Bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Genel Kurul ve komisyon çalışmaları, salı günü itibarıyla başlayacak. Genel Kurul’da daha önce kabul edilen ‘İklim Kanunu Teklifi’nin ilk dört maddesi üzerine görüşmelere devam edilecek. Teklif, her ilde vali başkanlığında kurulacak İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu’nu öngörüyor. Sera gazı emisyonlarının, Ulusal Katkı Beyanı ile belirlenen ‘Net Sıfır Emisyon’ hedefleri doğrultusunda, İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından hazırlanacak strateji ve eylem planları ile azaltılması planlanıyor. Ayrıca, İklim Değişikliği Başkanlığı’nın, ulusal, sektörel ve tematik raporlar hazırlayarak teşvik mekanizmaları oluşturmasının yanı sıra, Türkiye Yeşil Taksonomisi’ni tesis etmesi de öngörülüyor. İthal ürünlerin gömülü sera gazı emisyonlarına yönelik Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın kurulması da gündemde yer alıyor. İklim Değişikliği Başkanlığı, Emisyon Ticaret Sistemi’ni hayata geçirecek ve Karbon Piyasası Kurulu, Ulusal Tahsisat Planı’nı onaylayacak.
Sera gazı emisyon izni zorunluluğu getiriliyor
Teklif çerçevesinde, sera gazı emisyonlarına yol açan doğrudan faaliyetlere katılan işletmelerin, İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan sera gazı emisyon izni alması zorunlu hale getirilecek. İlgili yasaya aykırı davranışlar veya belirlenen emisyon sınırlamalarını ihlal edenler, doğrulanmış emisyon raporunu belirtilen süre içinde sunmadıkları takdirde, 500 bin lira ile 5 milyon lira arasında idari para cezasına tabi tutulacak. Ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan ya da ticaretini yapanlara 2,5 milyon lira, bu maddeleri içeren ürünlerin bakım ve onarımını yapanlara ise 250 bin lira ceza uygulanacak. Ürün etiketleme hükümlerine uymayanlar ise 120 bin lira ceza ile karşılaşabilecektir.
Komisyonların gündemi
Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu, 45 kamu kurumuna ait 2021 ve 2022 yıllarına dair bilanço ve hesapları inceleyecek. Salı günü, komisyon Toprak Mahsulleri Ofisi ve Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü yetkililerini dinleyecek. Çarşamba günü ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme yetkilileriyle görüşmeler yapılacak. Perşembe günü Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) Taşımacılık A.Ş., TCDD Teknik Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş. ve Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. yetkilileri dinlenecek.
Salı günü Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, danışmanlık şirketlerini dinlemek üzere toplanacak. Ayrıca, AK Parti grubunun TBMM Başkanlığı’na sunduğu ‘Bazı Kanunlar ile Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, çarşamba günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Kartalkaya Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, çarşamba günü Ankara ve Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği yetkililerini kabul edecek. Dilekçe Komisyonu da aynı gün, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile görüşecek.
Genel Kurul ve komisyon çalışmaları haricinde, TBMM’deki siyasi partilerin grup toplantıları salı ve çarşamba günleri gerçekleştirilecek. Partilerin grup başkan vekilleri, gündemdeki konularla ilgili basın toplantıları da düzenleyecek.
Kaynak: DHA