Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası'nı ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Accept

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Reading: Haydarpaşa ve Sirkeci Garları Ranta Kurban mı Edildi?
Share
Bildirimler Daha Fazla
Font ResizerAa

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

Font ResizerAa
HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
  • E-GAZETE
Search
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Have an existing account? Sign In
Follow US
SEKTÖRÜN BASILI TEK GAZETESİ
Anasayfa » Blog » Haydarpaşa ve Sirkeci Garları Ranta Kurban mı Edildi?
TURİZM

Haydarpaşa ve Sirkeci Garları Ranta Kurban mı Edildi?

AI Editör
Last updated: 17 Ekim 2024 06:52
AI Editör Published 17 Ekim 2024
Share
SHARE

İstanbul’un önemli simgelerinden Haydarpaşa ve Sirkeci garları, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. TCDD ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokole göre, söz konusu garların 29 yıllık işletmesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verildi.

İPTAL DAVASI AÇILDI

Haydarpaşa Gar Sahası için KDV hariç 71.1 milyar TL, Sirkeci Gar Sahası için ise 9.5 milyar TL olmak üzere toplamda 80.5 milyar TL kira bedeli belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapacağı yatırımlar için bu kira bedeli üzerinden mahsuplaşma imkânı sunulacak.

Protokol süresince uzatma yapılması da mümkün olacak. Mevcut ve yeni yapılacak yapılar, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından tüzel kişilikler ve ortaklıklara alt kira sözleşmesiyle kullandırılabilecek.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Mimarlar Odası, kira protokolünün iptali amacıyla dava açtı. Yapılan düzenlemelerle Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının demiryolu işlevi, gar statüsünden istasyon statüsüne dönüşüyor. Protokole göre, ana gar binalarının boşaltılmasıyla TCDD Bölge Binası’nın faaliyete geçeceği süre zarfında, TCDD’nin ana binalardaki faaliyetleri 550 kişilik geçici hizmet binasında yürütülecek. Bu süreçte proje ve uygulama çalışmaları Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilecek. Bölge binası tamamlandığında, TCDD geçici hizmet binasını Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredecek.

BTS’nin hesaplamalarına göre, gar binaları ve sahası toplam 700 dönümlük bir alanı kapsamaktadır. 29 yıllık kira bedeli üzerinden yıllık kira tutarı 2.7 milyar TL, aylık kira tutarı ise 231.2 milyon TL olarak belirlenmiştir. Aylık birim kira bedeli metrekare başına 330 TL olarak kaydedilmiştir.

‘PEŞKEŞ ÇEKECEKLER’

BTS Genel Sekreteri, 2000 yılından bu yana hükümet ve sermaye gruplarının Haydarpaşa ve Sirkeci üzerindeki girişimlerine dikkat çekti. Haydarpaşa Dayanışması olarak bu girişimleri her defasında püskürtmek için çaba harcadıklarını belirten sekreter, 670 haftadır eylem yaptıklarını dile getirdi. İstanbul’un Anadolu yakasında Haydarpaşa, Avrupa yakasında ise Sirkeci dışında demir yolculuğu yapılabilecek alternatif bir yer bulunmadığını ifade etti. “Bu protokol, garları sermayeye devretmenin bir yoludur. Sermaye gruplarının buralara gelmek istediklerini biliyoruz” dedi.

Sekreter, Haydarpaşa’nın tüm alanlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kiralandığını, geriye sadece demiryollarının kaldığını aktardı. Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası, Memur-Sen’e bağlı Ulaştırma Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Ulaşım-Sen ve KESK’e ait BTS, protokolün iptali için ortak bir mücadele başlatacaklarını açıkladı. Sekreter, “Her alanda bu protokolün iptali için mücadelemizi sürdüreceğiz. Demiryolcularını Halkalı ve Gebze’ye kovalamaya çalışıyorlar. Anlayın ki, Haydarpaşa ve Sirkeci’yi alma nedenleri sadece ranttır. Başka bir gerekçe yoktur. Burası demiryolları işlevinden çıkarıldıktan sonra sermayeye devredilecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Göz At

Buzullar Erimekte, Özel Yasa Şart!

Otizm Bir Gün Değil, Bir Ömürlük Mücadele

Dedeman Hospitality’de Üst Düzey Atama: Tayfun Sancar “Cluster Genel Müdür” Oldu

İstanbul’da Kütüphane ve Teknoloji Festivali Başlıyor!

Kibyra Antik Kenti’nde Tarih Yeniden Canlanıyor!

Share This Article
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Linki Kopyala Yazdır
Share
Bir Cevap Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul Turizm Fuari

Son Yazılar

  • Buzullar Erimekte, Özel Yasa Şart! 2 Nisan 2026
  • Otizm Bir Gün Değil, Bir Ömürlük Mücadele 2 Nisan 2026
  • Dedeman Hospitality’de Üst Düzey Atama: Tayfun Sancar “Cluster Genel Müdür” Oldu 2 Nisan 2026
  • İstanbul’da Kütüphane ve Teknoloji Festivali Başlıyor! 1 Nisan 2026
  • Kibyra Antik Kenti’nde Tarih Yeniden Canlanıyor! 1 Nisan 2026

Üyeliklerimiz

Hakkımızda

Otel Gazetesi
Hızlı Linkler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Kategoriler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE

Abone Ol

E-posta bültenimize ücretsiz bir şekilde Abone Ol!

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
Follow US
© Otel Gazetesi. Webixmo tarafından geliştirilmiştir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Ana Sayfa
  • Contact & Künye
  • Yazarlar
  • E-GAZETE
  • OTELE ELEMAN
  • Üyelik – GİZLİLİK BEYANI
Welcome Back!

Sign in to your account

Şifremi unuttum