



Urla’da düzenlenen Türkiye Pizza Şampiyonası’nın ikincisi, gastronomi tutkunlarını bir araya getirdi. Egebeta Urla Bazaar’da gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye’nin farklı bölgelerinden 30 pizza ustası ve yaklaşık 600 ziyareti katıldı. Yarışmada birincilik ödülünü Urla’dan Seyhan Laçin, ikincilik ödülünü Dikili’den Barış Utku Şentürk, üçüncülük ödülünü ise Bursa’dan Ceyhun Filiz aldı. Jüri Özel Ödülü ise Burdur’dan Nur Buran Ergüz’e verildi. Etkinliğe, İtalya’nın İzmir Konsolosu Daniele Bianchi ve İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Pietro Alba da katılım gösterdi. Dünya Pizza Akrobasi Şampiyonu Umberto Napolitano ile 2006 Almanya Pizza Şampiyonu Sebastiano Minitti, pizza hamuruyla yaptıkları gösterilerle etkinliğe canlılık kattı. Ayrıca, akrobatik dans gösterileri ve tatlı ikramlarıyla dolu bir atmosferde, yapılan çekilişle 6 ateş çukuru ve 1 tablet de sahiplerine ulaştırıldı.
‘EN İYİ PİZZA ŞEFİNİ SEÇİYORUZ’
Türkiye Pizza Şampiyonası’nın ikincisini gerçekleştirmekten duydukları mutluluğu dile getiren organizatör ve 2016 Almanya Pizza Şampiyonu Şahin Çiftçi, Almanya’da her yıl düzenledikleri şampiyonanın Türkiye versiyonunu oluşturmak için yola çıktıklarını ifade etti. Berlin’de 20 yıldır pizza restoranı işlettiğini belirten Çiftçi, “Almanya’da pizza okulumuz var. İtalyan şef Umberto Napolitano ile birlikte, neden Türkiye’de de böyle bir etkinlik yapmayalım dedik. Geçen yıl sponsorların desteğiyle ilki gerçekleştirildi ve büyük ilgi gördü. Bu yıl katılımcı sayısını artırarak ikincisini düzenliyoruz” dedi. Türkiye Pizza Akademisi’ni kurduğunu da ekleyen Çiftçi, “Pizzayı öğrenmek isteyen şeflere, gerçek İtalyan pizzasının inceliklerini aktarıyorum. ‘Pizzanın İncelikleri’ adlı kitabım da çıktı. Bu yıl daha fazla katılımcının yer aldığı bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Yarışmacılar, en iyi pizzayı yapmak için sunum, temizlik ve lezzet açısından jüri tarafından değerlendirilecek” şeklinde konuştu.
GASTRONOMİ VE SANAT DOLU ETKİNLİKLER
Etkinliğin genel koordinatörü Gafur Alişer, organizasyonun Urla’nın gastronomi ve turizm alanındaki tanıtımına büyük katkı sağladığını vurgulayarak, “Urla bu konuda potansiyeli yüksek bir bölge. 6 yıldır Egebeta Urla Bazaar adı altında inşaat sektörüne yönelik çalışmalar yapıyoruz. Burası 7 dönüm arazi üzerinde bulunuyor ve gastronomi ile sanata yakın olma hedefiyle yola çıktık. Geçen yıl yaklaşık 350 kişi katılırken, bu yıl 600’e yakın misafiri ağırlayacağız” dedi.
FARKLI SOSLARLA LEZZETİ ARTTIRIYORLAR
Muğla’dan katılan şef Berke Devecioğlu, “Altı yıldır bu sektördeyim. Güzel bir ortamda yarıştık. İddialıyım. Mantarlı Napoliten pizza yaptım ve orijinal İtalyan usulü bir pizza hazırladım. Özel soslar, roka ve parmesan ile süsledim” ifadelerini kullandı.
Burdur’dan gelen Nur Buran Ergüz, “Halkla ilişkiler ve tanıtım okudum. İşletmemi açtım ve şubelerimizi genişlettik. Kendi markamı oluşturmayı başardım. İlk işletmemi 19 yaşında açtım. Daha önce iki ödül kazandım. Kadın girişimci olarak hibe ödülü aldım. Pizzamın 48 saatlik fermantasyonu var ve hamurum hafif olacak. Kendi özel spesiyalim var. Kadın bakış açısının farklı olduğunu düşünüyorum ve el lezzetinin önemli olduğunu belirteyim. Püf noktam uzun fermantasyon” dedi.
İzmir’den katılan Bedirhan Bedirbor ise, “Yaklaşık 3,5 yıllık tecrübem var. Kendimi geliştirmeyi ve farklı lezzetler denemeyi seviyorum. Sürekli demo çalışmaları yapıyorum. Domates sosu artık sıradanlaştı; farklı soslarla lezzeti arttırmayı hedefliyorum. İthal ettiğimiz peynirlerle hazırladığımız kremalı beyaz sos kullanıyorum. Fındık aromalı krema ile sos hazırladım ve yarışmada trüf yağında marine ettiğim istiridye mantarı kullandım. Izgarada pişirip, karabiber, parmesan ve trüf yağını bolca kullandım” şeklinde konuştu.
JÜRİ ŞU İSİMLERDEN OLUŞTU
Türkiye Pizza Şampiyonası’nın jüri üyeleri arasında Murat Bingül (Tashoven kurucusu), Volkan Sintaç (iş insanı), Ahmet Günter Sezener (Venedik Pizza kurucusu), Bülent Akgerman (iş insanı) ve Haluk Özyavuz (sanayici) yer aldı.







