kazandırılan bireylerin suça yönelme riskinin azalmasına katkıda bulunacaktır.
‘113 TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ HAFIZLIĞINI TAMAMLAMIŞTIR’
Bakan Tunç, Türkiye genelinde 396 ceza ve infaz kurumuyla birlikte toplam 372 işyurtunda, 200’den fazla iş kolunda 1700 atölye ve tesis bulunduğunu bildirdi. İş Yurtları Kurumu’na bağlı 54 işyurdu müdürlüğünde mobilya üretimi yapıldığını ifade eden Tunç, bunun yanı sıra tekstil, metal işleri, inşaat ve tarım gibi sektörlerin de yer aldığını belirtti. Her yıl ortalama 60 bin hükümlü ve tutuklunun bu tesislerde çalıştığını aktaran Tunç, kamu kurumları ve belediyeler ile imzalanan protokoller kapsamında açık cezaevindeki hükümlülerin kamu hizmetlerinde yer aldığını da vurguladı. Şu ana kadar 18 kamu kurumu ile protokol imzalanmış ve bu çerçevede 844 hükümlünün çeşitli alanlarda istihdam edildiği kaydedildi. Eğitim alanında ceza infaz kurumlarında 957 öğretmenin görev yaptığını, 75 bin 219 hükümlünün eğitim aldığını duyuran Bakan Tunç, 2024 yılında 3 bin 575 kişinin, 2025 yılının ilk üç ayında ise 823 kişinin okuma yazma öğrendiğini aktardı. Ceza infaz kurumlarında görevli 896 vaiz arasında, 113 tutuklu ve hükümlünün hafızlık eğitimi tamamladığı da belirtildi. Ayrıca, Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan bir iş birliği ile hükümlülerin il ve ilçe halk kütüphanelerindeki 23 milyon kitaba erişiminin sağlandığı ifade edildi.
‘DEZAVANTAJLI GRUPLARIN ÇALIŞMA HAYATINA DÜZENLEME SAĞLIYORUZ’
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ‘İşgücü Uyum Programı’ sayesinde bir yıl içerisinde 200 binden fazla vatandaşa destek sağlandığını vurguladı. Işıkhan, devletin sosyal hayatı geliştirmeye yönelik önemli adımlar attığını ifade ederek, kadınlar, gençler, engelliler ve eski hükümlüler gibi dezavantajlı gruplar için çeşitli politika ve hizmetler uygulandığını belirtti. Ceza infaz kurumları ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde İŞKUR’un iş ve meslek danışmanları aracılığıyla hükümlü ve tutuklulara danışmanlık hizmetleri verileceğini açıklayan Işıkhan, bu kişilere işe yerleştirme, İŞKUR’un sağladığı hibe destekleri hakkında bilgi sunmayı amaçladıklarını belirtti. ‘İşgücü Uyum Programı’nın devreye girmesi ile birlikte, 200 binden fazla kişinin iş gücü piyasasına girişinin kolaylaştırıldığını ve bu bireylere geçici gelir desteği sağlandığını aktardı.
‘YAKLAŞIK 168 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ TAHSİS ETTİK’
Işıkhan, eski hükümlü bireylerin kendi işlerini kurabilmeleri için sağlanan hibe desteğinin 435 bin TL’ye çıkarıldığını açıkladı. 2014 yılından bu yana, Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden tahsil edilen idari para cezaları çerçevesinde eski hükümlülere destek sağlandığını belirten Işıkhan, belirli şartları karşılayan bu bireylere yönelik hibe desteğinin 300 bin Türk lirasından 435 bin Türk lirasına yükseltildiğini ifade etti. Her yıl düzenlenen projeler ile toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi hedeflenmektedir. 2014 yılı itibarıyla 2 bin 969 eski hükümlüye toplamda yaklaşık 168 milyon TL hibe desteği tahsis edilmiştir. Mesleki eğitim kurslarından 1647 eski hükümlü faydalanırken, iş başı eğitim programlarından da 2 bin 604 eski hükümlü yararlanmıştır.