Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Mekke Sorumlusu Ahmet Daştanbek, “rüşvet aldığı” iddialarının ortaya çıkmasına yol açan para sayma görüntüleri nedeniyle sosyal medya platformlarında yoğun tepkilere maruz kaldı. Bu iddiaların ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, re’sen bir soruşturma başlatma kararı aldı. Daştanbek, görüntülerdeki paraların kendisine Mekke’deki ihtiyaç sahiplerine sadaka olarak dağıtılması amacıyla teslim edildiğini ifade etti.
BirGün gazetesinde yer alan bir habere göre, Diyanet personelinden bir kaynak, bu tür rüşvet iddialarının başkanlık bünyesinde uzun bir süredir konuşulduğunu dile getirdi. Ancak İddialara ilişkin olarak herhangi bir önlem alınmadığını belirten Diyanet çalışanı, “Suudi Arabistan’da yaşananları denetlemek oldukça zor” diyerek denetim eksikliğine dikkat çekti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ahmet Daştanbek’in rüşvet aldığına dair iddiaları destekleyen para sayma görüntüleri nedeniyle resmi bir soruşturma süreci başlatmıştır.
Ahmet Daştanbek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, görüntülerdeki paraların “Mekke’deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere kendisine verilmiş olan sadaka ve Ramazan kolisi alımı” için kullanıldığını belirtti. Ayrıca, söz konusu paranın toplamının 270 bin dolar değil, yalnızca 10 bin dolar olduğunu vurguladı.
Daştanbek, kendisine ulaştırılan paranın kaynağını açıklayarak, “2023 yılında bir hayırsever tarafından Mekke’deki ihtiyaç sahiplerine Ramazan kolisi ve sadaka dağıtılması amacıyla U. Turizm aracılığıyla gönderilmiştir.” ifadelerini kullandı.
Parayı aldıktan sonra dönemin muhasebe sorumlusunun odasına geldiğini ve paranın hesaba kaydedildiğini öne süren Daştanbek, bunun ardından tutanağın Ankara’ya gönderildiğini belirtti. Ayrıca, Mekke’deki bir firma aracılığı ile dağıtılan yardım kolisi ve sadakaların detaylarına da değinen Daştanbek, sürecin tamamlandığını savundu.








