Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Seyit Sakallıoğlu, Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin son dönemlerdeki düşüşü hakkında bilgi verdi. Sakallıoğlu, Göl Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısında, özellikle son aylarda yaşanan kuraklık ve Marmara Bölgesi’nde geçmiş yıllara göre kaydedilen yüzde 95’lik yağış azalmasına dikkat çekti.

Sakarya’nın yıllık ortalama yağış miktarının 760 milimetre olduğunu belirten Sakallıoğlu, 8. ayın sonunda yalnızca 244 milimetre yağış alındığını açıkladı. “Son üç ayda aldığımız yağış miktarı bunun çok daha altında. Yağışlardaki azalma, gölü besleyen kaynaklarımızın ve derelerimizin kurumasına yol açıyor. Ayrıca artan su tüketimi, tarımsal faaliyetler ve turizm sezonu nedeniyle su ihtiyacı önemli ölçüde artmıştır. Bu durum, Sapanca Gölü’nün seviyesindeki düşüşü her geçen gün daha da hızlandırmaktadır” dedi.
Kocaeli ve Sakarya’nın ortak içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nü korumak amacıyla çeşitli projeler geliştirdiklerini ifade eden Sakallıoğlu, abonelere tasarruflu su kullanmaları yönünde sosyal sorumluluk projeleri ve eğitim faaliyetleri düzenlediklerini belirtti. Ancak, bu çabaların istenen düzeyde tasarruf sağlamadığını dile getirdi.
Su seviyesindeki düşüşün devam ettiğine vurgu yapan Sakallıoğlu, “Daha fazla tedbir almak durumundayız. Son teknoloji imkanlarıyla, suyun her damlasını israf etmeden vatandaşlarımıza ulaştırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Su kaybını azaltmak adına arızalarla ilgili önlemler alıyoruz ve kaçak kullanımları tespit ederek denetimlerde bulunuyoruz. 2025 yılı itibarıyla 5 bin 343 kaçak kullanım tespit ettik ve bu konularda işlemlere başladık. Belirlenen kaçak kullanımlar sayesinde yaklaşık 680 bin metreküp suyu koruma altına aldık” şeklinde konuştu.
Bu yıl içinde farklı bölgelerde yürütülen yeraltı suyu çalışmaları ile şehir şebekesine 79 litre/saniye su kazandırıldığını kaydeden Sakallıoğlu, eskiyen su şebekelerinin yenilenmesi için İller Bankası ile birlikte çalışmalara başladıklarını ifade etti.
“Su fiyatlarında artış planlanıyor”
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın talimatıyla 2024 Mayıs ayında suya yapılan yüzde 20 indirimden bahseden Sakallıoğlu, şu an su fiyatlarının Mart 2023 seviyesinde olduğunu belirtti. Sakallıoğlu, artan su tüketiminin önüne geçmek amacıyla su fiyatlarında bir revizyon yapmayı planladıklarını dile getirdi.
2025 yılının ilk sekiz ayında Sapanca Gölü’nden yaklaşık 54 milyon metreküp su sağlandığını ve bu miktarın yüzde 42’sinin yaz aylarında kullanıldığını aktaran Sakallıoğlu, su fiyatlarındaki artışın tüketimle ters orantılı olduğunu ifade ederek, bu nedenle fiyat güncellemelerinin gereklilik arz ettiğini söyledi.
“Kriz yönetimine geçildi”
Sakarya, Türkiye’nin en büyük 30 şehri arasında en ucuz suyu kullanan 29. büyükşehir konumunda olduğunu belirten Sakallıoğlu, “Suyun paha biçilemez bir değer olduğunu bu kuraklık döneminde hep beraber yaşıyoruz. Dengeli kullanarak gelecek dönemlerde su kesintilerini önlemek adına çalışmalar sürdürmekteyiz. Ancak iklim bilimcilerine göre, bu kuraklığın önümüzdeki birkaç yıl devam edeceği öngörülmektedir,” ifadelerini kullandı.
Sakallıoğlu, su yönetiminde kriz yönetimine geçildiğini ve bu doğrultuda çeşitli tedbirlerin alınacağını belirtilirken, Ballıkaya Barajı’nın irsale hatlarının hızlandırılması ve Çamdağı Barajı’nın yapım sürecine hız verilmesi konularında çalışmalar yapıldığını da vurguladı. Belediye park ve bahçe sulamalarının kısıtlanacağı ve gerektiğinde aboneliklerin geçici olarak askıya alınabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ticari işletmelere yönelik su tüketim düzenlemelerinin de yapılacağı ifade edildi.
Kaynak: AA








