Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası'nı ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Accept

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Reading: TBMM Yoğun Günler Geçirecek: Vergi Düzenlemeleri Gündemde
Share
Bildirimler Daha Fazla
Font ResizerAa

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

Font ResizerAa
HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
  • E-GAZETE
Search
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Have an existing account? Sign In
Follow US
SEKTÖRÜN BASILI TEK GAZETESİ
Anasayfa » Blog » TBMM Yoğun Günler Geçirecek: Vergi Düzenlemeleri Gündemde
YAPAY ZEKA

TBMM Yoğun Günler Geçirecek: Vergi Düzenlemeleri Gündemde

AI Editör
Last updated: 19 Ekim 2025 13:57
AI Editör Published 19 Ekim 2025
Share
SHARE

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta yoğun bir çalışma dönemi için hazırlık yapıyor. Geçtiğimiz hafta Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından önerilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 21 Ekim Salı günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gündeme gelecek.

Teklif, çeşitli muafiyetlerin kaldırılmasını, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi ve vergi dışı kalan alanların vergi kapsamına alınmasına yönelik düzenlemeleri içermektedir.

Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklikle, konut kira gelirlerine uygulanan muafiyetin kaldırılması hedefleniyor. 2025 yılı için belirlenen istisna tutarı 47 bin TL iken, emekliler bu uygulamadan muaf tutulacak. Bu durumda, kira gelirinin tutarı ne olursa olsun, gelir vergisi ödenmesi gerekecek.

İşverenlerin hazineden aldığı yüzde 4’lük prim desteği ise yüzde 2’ye düşürülüyor. Ancak imalat sektöründeki destek oranı yüzde 5 olarak devam edecek.

Kuyumculuk, ikinci el motorlu taşıtlar ve taşınmaz ticareti için gerekli belgeler; özel sağlık kuruluşları (muayenehane, poliklinik, tıp/ağız ve diş sağlığı merkezleri); veteriner hekim muayenehaneleri ve hayvan hastanesi ruhsatları; kıymetli madenler ve havacılık işletme ruhsatları yıllık harçlara tabi olacaktır.

Aynı zamanda, özel hastaneler ve laboratuvarlar için ruhsatnameler ile turizm işletmeleri belgeleri de yıllık harç ödemesine bağlanacak. Kuyumcular, ticari yetki belgeleri için her yıl 30 bin TL, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanlar ise 20 bin TL ödeyecek.

Ruhsatlar açısından, ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinden 20 bin TL, ağız ve diş sağlığı polikliniklerinden ise 30 bin TL tahsil edilecek. Kıymetli madenlerin kuruluş ve faaliyet izin belgeleri için 7 milyon 500 bin TL ile 5 milyon TL arasında değişen finansal faaliyet harcı alınacak. Havayolu ve genel havacılık işletme ruhsatları için her yıl 100 TL ile 2 milyon TL arasında bir ödeme yapılması gerekecek.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) mevcut yüzde 30 olan devlet katkısı oranının Cumhurbaşkanı tarafından yüzde 50’ye kadar artırılmasına veya sıfıra indirilmesine yönelik yetki verilmektedir.

Vakıf üniversitelerinde ücret artışını YÖK belirleyecek

Üniversitelerde hazırlık sınıfı ve birinci sınıfa yerleştirme yılının dışındaki öğrenim ücretleri, cari yıl haziran ayı yıllık üretici fiyat endeksi artışı ile cari yıl haziran ayı yıllık tüketici fiyat endeksi artış ortalaması dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek esaslara göre tespit edilecektir.

Kahramanmaraş depreminin etkilerini gidermek ve 2025 yılına ilişkin ek finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla, Bütçe Kanunu ile belirlenen net borç kullanım tutarına 595 milyar Türk lirası eklenmesi planlanmaktadır.

Teklifte yer alan düzenlemelere göre, tarım işçilerinin, ev hizmetlerinde çalışanların malullük-yaşlılık-ölüm primleri yüzde 21’e yükseltilmektedir. Ayrıca, satın alınan mülklerin değerinin tapuda düşük gösterilmesine yönelik cezalarda artış yapılacak. Sıfır ve ikinci el araç devirlerinde, satış bedelinin binde ikisi harç olarak ödenecek ve bu bedel 1.000 TL’den az olamayacak. Doğum hariç, tüm borçlanma prim oranları ise yüzde 32’den yüzde 45’e yükseltilmektedir.

Yılmaz Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçen hafta TBMM Başkanlığı’na sunulan 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile ilgili olarak 23 Ekim Perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir sunum gerçekleştirecek.

Aynı zamanda, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, Sincan Ceza İnfaz Kurumları ile ilgili inceleme raporunu gözden geçirecek ve inceleme yapılacak ceza infaz kurumlarına dair yol haritasını belirleyecektir.

TBMM’de salı ve çarşamba günleri partilerin grup toplantıları düzenlenecek.

Kaynak: ANKA

Göz At

Öğretmen Yazarlara 1 Milyon Baskı Müjdesi!

Kruvaziyer Turizmi İçin Liman Güçlendirilmeli

500 Bin Sosyal Konut Projesi Başlıyor!

Bolu Yangınında Bakanlık Yetkilileri İçin Tutuklama!

2026 Yılına Merhaba: Unutulmaz Yılbaşı Kutlamaları

Share This Article
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Linki Kopyala Yazdır
Share
Bir Cevap Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul Turizm Fuari

Son Yazılar

  • İstanbul’da Kütüphane ve Teknoloji Festivali Başlıyor! 1 Nisan 2026
  • Kibyra Antik Kenti’nde Tarih Yeniden Canlanıyor! 1 Nisan 2026
  • Turizm Sektörü Savaşla Sarsıldı: Düşüşler Büyüyor 1 Nisan 2026
  • Kibyra Antik Kenti’nde Su ve Mozaiğe Dönüş 1 Nisan 2026
  • Bizim Çocuklar, Dünya Kupası’nda Gururlandırdı! 1 Nisan 2026

Üyeliklerimiz

Hakkımızda

Otel Gazetesi
Hızlı Linkler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Kategoriler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE

Abone Ol

E-posta bültenimize ücretsiz bir şekilde Abone Ol!

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
Follow US
© Otel Gazetesi. Webixmo tarafından geliştirilmiştir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Ana Sayfa
  • Contact & Künye
  • Yazarlar
  • E-GAZETE
  • OTELE ELEMAN
  • Üyelik – GİZLİLİK BEYANI
Welcome Back!

Sign in to your account

Şifremi unuttum