İstanbul Sabiha Gökçen (ISG) Uluslararası Havalimanı, yaklaşan Kurban Bayramı tatiliyle birlikte tarihindeki en yoğun günlerinden birini yaşamaya hazırlanıyor. Havalimanı, 1 Haziran’da gerçekleştirdiği 784 uçuşla günlük rekor kırmasının ardından, bayram süresince yeni rekorların da kırılması bekleniyor.
Resmi tatil döneminin 5-9 Haziran tarihleri arasında, tarifeli uçuşlarda %7 oranında bir artışla yaklaşık 700 bin yolcunun havalimanını kullanması öngörülüyor. Ayrıca, tatil süresini 10 güne çıkaracak olan yolcular sayesinde, 2-13 Haziran tarihleri arasında toplam 1,6 milyon yolcunun ISG’yi tercih etmesi planlanıyor.
Yolcular için iyileştirmeler ve yenilikler
Yoğun yolcu trafiğini yönetebilmek adına ISG’de kapsamlı önlemler alındı. Güvenlik, temizlik ve operasyon ekipleri artırılırken, e-pasaport banko sayısı 34’e yükseltildi. Havalimanı genelinde 110 X-Ray noktasında düzenlemeler yapıldı ve yolcu konforunu artırmak amacıyla ücretsiz Wi-Fi, ek soğutma kapasiteleri ve içme suyu sebilleri gibi çeşitli yenilikler hayata geçirildi.
Dijital asistan SAVVy, yolcu deneyimini iyileştirmek amacıyla hizmet vermeye başladı. Bu yapay zeka destekli sistem sayesinde yolcular, anlık dijital destek alarak müşteri hizmetleriyle ilgili konularda yardımcı olabiliyor.
2025 hedefi: 43,2 milyon yolcu
ISG Stratejik Planlama ve Hazine Yönetimi Direktörü Kerem Maybek, mevcut terminaldeki yeniliklerin önemine değinerek şu ifadeleri kullandı:
“Geçen yıl 41,5 milyon yolcuyu ağırladık. Yolcu akışını artırmak amacıyla 2024 yılı için 34 milyon euroluk bir yatırım planladık. T1 terminalinin yeniden devreye alınması için HEAŞ ile işbirliğimiz devam ediyor. Yeni terminal planlamaları da bu bağlamda ilerliyor.”
MAHB: Türkiye ile ticari ilişkilerimizi güçlendiriyoruz
ISG’nin işletmecisi Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) Yönetici Direktörü Dato Mohd Izani Ghani, Türkiye’deki yatırımların önemini vurgulayarak şunları belirtti:
“İstanbul’un coğrafi avantajı ve turizm potansiyeli, ISG’yi uluslararası bir merkez haline getirdi. 2025 yılına kadar 43,2 milyon yolcu hedefliyoruz. Genişleyen uçuş ağı ve altyapı yatırımları, ISG’nin uluslararası rekabet gücünü artıracaktır.”
Türkiye ile Malezya arasındaki dostane ilişkilerin ticari ilişkilere de yansıdığını belirten Ghani, ISG’nin Avrupa, Asya ve Afrika arasında güçlü bir ‘hub’ konumuna geldiğini ifade etti.
ISG geniş global uçuş ağıyla öne çıkıyor
“Şehrin Havalimanı” olarak bilinen İstanbul Sabiha Gökçen, 52 ülke ve 146 noktaya uçuş imkanı sunarak dikkat çeken bir transfer merkezi olma yolunda. Havalimanı, 107 dış hat ve 39 iç hat bağlantısı ile önemli bir ulaşım ağı oluşturuyor.
ISG’nin bağlı olduğu MAHB grubu, başta Kuala Lumpur olmak üzere Malezya genelinde 39, dünya genelinde ise toplam 40 havalimanını işletiyor.