Rize’de atık yönetimi ve israfın önlenmesi amacıyla ocak ayında gerçekleştirilen “Sıfır Atık Çalıştayı”nın sonuç konferansı düzenlendi. Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan konferansın açılışında sıfır atık konusunun artık herkesin gündeminde yer aldığını belirtti. Baydaş, sıfır atığı sadece bir çevre projesi olarak değerlendirmenin yetersiz olduğunu ifade ederek, “Atığı yönetmeden önce atmamayı ve israf etmemeyi öğretecek bir eğitim anlayışı, aile kültürü ve yönetim anlayışını hepimizin geliştirmesi gerekiyor” dedi.
Baydaş, yaylaların gelecek nesillere bırakılması gereken alanlar olduğunu vurguladı ve sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bu çalıştayda Huser, Elevit ve Handüzü yaylalarımızı sıfır atık yönüyle pilot alanlar olarak belirledik. Bu bölgelerde ek tedbirler alarak atık yönetimi ile ilgili ilave çalışmalar gerçekleştireceğiz. Turistik faaliyetlerde bulunan operatörleri de bu konuda bilgilendireceğiz. Bu üç yayla, en fazla misafirin ağırlandığı yerlerdir. Ayder artık bir kentsel alan haline geldiği için arkadaşlarımız, Huser, Elevit ve Handüzü yaylalarını pilot çalışma alanı olarak seçti.”

Çay fabrikaları atık yönetimine dahil edilecek
Baydaş, çay çöpleri ile ilgili önemli çalışmalar yapılacağını da ifade etti. “Belediyemizin çay çöpünden çay dalı, kömürü, pelet ve çeşitli yan ürünler üreten bir tesisi bulunuyor. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nün de benzeri ürünler üreten tesisleri mevcut. Bu yıl ilimizdeki tüm çay atıklarını kapsayan özel sektör ve kamu tarafından yürütülen çay fabrikalarının atık yönetimini planlayacağımız bir süreçle çay sezonuna gireceğiz. Bu atık yönetimi, Türkiye genelinde örnek bir çalışma olacak” dedi.
Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, 2017 yılında Emine Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan Sıfır Atık Projesi’nin Türkiye ve dünya genelinde yaygınlaştırılması için çabalarını sürdürdüklerini belirtti. Türkiye’nin sıfır atık konusunda dünya lideri olduğunu vurgulayan Ağırbaş, “Türkiye’de başlayan Sıfır Atık Hareketi, Birleşmiş Milletler’in 2022 yılında aldığı genel kurul kararıyla dünya geneline yayıldı. Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler çatısı altında kurulan Sıfır Atık Danışma Kurulu’nun başkanıdır. Bu kurulun aldığı kararlar, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerde uygulanmaktadır. Yapılan çalışmalar sayesinde dünyanın farklı bölgelerinde atıksız yaşamın önü açılıyor.” ifadelerini kullandı.
“Rize’de atıksız yaylalar hedefliyoruz”
Ağırbaş, Rize’nin geleceği için kalıcı hizmetler bırakma hedefinde olduklarını belirterek, “Rize’de atıksız yaylalar oluşturmayı arzuluyoruz. Sıfır Atık Vakfı olarak Rize’de yapılacak tüm projeleri güçlü bir şekilde destekliyoruz. Cumhurbaşkanımız bu kente ayrı bir önem veriyor ve geleceği için önemli çalışmalara imza atıyor. Kendisine teşekkür etmek istiyorum. Yeşil ve mavinin buluştuğu bu şehirde güzel işler yapacağımıza inanıyorum” dedi.
Konuşmaların ardından sıfır atık uygulamalarını içeren bir belgesel gösterimi yapıldı ve sıfır atık uygulaması gerçekleştiren kamu temsilcilerine ödülleri takdim edildi. Programda Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz da söz aldı. Çalıştayda belirlenen somut adımlar ise şöyle sıralandı:
“Nehir ağızlarına yüzer atık bariyeri kurulması, okullarda ve kamu kurumlarında matara ve sebil uygulaması, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin kompost proje alanı olarak belirlenmesi, seçilecek pilot bir yaylada yayla ve turizm alanı sınırında atık bırakma alanı oluşturulması, OSB ve yeni sanayi sitesinde ortak atık toplama alanı ve ön ayrışma noktası oluşturulması, rehberler için 1 dakikalık sıfır atık anonsu, belediye sıfır atık mini teşvik sistemi, atık ve israf vaaz modülü.”
Kaynak: AA








