Altur Denetim ve Akademi Müdürü Ahmet Taştekne, yaklaşan bayram tatili dolayısıyla yollarda karşılaşılması muhtemel yoğunluk ve riskler hakkında sürücüleri uyardı. Taştekne, “Altur Turizm, önümüzdeki yıl 50. yılını kutlayacak olup, sektörde 15 bin araç ve sürücü ile liderliğini sürdürmektedir. Bu hizmeti sunan sürücüler sadece araç kullanmakla kalmaz, aynı zamanda yolcu güvenliğini, araç bakımını, hava ve yol koşullarını, arıza ve kazaları göz önünde bulundurarak operasyonu yönetir. Bu nedenle kendilerine daha uygun bir tanımla personel transfer operatörü demek mümkündür. 2017 yılında Türkiye Otomobili Sporları Federasyonu’ndan onay alarak, personel transfer operatörlerini geliştirmek ve kazaları azaltmak amacıyla Altur Akademi’yi hayata geçirdi” şeklinde konuştu.
‘PSİKOLOĞUMUZ TRAFİKTE STRESLE BAŞA ÇIKMA KONUSUNDA EĞİTİM VERİYOR’
Taştekne, akademinin 2017 yılından bu yana trafik ve yol güvenliği konularında eğitimler verdiğini belirtti. “Şirket içinde bulunan psikoloğumuz, operatörlerimize trafikte stresle başa çıkma ve personel iletişimi konularında düzenli eğitimler sağlamaktadır. Eğitim ve denetim ekiplerimiz, sürücülerin sık kullandığı güzergahlarda meydana gelen yol çalışmalarını ya da olumsuz hava koşullarını sosyal medya ve diğer iletişim kanalları aracılığıyla operatörlerimize bildiriyor” dedi.
‘DİSK VE BALATA KONTROLLERİNİ YAPILMASI GEREKİYOR’
Uzak yola çıkacak sürücülerin araç hazırlığı konusuna dikkat çeken Taştekne, “Araç hazırlığı lastik kontrolü ile başlamalıdır. Lastik diş derinlikleri yeterli mi? Mevsimsel lastikler uygun mu? Motor yağı, soğutma suyu, fren ve direksiyon hidroliği gibi sıvıların seviyeleri ve olası sızıntılar kontrol edilmelidir. Disk ve balata kontrollerinin ayrıca yapılması elzemdir. Bu işlemlerin herkes tarafından gerçekleştirilemeyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Sürücüler ayrıca cam sileceklerinin lastiklerini, far, sinyal gibi uyarı sistemlerini ve havalandırma sistemlerini de gözden geçirmelidir” ifadelerini kullandı.
‘SÜRÜCÜ YOLA ÇIKMADAN ÖNCE EN AZ 8 SAAT UYUMALI’
Yolculuk öncesinde sürücülerin uygun bir hazırlık yapmaları gerektiğini vurgulayan Taştekne, “Sürücünün yola çıkmadan önce en az 7-8 saat dinlenmiş olması gerekmektedir. Sefer sırasında yorgunluk belirtileri gözlemlendiğinde, yol arkadaşı dinlenme önerisinde bulunmalıdır. Seyahat sırasında 2-3 saatte bir 15-20 dakikalık molalar verilmesi önemli. Bu molalarda kısa yürüyüşlerle kan dolaşımının artırılması faydalı olacaktır. Mikro uyku, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle meydana gelir; bu durum ani göz kapanması ve baş düşmesine yol açar. Bu tür kazalar genellikle sürücülerin kısa bir uyku sonrası kendilerini toparlayamamaları sebebiyle gerçekleşir. Direksiyon ve pedal kontrolü bu durumda zorlaşır” şeklinde konuştu.
Taştekne, “Yol hipnozu genellikle tek düze yollarda gelişir ve bu durum yorgunlukla ilişkilendirilir. Sürekli aynı görüş açısıyla seyahat ederken sürücü yarı hipnoz durumuna geçebilir. Bu durumda sürücünün yoldaki levhaları ve detayları görme yeteneği azalır ve geçilen yollar hatırlanmaz hale gelebilir. Bu anlar genellikle sürücünün zihninde dolaşan başka düşüncelerden kaynaklanır. Ani tehlikelere müdahale için gereken süre kaybolduğunda, büyük kazalar yaşanabilir” dedi.
‘EMNİYET KEMERİ, KAZA ANINDA SAVRULMAYI ÖNLÜYOR’
Taştekne, “Emniyet kemeri, kaza anında savrulmayı önleyen kritik bir güvenlik aracıdır. Yapılan araştırmalar, yaralanma ve ölüm oranlarının yüzde 50 oranında azaldığını göstermektedir. Cep telefonu kullanan sürücüler, dikkatinin dağılması nedeniyle trafik kazalarının önemli bir nedeni haline gelmektedir. Bu nedenle, telefon kullanımı konusunda tüm operatörleri uyarıyoruz” şeklinde ifade etti.
‘2020 YILINDA ÖLÜM SAYISI 4 BİN 850 İKEN, 2024 VERİLERİ 6 BİN 350’YE YÜKSELMİŞ’
Trafikteki kazaların yüzde 50’sinin hız ve aşırı hızdan kaynaklandığını belirten Taştekne, “İstatistikler incelendiğinde, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2020’deki ölüm sayısı 4 bin 850 iken, 2024 verileri 6 bin 350’ye ulaşmıştır. Bu, ölüm sayısında yüzde 25’ten fazla bir artış anlamına gelmektedir. Yaralanma sayısı ise 225 binden 385 bine çıkmıştır. Ölüm sayısının yaklaşık iki katı kadar yaralanma yaşandığı görülmektedir. Bu nedenle hız kuralları hakkında sürekli uyarılarda bulunuyoruz. Tüm operatörlerimizin hız limitlerine uyması, yol çizgilerine ve trafik levhalarına dikkat etmesi elzem” dedi.
‘BİR ANLIK DALGINLIK BİR ÖMRE BEDEL OLABİLİR’
Taştekne, “Gözler yolda, kulaklar dinlemede olmalıdır. Emniyet kemerini takın, cep telefonunu bir kenara bırakın. Bir anlık dalgınlık, bir ömre mal olabilir. Altur ailesi olarak, seyahate çıkacak tüm araç kullanıcılarına kazasız sürüşler dileriz” şeklinde duyurusunu tamamladı.