Kahire’deki bir müzede, yaklaşık üç bin yıllık bir altın bileziğin kaybolduğu bildirildi. Olayla ilgili olarak yetkililerin soruşturma başlattığı kaydedildi.
Çalındığı açıklanan bilezik, Mısır’a M.Ö. 1000 civarında hükmeden Kral Amenemope’ye ait olduğu belirtiliyor. Değeri paha biçilemez olan bu eser, kaybolmadan önce Tahrir Meydanı’ndaki Mısır Müzesi’nin laboratuvarında restorasyon sürecindeydi.
Lacivert yuvarlak taşlarla süslenmiş bileziğin görselleri, Mısır’daki tüm havaalanları, limanlar ve sınır kapılarına iletildi. Mısır Turizm ve Tarihi Eser Bakanlığı, hırsızlık olayının ne zaman fark edildiği konusunda henüz bir açıklama yapmadı.

Mısır basınında, bileziğin kaybolduğu sırada Roma’da bir sergi için hazırlıkların yapıldığına dair bilgiler yer aldı.
Amenemope, M.Ö. 993-984 yılları arasında hüküm süren 21. hanedan döneminin bir firavunu olarak biliniyor. Mısır Müzesi’ne göre, Amenemope’nin mezarı, antik Mısır’da tamamen bozulmamış olarak tespit edilen üç kraliyet mezarından biri olması bakımından dikkat çekici bir öneme sahip.
Fransız Mısıri bilimciler Pierre Montet ve Georges Goyon tarafından Nisan 1940’ta keşfedilen mezar, II. Dünya Savaşı nedeniyle kazı çalışmalarının ertelenmesine uğramıştı.
Mısır, geçmişte de pek çok dikkat çeken sanat eseri hırsızlığına tanık oldu. Örneğin, 1977 yılında Vincent van Gogh’un “Gelincikler” (Poppy Flowers) tablosu Kahire’deki Mohamed Mahmoud Khalil Müzesi’nden çalındı. İki yıl sonra eser bulundu, ancak 2010’da yine kayboldu ve o tarihten bu yana yerinin nerede olduğu bilinmiyor.
Kaynak: Gazete Oksijen








