KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Bursa’da BALKANTÜRKSİAD tarafından organize edilen 33. Sinerji Toplantısı’na katılmak üzere şehre geldi. Toplantıya, Üstel’in yanı sıra KKTC Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bursa Vali Vekili Salih Altun, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, BALKANTÜRKSİAD Başkanı İskender İskenderoğlu ve birçok iş insanı katıldı.
Başbakan Üstel, törende gerçekleştirdiği konuşmada, Kıbrıs Türk halkının 1950’lerden bu yana sürdürdüğü varoluş mücadelesine dikkat çekti. 1974 Barış Harekatı ile Kıbrıs Türklerinin özgürlüğe kavuştuğunu ifade eden Üstel, “O günlerin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin öncü isimlerinden rahmetli Bülent Ecevit ile onun ortağı Necmettin Erbakan sayesinde bu noktaya geldik. Bugün, o zor günlerden çok bir fark yok; aynı zulüm hâlâ devam ediyor” şeklinde konuştu.

‘ANAVATAN OLMASA KIBRIS TÜRK’Ü FİLİSTİNLİLER GİBİ İNİM İNİM İNLEYECEK’
Rum ve Yunan lobisinin Kıbrıs Türklerine yönelik baskılarının sürdüğünü ifade eden Üstel, “Avrupa’nın şımarık çocuğu olan Rum Yönetimi, yanı başımızda Yunanistan ve Yunan adaları ile birlikte hareket ediyor. İş insanlarımız, katıldıkları tanıtım fuarlarında Rum ve Yunan baskısını her zaman hissetmektedir. Ancak onlar asla korkup yılmadılar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni uluslararası alanda tanıtmaya devam ettiler. Bugün Kıbrıs Türkü, ekonomik, sosyal yaşam ve altyapı açısından bu noktaya geldiyse, bu fedakâr iş insanlarımız sayesinde oldu. Türkiye Cumhuriyeti, bizim ana vatanımız olarak daima yanımızda yer aldı. Eğer olmasaydı, belki de Kıbrıs Türkü bugün Filistinliler gibi olabilirdi” dedi.
‘86 MİLYON’DAN KKTC’Yİ ZİYARET EDEN YÜZDE 1’
Başbakan Üstel, bazı Türk medya kuruluşlarının Kuzey Kıbrıs’ı “gazino adası” olarak tanımlamasını eleştirerek, “Kuzey Kıbrıs sadece bu değil. Gazinolar, turizmin bir parçasıdır. Gelin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin zengin mutfağını, tarihi eserlerini keşfedin. Burada, Yunan adalarındaki zenginliğin yüz katı kadar bir zenginlik var” ifadelerini kullandı.
Bunun yanı sıra, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’ndan bu yana Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret edenlerin oranının sadece yüzde 1 olduğunu vurgulayan Üstel, daha fazla ziyaret beklediğini belirtti. “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yatırım yapın ve bizim zengin kültürümüzü tanıyın” diyerek çağrıda bulundu.