Hazreti Mevlana’nın “düğün gecesi” olarak nitelendirdiği Hakk’a vuslatının 752. yılına yönelik anma etkinliklerinin tanıtım toplantısı, dün Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu yıl Konya Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içinde düzenlenecek etkinlikler çerçevesinde 11 gün boyunca meşkler, paneller, sergiler, söyleşiler, atölye çalışmaları, konserler ve sema mukabelesi yapılacağını açıkladı.
Anma etkinliklerinin yanı sıra, Mevlana’nın doğru bir biçimde anlaşılması ve anlatılması için çeşitli projeler üzerinde de çalıştıklarını belirten Ersoy, anma törenlerinin 6 Aralık’ta başlayacağını ifade etti. “Mader-i Mevlana” ifadesiyle etkinliklerin başlangıcını duyuran Ersoy, Mevlana’nın annesi Mümine Hatun’un kabrinin bulunduğu Karaman’daki Aktekke Camisi’nde bu etkinliklerin gerçekleştirileceğini aktardı.
Şeb-i Arus Törenleri’nin dünya genelinde yoğun bir ilgiyle takip edildiğini vurgulayan Ersoy, Mevlana’nın felsefesi ve öğretilerinin her yıl yüzbinlerce insanı Konya’ya çektiğini kaydetti. Bu ilginin özellikle Şeb-i Arus döneminde arttığını belirten Ersoy, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile birlikte 200’den fazla ülkede tanıtım faaliyetleri yürütüldüğünü, GoTürkiye platformu sayesinde milyonlarca kişiye ulaşma imkanı sağlandığını dile getirdi. Ayrıca, etkinlikleri tüm dünyaya duyurmak amacıyla özel bir tanıtım filmi hazırlandığını da sözlerine ekledi.
“Huzur yürüyüşü” düzenlenecek
Konya Valisi İbrahim Akın, “Huzur vakti” temasıyla gerçekleştirilecek törenlerin Hazreti Mevlana’nın mesajını dünyaya ulaştırmayı hedeflediğini ifade etti. Akın, etkinliklerin “Mader-i Mevlana” ile başlayacağını, ardından Şems-i Tebrizi Türbesi’nde gerçekleştirilecek dua ve “Huzur yürüyüşü” ile devam edeceğini, ayrıca Mevlana Kültür Merkezi’nde birçok etkinlik düzenleneceğini aktardı.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Uğur Altay, “İnsanın kendisine bile yabancılaştığı bu çağda, Mevlana bizleri huzura, sükunete ve birbirimizi anlamaya davet ediyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’ye ekimde 5,6 milyon turist geldi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ekim ayına ait turizm istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Turizmdeki yükselişimiz istikrarlı bir şekilde devam ediyor” dedi.
Bakan Ersoy, ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 4,32 artışla 5 milyon 683 bin 717 yabancı ziyaretçiyi ağırladıklarını belirtti. Almanya ve Rusya’nın en çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında ilk iki sıradaki yerini koruduğunu, Birleşik Krallık’ın ise üçüncü sırada olduğunu vurguladı. Almanya’dan gelen ziyaretçilerin yüzde 6,20, Rusya Federasyonu’ndan gelenlerin ise yüzde 11,44 oranında artış gösterdiğini ifade etti.
Yılın ilk 10 ayında toplam ziyaretçi sayısının 55 milyon 676 bin 237, yabancı ziyaretçi sayısının ise 47 milyon 252 bin 314 olduğunu aktaran Ersoy, bu ziyaretçilerin yüzde 96,20’sinin kültür, gezi ve tatil amacıyla Türkiye’yi tercih ettiğini belirtti. Bu durum, Türkiye’nin global turizmdeki güçlü konumunu bir kez daha gözler önüne serdi.








