İstanbul Valiliği, ormanlık alanlara girişlerin, mangal, tüp kullanımı ve nargile gibi ateş yakma eylemleri nedeniyle 23 Haziran-15 Ekim tarihleri arasında yasaklandığını duyurdu.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ormanlık bölgelerde insan ve araç hareketliliğinin arttığına dikkat çeken Valilik, bu durumun orman yangını riskini kasten ya da dikkatsizlik nedeniyle yükselttiğini ifade etti.
Bu riskleri önlemek amacıyla İstanbul Valiliği tarafından alınan çeşitli önlemler hakkında bilgi verildi. Açıklamada, “İstanbul genelinde ormanlık alanlara girişler, mangal, tüp kullanımı, nargile gibi sebeplerle ateş yakmanın 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca 23 Haziran 2025 ile 15 Ekim 2025 tarihleri arasında yasaklandığı, ancak İstanbulluların belirlenen piknik-mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve eko turizm alanlarında mangal yapmalarına, piknik, spor ve yürüyüş gibi aktiviteler gerçekleştirmelerine herhangi bir kısıtlama olmadığı” belirtildi.
“Tüm belediyelerimiz, çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak”
Açıklamada, Orman Kanunu’nun 31. ve 32. maddeleri kapsamındaki köyler ve mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişkisi bulunmayan köylerde anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği nedeniyle ağaç, dal ve bitki örtüsünün yakılmasının yasak olduğu vurgulandı. Ayrıca, orman alanları çevresindeki tesisler ve sanayi kuruluşlarının bu alanlarda yangın riskine karşı önleyici tedbirler almak zorunda olduğu bildirildi.
Enerji nakil hatları konusunda bakım ve inşaat işlemlerini yürütmekle görevli kurumların, ormanlık alanlarda geçen enerji hatlarına yönelik gerekli bakımları yapacakları ve yangın riskini azaltmak için tüm önlemleri alacakları ifade edildi. Açıklamada, “Tüm belediyelerimiz, orman içi ve kenarındaki çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskiyle mücadele amacıyla gerekli iş makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracaklardır” denildi.
Yasaklı alanlarda sokak hayvanlarını beslemek isteyen vatandaşların kimlik bilgilerini, hangi bölgede ve ne zaman besleme yapacaklarını ilgili ilçe güvenlik birimleri ile orman işletme şefliklerine bildirmesi gerektiği belirtildi. İzin almak kaydıyla bu kişilerin ormanda sokak hayvanlarını besleyebileceği kaydedildi. Ancak, bu kişilerin piknik yapma veya ateş yakma yasaklarından muaf olmadığı da vurgulandı. Denetim ekiplerinin etkin gözetim yapacağı ve gerektiğinde kaymakamlıkların emirleri doğrultusunda kamu ile özel sektör imkanlarının kullanılarak olası yangınlara müdahale edileceği açıklandı.
Belirtilen karar ve önlemlere uymayanlar hakkında, 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu çerçevesinde idari ve adli işlem başlatılacağı bildirildi.
Kaynak: AA