Muğla Valiliği, 2025 yılı orman yangınlarıyla mücadele kapsamında bir hazırlık toplantısı düzenleyerek, 2024 yılı yangın olaylarını gözden geçirdi. Toplantıda, yangınlarla mücadele için hayata geçirilmesi planlanan önlemler ve işbirliği çalışmaları, görev alacak personel, gerekli araç-gereçler, hava unsurları, gönüllü grupların katılımı ve ilk müdahale süreleri gibi kritik konular üzerinde duruldu. Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, ayrıca erken uyarı ve ihbar sistemleri, personel ve ekipman durumu, eğitim ve farkındalık çalışmaları ile yangın sonrası müdahale süreçleri hakkında bilgi paylaştı.
Muğla Valisi İdris Akbıyık, ormanların biyoçeşitlilik ve doğal dengenin korunmasında büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. İlin zengin orman varlığına dikkat çeken Akbıyık, “Bu zenginlik, büyük bir sorumluluğu beraberinde getiriyor. Milli servetimiz olan ormanlarımızı korumak, olası yangınlara karşı hazırlıklı olmak ve vatandaşlarımızın duyarlılığını artırmak hayati öneme sahip” sözlerine yer verdi.
Vali Akbıyık, son yıllarda orman yangınlarına karşı mücadelede devletin tüm olanaklarının seferber edildiğini ifade etti. Bu süreçte tüm kamu kurumları, yerel yönetimler, gönüllüler ve vatandaşların ortak bir ruhla bu mücadeleye katıldığını vurguladı.
YENİ KARARLAR ALINDI
Toplantıda, yangına hassas alanların haritalandırılması, erken uyarı sistemlerinin kurulması, izleme teknolojilerinin entegrasyonu ve orman köylerinde bilinçlendirme çalışmaları gibi konular dikkate alındı. Ayrıca, doğrudan vatandaşları ilgilendiren yeni kararlar alındı. Orman içi ve kenarında anız, bağ, bahçe ve zeytinliklerde ot ile çalı yakmanın Orman Kanunu’nun 76’ncı maddesi uyarınca yasak olduğu hatırlatıldı. Çiftçilerin eğitilmesi ve kritik alanlarda hububat tarlaları çevresinde 10 metrelik koruyucu şeritlerin oluşturulmasının gerektiği ifade edildi. Bu düzenlemenin kaymakamlıklar ve tarım müdürlükleri tarafından denetleneceği belirtildi.
Hasat sonrası zeytinliklerde anız yakılmaması ve zeytinliklerin bakımı ile ilgili mahalle sakinlerine eğitim verilmesi gerektiği, kırsalda çalışan biçerdöverlerin yanında en az 2 tonluk su tankeri ve 2 yangın söndürücü tüp bulundurulmasının zorunluluğu açıklandı. Yaz aylarında, il dışından gelen arıcılar ve çobanların kimliklerinin muhtarlar, jandarma ve ilgili kurumlar tarafından kontrol edileceği ve bu kişilere yangın eğitimi verileceği belirtildi. Yangın riski yüksek bölgelerde, 1 Mayıs-30 Kasım tarihleri arasında ormanlara girişlerin yasak olacağı, temmuz ve ağustos aylarında kolluk kuvvetlerinin devriye sayısının artırılacağı ifade edildi. Ayrıca, arazöz ve su tankerlerinin geçişini engelleyecek araç park yerlerine izin verilmeyeceği, yaz aylarında caydırıcı devriye hizmetlerinin sıklaştırılacağı bilgisi aktarıldı. Havai fişek ve paraşütlü dilek feneri gibi yangın riski yaratabilecek eğlence unsurlarının kullanımına yönelik orman köyleri ve turizm bölgelerinde gerekli önlemlerin alınacağı da kaydedildi.