Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası'nı ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Accept

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Reading: TBMM’de Madencilik ve Emekli Aylıkları Görüşülecek
Share
Bildirimler Daha Fazla
Font ResizerAa

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

Font ResizerAa
HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
  • E-GAZETE
Search
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Have an existing account? Sign In
Follow US
SEKTÖRÜN BASILI TEK GAZETESİ
Anasayfa » Blog » TBMM’de Madencilik ve Emekli Aylıkları Görüşülecek
TURİZM

TBMM’de Madencilik ve Emekli Aylıkları Görüşülecek

AI Editör
Last updated: 6 Temmuz 2025 18:01
AI Editör Published 6 Temmuz 2025
Share
SHARE

Bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yoğun bir çalışma programı bekleniyor. Genel Kurulda, elektrik talebini karşılamak için yürütülen madencilik faaliyetlerine dair kanun teklifi gündeme alınacak. Bu düzenlemeyle, tapuda zeytinlik olarak tescil edilen veya pratikte zeytinlik alanlarında madencilik yapılabilmesi için, bu bölgelerdeki zeytin ağaçlarının taşınması ve geçici tesis kurulumları için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan izin alınması mümkün hale gelecek. İzinler verilirken kamu yararının gözetilmesi sağlanacak.

Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetinin devamı halinde, ruhsat sahiplerinden işletme ruhsat bedeli kadar ek bir tahsilat talep edilecek.

Yeni zeytin bahçeleri oluşturulması ve taşınacak zeytin ağaçlarının Hazine taşınmazları gerektirmesi durumunda, bu taşınmazlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uygun gördüğü kişilere rayiç bedel üzerinden 10 yıl süreyle kiralanabilecek.

Dahası, yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan tesislerin gerekli taşınmazlarının temini için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 31 Aralık 2030 tarihine kadar “acele kamulaştırma” kararı alabilecek.

Bu tarihe kadar devreye alınacak yenilenebilir enerji tesislerinin izin, kira ve irtifak işlemlerinde ise yüzde 85 oranında indirim uygulaması yapılacak.

İleriye dönük enerji ithalatını azaltmak, cari açığı düşürmek ve yerli üretimi teşvik etmek amacıyla mevcut indirimlerin süresi 5 yıl daha uzatılacak.

Emekli aylıklarıyla ilgili düzenlemeler

Emekli aylıkları ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) generallerin emeklilik yaşının düzenlenmesine yönelik kanun teklifinin bu hafta görüşülmesi planlanıyor. Geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nca onaylanan teklifte en düşük emekli maaşının 16.881 lira olması öneriliyor. Ayrıca TSK Personel Kanunu’nda yapılan değişiklikle, korgeneral ve koramiralliğe yükselebilmek için kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay eğitimini başarıyla tamamlama şartı getirilecek.

Muharip ve yardımcı sınıf general ve amirallerden her yıl en fazla 60 kişi, terfi sıralamasında yeterlilik notu artırılanların ardından, Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşü ve Milli Savunma Bakanı’nın önerisi doğrultusunda Yüksek Askeri Şura’nın kararıyla bir yıl daha aynı rütbede kalabilme hakkına sahip olacaklar.

Zorunlu hallerde, Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşüyle birlikte toplamda 75 general ve amiral, göreve devam edebilecek.

Yaş haddinin uzatılması için yetki

Kuvvet Komutanlığına atanan orgeneral ve oramirallerin yaş haddi 67’ye çıkarılacak. Cumhurbaşkanına, kuvvet komutanları ve orgeneral-oramirallerin yaş haddini 72 yaşına kadar uzatma yetkisi verilecek.

Tümgeneral, tümamiral, tuğgeneral ve tuğamiral rütbesindeki muharip sınıf personeli için, korgeneral ve koramiralliğe yükselebilmek adına kuvvet harp enstitülerinin komuta ve kurmay eğitimini tamamlaması şartı aranmaksızın, harp akademileri eğitimini başarıyla tamamlayan personel bu şartı yerine getirmiş sayılacak.

Anayasa Mahkemesi’nin iptali üzerine yapılan düzenlemeyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından işletilen ücretsiz girişli günübirlik tesisler yalnızca Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü veya en az yüzde 45 sermaye payına sahip şirketler tarafından işletilebilecek ve devredilemeyecek.

İş Kanunu’nda yapılan değişiklikle, haftalık çalışma süresi ve yapılan tatil hakkı korunarak, turizm sektöründeki ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak istisnalar getirilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sertifikası bulunan konaklama tesislerinde çalışan işçilerin hafta tatilinin, işçinin yazılı talebiyle dört gün içinde kullandırılması mümkün olacak. Bu durumda hafta tatilinde yapılan çalışmalar fazla mesai olarak hesaplanmayacak. İşçi, onayını 30 gün öncesinden işverene bildirmek koşuluyla geri alabilecektir.

Komisyon gündemleri

Dışişleri Komisyonu’nda Salı günü “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Somali Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ayni Hibe Desteği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi” görüşülecek.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda ise Çarşamba günü Türkiye Ziraat Bankası A.Ş. ve bağlı kuruluşlarının, Perşembe günü ise Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. ve bağlı ortaklıklarının 2021-2022 yılı hesapları incelenecek.

Partilerin grup toplantılarının ise Salı ve Çarşamba günlerinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Kaynak: ANKA

Göz At

THY ve Airlink’ten Yeni Seyahat İş Birliği

Spotify Türkiye’den Geri Çekilme Sinyali Verdi!

Edirne Sarayı’nda Restorasyon Çalışmaları Hızlandı

Sinop’ta Yat Limanı: Karadeniz’in Yeni Merkezi!

Grand Kartal Otel Yangınında 78 Ölüm Davası Başladı

Share This Article
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Linki Kopyala Yazdır
Share
Bir Cevap Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

https://www.istanbulturizmfuari.com.tr/

https://www.ttiizmir.com.tr/

Son Yazılar

  • THY ve Airlink’ten Yeni Seyahat İş Birliği 11 Temmuz 2025
  • Spotify Türkiye’den Geri Çekilme Sinyali Verdi! 11 Temmuz 2025
  • Edirne Sarayı’nda Restorasyon Çalışmaları Hızlandı 11 Temmuz 2025
  • Sinop’ta Yat Limanı: Karadeniz’in Yeni Merkezi! 11 Temmuz 2025
  • Grand Kartal Otel Yangınında 78 Ölüm Davası Başladı 11 Temmuz 2025

Üyeliklerimiz

Hakkımızda

Otel Gazetesi
Hızlı Linkler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Kategoriler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE

Abone Ol

E-posta bültenimize ücretsiz bir şekilde Abone Ol!

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
Follow US
© Otel Gazetesi. Webixmo tarafından geliştirilmiştir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Ana Sayfa
  • Contact & Künye
  • Yazarlar
  • E-GAZETE
  • OTELE ELEMAN
  • Üyelik – GİZLİLİK BEYANI
Welcome Back!

Sign in to your account

Şifremi unuttum