
Turizm sektöründe geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren hafta tatiline ilişkin yeni düzenleme, kamuoyunda ciddi bir bilgi kirliliğine yol açtı. “10 gün çalışıp 1 gün izin” gibi yanıltıcı söylemlerle gündeme gelen düzenleme, aslında çalışan haklarını ortadan kaldırmak yerine, turizmin yoğun sezonlarında daha etkin personel planlamasını ve hizmet kalitesinin korunmasını hedefliyor.
Hotel Gazetesi olarak, hem çalışanların hem de işverenlerin kafasında oluşan soru işaretlerini gidermek adına, sektörün önde gelen üç temsilcisinin açıklamalarını bir araya getirdik.
ETİK ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, TÜROB Başkanı Müberra Eresin ve TUROYD Başkanı Tayfun Sancar‘ın değerlendirmeleriyle hazırladığımız bu haber, yanlış algıların önüne geçmek ve yeni esneklik modelini en sade haliyle anlatmak amacı taşımaktadır.
Turizm Sektöründen Ortak Mesaj: “Ne Hakkın Kaybı Var, Ne de Zorunlu 10+1 Uygulaması”
ETİK Başkanı Mehmet İşler: ‘10+1 doğru değil, bunun adı esnekliktir’

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, TBMM’de kabul edilen hafta tatili esnekliği düzenlemesinin kamuoyunda yanlış anlaşıldığını belirtti. Özellikle “10 gün çalışıp 1 gün izin yapılacak” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayan İşler, “Bu tamamen çalışanın yazılı onayına bağlı olarak uygulanabilecek bir esneklik modelidir” dedi.
İşler, mevcut İş Kanunu’nda yer alan “haftada en az bir gün izin” kuralının kaldırıldığı yönündeki haberlerin de doğru olmadığını belirterek şunları kaydetti:
“Turizmde getirilen hafta tatili esnekliği, çalışanın tatil hakkını korurken, yoğun sezonlarda hizmet kalitesinin sürdürülebilmesine katkı sağlıyor. Bu düzenleme çalışanı mağdur etmiyor; aksine daha uzun ve verimli dinlenme imkânı yaratıyor.”
İzin Hakkı Kayıp Değil, Esneklik Var
Mevcut kanun hükümlerine göre, haftada 45 saat çalışan bir işçi haftalık bir gün izin hakkına sahip. Yeni düzenleme bu hakkı kaldırmak yerine, turizm sektörüne özgü dönemsel ihtiyaçlara uygun bir esneklik getiriyor. Buna göre, konaklama tesislerinde çalışan personel, yazılı onaylarıyla hafta tatillerini kazandıkları tarihten itibaren 4 gün içinde kullanabilecek.
Örneğin, pazar günü hafta tatili hakkı kazanan bir çalışan, bu izni isterse pazartesi, salı, çarşamba ya da perşembe günü kullanabilecek. Bu sayede, çalışan kişisel planlamalarına göre daha uygun günlerde izin yapabilecek.
İşler, “10+1 ifadesi teknik olarak mümkün değil. Kanuna göre izin hakkı beşinci güne kadar kullanılmak zorunda. Ancak çalışan isterse birleştirerek iki gün arka arkaya dinlenebilir, bu da kendi tercihine bağlıdır” diyerek kamuoyundaki yanlış ifadelerin düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Fazla Mesai Güvencesi Devam Ediyor
İşler, yeni düzenlemede fazla mesaiyle ilgili hakların da korunduğunu vurguladı. Hafta tatilini erteleyen çalışanın o gün yaptığı 8 saati aşan her çalışma süresi, fazla mesai olarak ücretlendirilecek. Ayrıca bu uygulama işverenin tek taraflı kararıyla değil, sadece çalışanın yazılı onayıyla geçerli olacak.
TÜROB Başkanı Eresin: ‘Hafta Tatilinde Esneklik Getiriyoruz’

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, düzenlemenin özellikle 7/24 hizmet veren oteller için büyük kolaylık sağladığını belirterek, çalışanların hak kaybı yaşamadığını ifade etti.
“Artık çalışanlar, 6 gün çalıştıktan sonra takip eden 4 gün içinde izinlerini kullanabilecek. Bu uygulama sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı işletmelerde geçerlidir. Aynı gün izin sistemi adil olmuyordu, bu esneklik çalışanlara planlama kolaylığı getiriyor.”
Eresin ayrıca uygulamanın iki yıllık denetim ve gözlemlerin ardından şekillendiğini, geçmişte de zaten bazı otellerde benzer uygulamaların fiilen yürütüldüğünü söyledi.
TUROYD Başkanı Sancar: ‘İki Gün Üst Üste İzin de Mümkün’

Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Tayfun Sancar da yeni sistemin hem çalışan hem işveren açısından fayda sağlayacağını belirtti. Sancar, bu esneklik sayesinde çalışanların haftalık izinlerini birleştirerek iki gün üst üste tatil yapma imkanına da sahip olabileceğini söyledi.
“Düzenleme sadece çalışan rızasıyla uygulanabilecek. Yoğun sezonlarda bu model, hizmetin sürdürülebilirliği açısından büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca bazı çalışanlar için hafta sonuna denk gelen iki günlük izin, motivasyon açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır.”
Sonuç: Ne Hakkın Kaybı Var, Ne de Zorunlu 10+1 Uygulaması
Yeni düzenleme, yalnızca turizm sektörünün yoğun dönemlerine göre optimize edilmiş bir personel yönetim modeli sunuyor. Çalışanın hafta tatili hakkı yasal güvence altındadır ve hiçbir şekilde ortadan kaldırılmamıştır. Sadece izin kullanım zamanlamasına dair esneklik getirilmiştir. Bu uygulama da gönüllülük esasına dayalıdır ve çalışanların yazılı onayı olmadan geçerli değildir.
Turizm sektörü temsilcileri olarak hem çalışanların hem de kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, yanlış ifadelerin sektöre ve istihdama zarar vereceği uyarısında bulundu.
Editoryal Not:
Bu haber, Hotel Gazetesi editörleri tarafından turizm sektöründeki bilgi kirliliğini önlemek ve çalışanların haklarının doğru anlaşılmasını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.








