Matbah Restaurant’tan Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı anısına Atatürk’ün Sevdiği Yemekler Menüsü

Matbah Restaurant’tan Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı anısına Atatürk'ün Sevdiği Yemekler Menüsü
Hotel Gazetesi
Posted on Ekim 23, 2023, 11:29 pm
6 mins

ATATÜRK, ‘SEVDİĞİ YEMEKLER’LE ANILACAK

29 Ekim 1923’de kurulan Cumhuriyetimizin 100. Yılı, ülke çapında düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Michelin İstanbul Rehberi’nde yer alan restaurantlardan biri olan Matbah Restaurant, Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünde ülkemizin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, ‘Atatürk’ün Sevdiği Yemekler Menüsü’yle anacak.

ATATÜRK’ÜN DAMAK ZEVKİNİ YANSITAN LEZZETLER

Ottoman Hotels Grup Genel Müdürü Serdar Balta

Bu özel günü, ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği yemekleri sunarak taçlandırmak istediklerini söyleyen Ottoman Hotels Grup Genel Müdürü Serdar Balta yaptığı açıklamada, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk mutfağının lezzetlerine büyük bir ilgi gösterir ve özellikle bazı yemekleri vazgeçilmezi olarak kabul ederdi. Biz de Matbah Restaurant olarak, 25–31 Ekim tarihleri arasında sunacağımız özel menüde Atatürk’ün damak zevkini yansıtan lezzetlere yer verdik.

Tamamı yerel malzemeler ve geleneksel pişirme teknikleriyle hazırlanacak menünün sonunda Türk Kahvesi ikram ederek, misafirlerimize bu özel günün anlam ve önemini aktaracağız ve Türk Mutfağı’nı tüm yönleriyle deneyimlemelerini sağlayacağız” dedi.

Etsiz Kuru Fasulye

Matbah Restaurant’ın 25–31 Ekim tarihleri arasında sunacağı özel menü:

Etsiz Kuru Fasulye

Atatürk’ün en favorilerinden biri olan Kuru Fasulye, onun hatırasına özel olarak hazırlandı. Taze malzemelerle pişirilen bu eşsiz lezzet, Gazi’nin sevgilisi oldu.

Etli Bamya

Atatürk’ün sevdiği Etli Bamyaya özel bir vurgu yapıyoruz. Türk mutfağının vazgeçilmez bir lezzeti ve Gazi’nin de tercihlerinden biriydi.

İrmik Helvası

Öğünün tatlı kısmında, İrmik Helvası ile Atatürk’ün tatlı tercihini onurlandırıyoruz. Geleneksel bir tatlı olan İrmik Helvası, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de favorilerinden biriydi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında, Atatürk’ün sevdiği yemeklerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşamak için herkesi etkinliğimize davet ediyoruz. Türk mutfağının zenginliğini kutlarken, Cumhuriyetimize olan bağlılığımızı da vurgulamak istiyoruz.

“ATATÜRK’ÜN SOFRASI” BİR ÇAĞIN PORTRESİYDİ

Atatürk, büyük sofralarda yenen uzun yemekleri çok severdi. Çünkü o sofra yalnızca yemek yenen bir yer değildi. Devlet, memleket ve dünya olayları, Atatürk sofrasının aynasına yansır, ulusal görüşe orada dönüşürdü. Bu açıdan “Atatürk’ün Sofrası” bir çağın portresi olma özelliği taşırdı.

‘Atatürk’ün Sofrası’ ile ilgili kendisine en yakın isimlerin söyledikleri sözler:

Yakup Kadri Karaosmanoğlu: “Yaşama ve insanlığa dair, nice değerli dersler”

Atatürk’ün sofrasına dair en iyi detayları çevresindeki değerli insanlardan öğrenebilmek mümkündür yalnızca. Bu değerli insanların başında ise Türk Edebiyatı’nın önde gelen isimlerinden Yakup Kadri Karaosmanoğlu gelir.

“Atatürk’ün sofrasından hepimizin ruhunda ve damağında nice derin, tatlı ve ibret verici anılar, yaşama ve insanlığa dair, nice değerli dersler kalmıştır.”

Sabiha Gökçen: “Gazi Paşanın sofrası bir okuldu”

Atatürk ülke ve devlet meselelerinde önemli kararların alınması aşamasında konuyla ilgili uzman niteliğindeki kişileri köşke yemeğe davet eder, konuyu ortaya atar ve kişilerin görüşlerini sohbet ortamında dinler, gerekirse davetlilerden detaylı bilgileri sunmalarını isterdi.

Atatürk’ün sofrasıyla ilgili manevi kızı Sabiha Gökçen’in şu sözleri önemlidir: “Şu bilinmelidir ki, Gazi Paşanın sofrası asla bir işret âlemi yeri, bir vakit geçirme, bir zaman öldürme yeri değildi. Dünya ve yurt sorunlarının, ilmin, felsefenin, sanatın, insanlık idealinin ve uygar Türk ulusunun geleceğinin sabahlara kadar tartışıldığı bir okuldu bu sofra.”

Falih Rıfkı Atay: “O’nun sofrası sohbet ve tartışma meclisiydi”

Bu sofraların ana fikrini ünlü yazar Falih Rıfkı Atay şöyle özetlemişti: “Bu, bir içki ve cümbüş sofrası değildi. Dostları hatta düşmanlarıyla sohbet ve tartışma meclisiydi. Savaş ve devrim günlerinde meseleler konuşulduğu sırada hiç içmez veya pek az içerdi. Eski Osmanlı deyimiyle pek edepliydi.”

Ottoman Hotel Imperial bünyesinde yer alan Matbah Restaurant, Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan Tarihi Yarımada’da Mustafa Kemal Atatürk’ü, ‘Atatürk’ün Sevdiği Yemekler Menüsü’yle konuklarını ağırlayacak.

Paylaşmak Güzeldir