Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası'nı ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Accept

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Reading: Zeugma’da Muzalar Evi için Korugan Tamamlandı!
Share
Bildirimler Daha Fazla
Font ResizerAa

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

Font ResizerAa
HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
  • E-GAZETE
Search
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Have an existing account? Sign In
Follow US
SEKTÖRÜN BASILI TEK GAZETESİ
Anasayfa » Blog » Zeugma’da Muzalar Evi için Korugan Tamamlandı!
YAPAY ZEKA

Zeugma’da Muzalar Evi için Korugan Tamamlandı!

AI Editör
Last updated: 18 Ekim 2025 12:32
AI Editör Published 18 Ekim 2025
Share
SHARE

Fırat Nehri kıyısında, farklı kültürlerin izlerini taşıyan Zeugma Antik Kenti’nde yer alan Muzalar Evi, Gaziantep Valiliği’nin öncülüğünde ve Türkiye İş Bankası’nın katkılarıyla inşa edilen korugan yapısıyla önemli bir gelişme yaşadı. Bu yeni korugan, Muzalar Evi’ndeki mozaikleri dış etkenlerden koruyarak ziyaretçilerin alanı daha rahat gezebilmesini sağlamak amacıyla tasarlandı. Korugan yapının bulunduğu bölge, yakında ziyarete açılacak.

Türkiye İş Bankası, ülkenin arkeolojik mirasının gün yüzüne çıkarılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla arkeolojiyi kurumsal sosyal sorumluluk projeleri arasında görmektedir. Bu bağlamda, Zeugma Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen kazı çalışmalarına destek sunmaktadır.

MUZALAR EVİ’NDEN 938 ESER ORTAYA ÇIKTI

İş Bankası, 2000 yılından itibaren Zeugma Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazılara katkıda bulunmuş ve daha sonra Muzalar Evi’ndeki arkeolojik çalışmalara destek vermiştir. 2007 yılında Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kutalmış Görkay liderliğindeki ekip, Muzalar Evi’nde başlattığı kazılara 2012 yılından itibaren İş Bankası’nın desteğiyle devam etmiştir. Bu çalışmalar, 2019 yılında tamamlanmıştır.

2012-2019 yılları arasında Muzalar Evi’nde gerçekleştirilen kazılarda toplamda 938 eser gün yüzüne çıkarılarak Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ne kazandırılmıştır.

İş Bankası, lirik şiir, tarih, müzik, astronomi ve felsefe gibi konuları temsil eden dokuz Muzanın yer aldığı mozaikten dolayı bu önemli arkeolojik alanın korunmasına yönelik destek sağlamayı sürdürmüştür. Banka, Gaziantep Valiliği tarafından Muzalar Evi’ne inşa edilen korugan yapının yapımına da katkıda bulunmuştur.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten ve bir grup gazeteci, Zeugma Antik Kenti ve Muzalar Evi’ni ziyaret etti. Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, katılımcılara Muzalar Evi ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

SÖZEN: ANTİK KENTLERDEN YENİ ESERLER VE BİLGİLER ORTAYA ÇIKARILIYOR

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, arkeolojik kazıların binlerce yıllık tarihsel ve kültürel hafızayı gün yüzüne çıkardığını ve bu çalışmaların geçmişe, bugüne ve geleceğe ışık tuttuğunu dile getirdi. Anadolu topraklarının birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade eden Sözen, Hititlerden Friglere, Lidyalılardan Romalılara kadar geniş bir tarihsel birikimin izlerinin bulunduğunu vurguladı.

Sözen, arkeolojik zenginliklerin günümüz nesillerine ulaştırılması ve korunarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğinin altını çizdi. Bu tür çalışmaların desteklenmesi durumunda uzun soluklu ve sürdürülebilir olabileceğini belirten Sözen, Muzalar Evi’ndeki kazıların ardından korunma sorumluluğunu üstlendiklerini ve korugan yapının inşasına destek verdiklerini ifade etti.

Antik kentlerdeki bilimsel ilerlemelerin Türkiye’nin dünya mirasına sunduğu zenginliğin her zaman gözler önüne serdiğini dile getiren Sözen, “Kadim geçmişin sessiz tanıkları olan antik kentlerden arkeolojik mirasımızı daha güçlü biçimde ortaya koyan pek çok yeni eser ve bilgi çıkarılıyor.” şeklinde konuştu.

PROF. DR. GÖRKAY: MUZALAR EVİ’NDEKİ BULGULAR MOZAİK TARİHİNİ DEĞİŞTİRDİ

Prof. Dr. Kutalmış Görkay, farklı medeniyetlerin buluştuğu Zeugma’da arkeolojik çalışmalarla uygarlıkların izlerini ve gerçek hikayelerini anlamaya çalıştıklarını vurguladı. Muzalar Evi’nin zengin mimari dekorasyonu ve iyi korunmuş mozaikleri, Zeugma’daki en önemli Roma konutu örneklerinden biri olarak gösterilmektedir. Yapılan kazılarda elde edilen bulguların mozaik tarihini değiştirdiğini belirten Görkay, Muzalar Evi’nin MS. 1. yüzyıl sonu ile 2. yüzyılın başlarında tasarlandığını tahmin ettiklerini ifade etti.

İç dekorasyonunun önemli bir kısmının, MS 2. yüzyıl başlarında, büyük olasılıkla İmparator Hadrian Dönemi veya hemen sonrasında tamamlandığını kaydeden Görkay, mozaiklerin ve duvar resimlerinin dönemin sosyal hayatı hakkında pek çok ipucu sunduğunu anlattı.

İŞ BANKASI’NIN ARKEOLOJİ ALANINDAKİ DİĞER DESTEKLERİ

İş Bankası, Zeugma dışında Aydın’daki Nysa Antik Kenti, Muğla’daki Stratonikeia Antik Kenti ile Denizli’deki Tripolis ve Laodikeia antik kentlerindeki kazı çalışmalarına da destek vermektedir. Ayrıca, 1985 yılından bu yana Kırşehir Kaman’da kazı çalışmaları sürdüren Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’ne çeşitli katkılar sağlamaktadır. Banka, geçmiş yıllarda Antalya’daki Patara Antik Kenti ve İzmir’deki Teos Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarına da destek vermiştir.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, arkeoloji alanındaki akademik çalışmaların geleceğe aktarılması adına kazı başkanları tarafından hazırlanan eserleri yayımlamaktadır. Bugüne dek Zeugma, Patara, Teos, Nysa ve Stratonikeia üzerine kitaplar basılmıştır.

Göz At

Öğretmen Yazarlara 1 Milyon Baskı Müjdesi!

Kruvaziyer Turizmi İçin Liman Güçlendirilmeli

500 Bin Sosyal Konut Projesi Başlıyor!

Bolu Yangınında Bakanlık Yetkilileri İçin Tutuklama!

2026 Yılına Merhaba: Unutulmaz Yılbaşı Kutlamaları

Share This Article
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Linki Kopyala Yazdır
Share
Bir Cevap Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul Turizm Fuari

Son Yazılar

  • İstanbul’da Kütüphane ve Teknoloji Festivali Başlıyor! 1 Nisan 2026
  • Kibyra Antik Kenti’nde Tarih Yeniden Canlanıyor! 1 Nisan 2026
  • Turizm Sektörü Savaşla Sarsıldı: Düşüşler Büyüyor 1 Nisan 2026
  • Kibyra Antik Kenti’nde Su ve Mozaiğe Dönüş 1 Nisan 2026
  • Bizim Çocuklar, Dünya Kupası’nda Gururlandırdı! 1 Nisan 2026

Üyeliklerimiz

Hakkımızda

Otel Gazetesi
Hızlı Linkler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Kategoriler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE

Abone Ol

E-posta bültenimize ücretsiz bir şekilde Abone Ol!

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
Follow US
© Otel Gazetesi. Webixmo tarafından geliştirilmiştir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Ana Sayfa
  • Contact & Künye
  • Yazarlar
  • E-GAZETE
  • OTELE ELEMAN
  • Üyelik – GİZLİLİK BEYANI
Welcome Back!

Sign in to your account

Şifremi unuttum