Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası'nı ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Accept

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Reading: Barbaros Mahallesi: Turizmde Yeni Cazibe Noktası
Share
Bildirimler Daha Fazla
Font ResizerAa

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

Font ResizerAa
HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
  • E-GAZETE
Search
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Have an existing account? Sign In
Follow US
SEKTÖRÜN BASILI TEK GAZETESİ
Anasayfa » Blog » Barbaros Mahallesi: Turizmde Yeni Cazibe Noktası
TURİZM

Barbaros Mahallesi: Turizmde Yeni Cazibe Noktası

AI Editör
Last updated: 28 Aralık 2025 13:36
AI Editör Published 28 Aralık 2025
Share
SHARE
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından dünyanın en iyi turizm köyleri arasında gösterilen İzmir’in Urla ilçesindeki kırsal Barbaros Mahallesi, zengin kültürel mirası, geleneksel üretim metotları ve sanatsal özellikleri ile öne çıkıyor. Her yıl düzenlenen ‘Oyuk Festivali’, renkli bostan korkulukları ile dolu bu mahalleye artan turist ilgisini çekiyor.

Barbaros Mahallesi, 2016 yılından bu yana gerçekleştirilen Oyuk Festivali sayesinde turizm alanında büyük bir sıçrama yaşadı. En İyi Turizm Köyleri listesine girmesi, yerin uluslararası alanda tanınmasını sağladı. Mahalle, yıl boyunca ziyaretçilerine kapılarını açarak, dron ile çekilen görüntüleri ile doğal güzelliklerini ve canlı atmosferini sergiliyor.

Mahalle muhtarı Barbaros Ersan, Barbaros’un tarihinin yaklaşık 700 yıl öncesine dayandığını ifade etti. 1970’li yılların sonlarına doğru bir turizm şirketinin düzenlediği Türk geceleri ile yabancı turistlerin bölgeyi keşfetmeye başladığını belirten Ersan, “Her hafta Dokuz Eylül Üniversitesi’nden folklor ekibi gösteriler yapıyordu. Köy kadınları da yol kenarlarında el işleri satıyordu. Ancak 1998’de otellerin her şey dahil sistemine geçmesiyle bu kültür sona erdi” dedi.

Barbaros, 2016 yılına kadar duraklama döneminde olan mahallenin, Oyuk Festivali ile yeniden hayat bulduğunu vurguladı. “İlk festivalde 6 bin kişi katıldı. Etkinlik, köy halkının imece usulüyle düzenlediği bir organizasyon olduğu için sürdürülebilirliğini sağladık. Amacımız tarımı canlandırmak, köyü tanıtmak ve göçü geri çekmekti. Bu konuda önemli bir başarı elde ettik. Festivalin başlangıcında halkla birlikte oyukların yapımına yönelik atölyeler düzenledik. Herkes evinin önüne bir oyuk yerleştirdi. 2016 yılı itibarıyla atölyelerde yaklaşık 400 oyuk üretildi. Nüfusumuz 416 olduğuna göre, neredeyse her birey kadar oyuk yapılmış oldu. Mevcut oyuklar zamanla yıpranıyor ve her yıl yenileniyor” diye ekledi.

UNESCO’ya ilk başvurularını 2021 yılında yaptıklarını aktaran Ersan, “Köyümüz turizm potansiyeli yüksek bir yerdi ama pek tanınmıyordu. 2021 ve 2022 yıllarında yaptığımız başvurular kabul edilmedi. Ancak 2024’te gerçekleştirdiğimiz başvuru ile seçime katılmaya hak kazandık ve 17 Ekim 2025’te tescilli turizm köyü olduk. Köyümüzün tanınmaya başlamasıyla ziyaretçi sayısında artış yaşandı, yabancı misafirler de gelmeye başladı. Bu durum, köyümüz ve Urla için oldukça sevindirici. Urla’ya bir turizm köyü yakıştı” şeklinde görüş bildirdi.

Mahallede el sanatları atölyesi işleten Arzu Kutluay, “Mimarım, 6 yıldır burada yaşıyorum ve 24 yıldır bu köyün geliniyim. Burada yaşamak gerçekten güzel. Diğer köylere göre şehir merkezine yakın olmamız büyük bir avantaj. İşletmelerin çoğu kadınların elindedir ve sanatla iç içeyiz” dedi.

Kutluay, mahallenin ilkbahar ve sonbaharda yoğun ziyaretçi aldığını belirtirken, “Festival döneminde kalabalık ve eğlenceli bir atmosfer oluşuyor. İnsanlar köyü görmek için geliyor. Buradaki korkuluklar tarıma dikkat çekmek için yapılmış. Etkinliklerimiz oldukça başarılı; açık hava sineması, kadınlar korosu ve ritim atölyeleri düzenliyoruz. Her şey köyde imece usulü ile yapılıyor. En iyi turizm köyü seçildikten sonra, sosyal medyadan duyup gelenlerin sayısı arttı” şeklinde konuştu.

Mahallenin yerlilerinden esnaf Süleyman Yıldız, “1984 yılında kahveciliğe başladım, sonrasında bakkal açtık. Festivalimizi düzenledikten sonra 2017’de kahvemizi yemekhaneye dönüştürdük. İnsanların talepleri doğrultusunda köyümüzde yemek servisi vermeye başladık. Turizme döndükten sonra köyümüz oldukça hareketlendi. Bu yıl ekimde turizm köyü olarak tescillendik ve şu anda yoğun bir ziyaretçi akını var” ifadelerini kullandı. (DHA)

Göz At

Hükümlülere 24 Milyon Yayın Erişimi Sağlandı!

Buzullar Erimekte, Özel Yasa Şart!

Otizm Bir Gün Değil, Bir Ömürlük Mücadele

Dedeman Hospitality’de Üst Düzey Atama: Tayfun Sancar “Cluster Genel Müdür” Oldu

İstanbul’da Kütüphane ve Teknoloji Festivali Başlıyor!

Share This Article
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Linki Kopyala Yazdır
Share
Bir Cevap Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul Turizm Fuari

Son Yazılar

  • Hükümlülere 24 Milyon Yayın Erişimi Sağlandı! 2 Nisan 2026
  • Buzullar Erimekte, Özel Yasa Şart! 2 Nisan 2026
  • Otizm Bir Gün Değil, Bir Ömürlük Mücadele 2 Nisan 2026
  • Dedeman Hospitality’de Üst Düzey Atama: Tayfun Sancar “Cluster Genel Müdür” Oldu 2 Nisan 2026
  • İstanbul’da Kütüphane ve Teknoloji Festivali Başlıyor! 1 Nisan 2026

Üyeliklerimiz

Hakkımızda

Otel Gazetesi
Hızlı Linkler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Kategoriler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE

Abone Ol

E-posta bültenimize ücretsiz bir şekilde Abone Ol!

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
Follow US
© Otel Gazetesi. Webixmo tarafından geliştirilmiştir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Ana Sayfa
  • Contact & Künye
  • Yazarlar
  • E-GAZETE
  • OTELE ELEMAN
  • Üyelik – GİZLİLİK BEYANI
Welcome Back!

Sign in to your account

Şifremi unuttum