Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 35. Geleneksel Akşemseddin Hz. Anma Günü programı ve Bolu-Göynük Çevre Yolu Açılış Töreni dolayısıyla Bolu’nun Göynük ilçesini ziyaret etti. Bakan Uraloğlu, burada Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, milletvekilleri İsmail Akgül ve Yüksek Coşkunyürek ile Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tarafından karşılandı. Karşılama sonrası protokol üyeleri ve halk ile birlikte tören alanına yöneltildi. Uraloğlu, alana geleneksel mehter takımı eşliğinde yürüyerek geçerken, Ömer Emir Sıkkin Hz. ve Akşemseddin Hz. Türbeleri önünde dua etti.
Tören alanında vatandaşlara hitap eden Bakan Uraloğlu, Akşemseddin Hazretleri’ni anarak şunları ifade etti: “Akşemseddin Hazretleri, tıp alanında mikrobu ilk tanımlayan bir bilim insanıdır. Ayrıca Ayasofya’da ilk hutbeyi okuyan bir hatip, Eyyüp Sultan’ın kabrini keşfeden bir veli ve Anadolu’nun İslamlaşmasında köprü görevi gören önemli bir şahsiyettir. Bizler, onun değerlerine sahip çıkarak ilim, irfan ve ahlak ile yoğrulmuş bir millet olarak kararlılıkla ilerliyoruz.”
BOLU GÖYNÜK ÇEVRE YOLU AÇILDI
Bakan Uraloğlu, sonrasında Bolu-Göynük Çevre Yolu Açılış Töreni’ne katılarak yeni yolun açılışını gerçekleştirdi. Bu yeni güzergah sayesinde Bolu şehir merkezi üzerinden 15 dakikada geçilen mesafenin, çevre yolu ile 4 dakikaya düşeceğini açıkladı. Ayrıca Bolu-Göynük Çevre Yolu’nun sağladığı faydaları dile getirerek, zamandan 11 milyon TL ve akaryakıt tasarrufunun ise 2,2 milyon TL olacağını belirtti.
ORTA ANADOLU OTOYOLU PROJESİ
Uraloğlu, Orta Anadolu Otoyolu projesi hakkında bilgi vererek, “Önümüzdeki dönemde yapmayı planladığımız Orta Anadolu Otoyolu, diğer adıyla Akyazı-Ankara Otoyolu projesi, mevcut otoyolun yıl boyunca yoğun bir şekilde kullanılması nedeniyle önem taşıyor. Nüfus artışı, turizm ve ticaret faaliyetlerindeki artış sebebiyle seyahat talebi de yükseliyor. Özellikle Ankara ve Karadeniz güzergahından gelen yoğun trafik, İstanbul-Gerede kesiminde büyük sıkıntılara yol açıyor. Geçtiğimiz yıllarda açtığımız Kuzey Marmara Otoyolu ile İstanbul-Akyazı arasındaki yoğunluğu rahatlattık. Şimdi ise Akyazı ile Ankara arasında Orta Anadolu Otoyolu’nu inşa etmeyi planlıyoruz. Bu yol projesi toplamda 276 kilometre uzunluğunda olacak ve 225 kilometresi ana gövde yol, 51 kilometresi ise bağlantı yolu olarak tasarlanıyor. Otoyol trafiğe 3 gidiş, 3 geliş şeklinde toplam 6 şerit ile hizmet verecek. Projenin güzergahı, Temelli-Yenihisar bölgesinden başlayarak, Ankara Sanayi Odası OSB bölgesinin batısından kuzey yönünde devam edecek ve Ayaş’a ulaşacak. Daha sonra kuzeybatı yönünde ilerleyerek Beypazarı ve Nallıhan’dan geçerek Mudurnu’ya ulaşacak. Mudurnu’nun batısından geçerek Akyazı’ya varacak ve Ankara-İstanbul Otoyolu’nun Akyazı Kavşağı’na bağlanacak. Bu sayede Orta Anadolu Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu’nu Ankara-Niğde Otoyolu’na daha hızlı bir şekilde bağlayacak. Ayrıca afet ve acil durumlar için alternatif bir yol sağlamış olacağız. Kış aylarındaki karla mücadelede de avantaj elde edeceğiz.” şeklinde konuştu.
‘ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA BOLU DAĞI’NDAN GEÇEN TRAFİK ARTIK GEÇEMEYECEK’
Uraloğlu, Orta Anadolu Otoyolu’nun Bolu Dağı’nın trafik yükünü azaltacağını vurgulayarak, “Bolu Dağı’nda kış aylarında karla mücadelede sorun yaşamıyoruz, ancak trafik yoğunluğu verimliliğimizi düşürüyor. Otoyol işletmesi açısından daha avantajlı bir yapı sunmuş olacağız. Bir sorunun üzerine bilgi vermek isterim: Bolu Dağı’ndan geçen yolu güneye kaydırarak Bolu’yu baypas mı ediyoruz? Hayır. Önümüzdeki 10 yılda Bolu Dağı’ndan geçen trafik artık geçemeyecek. Bu süreç içinde bu yol dolacak ve trafik hızı azalacak. Bu nedenle Bolu’nun güneyinden güneydeki tüm ilçeleri bağlayarak yeni bir otoyol projesi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu projeyi önümüzdeki 10 yıl içinde projenin gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Bakan Uraloğlu’nun konuşmasının ardından, kurdele kesim töreni ile Bolu-Göynük Çevre Yolu’nun açılışı gerçekleştirildi. Bakan, ardından karayolları işçileriyle birlikte toplu bir fotoğraf çektirdi.








