








Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gordion Antik Kenti’nde düzenlenen basın toplantısında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Ersoy, Anadolu topraklarının medeniyetin hafızası olduğunu belirtti ve “Kazı sürelerinin 12 aya çıkarılması, yabancı kazıların da bu kapsamda yer alması, her kazıda Türk bilim insanlarının koordinatör olarak atanması ve geleceğe miras projelerinin uygulanması ile Türk arkeoloji tarihinde önemli bir dönüm noktası yaşıyoruz. Bu süreçte sağladığımız maddi ve lojistik destekler, kazı, restorasyon ve koruma çalışmalarında tarihi yeniden canlandırmakta; geçmişi günümüze ve geleceğe taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Gordion’un arkeolojik tarihinin 131 yıl önce Berlin-Bağdat tren yolu inşaatı ile başladığına dikkat çeken Ersoy, bu süre zarfında toplam 46 tümülüste kazı yapıldığını hatırlattı. Frig uygarlığının kimlik belgesi olarak kabul edilen antik kentin, gösterişli mimarisi ve zengin mezarları ile dikkat çektiğini vurguladı.
‘KRAİLEYET AİLESİNDEN OLABİLECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ’
Bakan Ersoy, Gordion’un 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındığını belirtirken, antik kentte kazılan T26 tümülüsünde 3,1 metreye 2,8 metre boyutlarında ahşap yapılı bir mezar odası bulunduğunu açıkladı. Mezar odasında toplam 88 metal eser keşfedildiğini aktaran Ersoy, “Bu eserler arasında yer alan iri kazanlar ve bronz kaplar, dikkat çekici bir şekilde korunmaktadır. Mezar odasındaki kişinin Gordios ve Midas ile ilişkili kraliyet ailesine mensup olabileceğini öngörüyoruz. Yakın zamanda, bu değerli eserlerin sergilenmesi için gerekli çalışmalar tamamlanacak” dedi.
‘ULAŞTIĞIMIZ CİDDİ BAŞARILAR ŞEVK VERMEKTEDİR’
Ersoy, T26 tümülüsünde bulunan eserlerin Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’na taşındığını ve uzman ekipler tarafından titiz restorasyon süreçlerinin yürütüldüğünü ifade etti. Bu çalışmaların, hem eserlerin fiziksel bütünlüğünü korumak hem de tarihsel ve kültürel değerlerini yaşatmak amacı taşıdığını vurgulayan Ersoy, “Uzmanlarımız sayesinde bu eserlerin uzun vadeli korunmasını sağlıyoruz. Gordion’da gerçekleştirilen projelerle elde edilen sonuçlar benim için büyük bir memnuniyet kaynağı. Planladığımız çalışmaların başarısı, yeni adımlar atma konusunda bize motivasyon sağlıyor” diye ekledi. Ersoy, Gordion Kazı Başkanlığı görevini sürdüren Charles Brian Rose ve 2024’te göreve başlayacak olan Prof. Dr. Yücel Şenyurt’a şükranlarını da iletti.
‘5 BİNDEN FAZLA KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI’
Kültür ve Turizm Bakanı, 2023 yılı Ekim ayında başlatılan geleceğe miras projesinin kısa zamanda 251 kazı alanını kapsayacak şekilde genişletildiğini belirtti. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin kültürel zenginlikleri gün yüzüne çıkacak ve ülkenin kültür turizmindeki payı önemli ölçüde artacaktır. 2024 yılı itibarıyla arkeolojik çalışmalarda 5 binden fazla kişi istihdam edildiğini kaydeden Ersoy, “Bütçe kısıtlaması olmadan gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, arkeolojik buluntu sayısını 6 binin üzerine çıkarmıştır. Daha önce 45 gün ya da en fazla 2 ay gibi kısa dönemlerle sürdürülen kazı çalışmaları artık yıl boyunca devam edebilmektedir” ifadelerini kullandı.
Bakan Ersoy ve beraberindeki heyet, T26 tümülüsünden çıkarılan eserlerin ardından Midas Tümülüsü’nde de kapsamlı incelemelerde bulundu.








