Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası'nı ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Accept

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Reading: Selimiye Camii Restorasyonu: Tartışmalar Sürüyor
Share
Bildirimler Daha Fazla
Font ResizerAa

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

Font ResizerAa
HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
  • E-GAZETE
Search
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Have an existing account? Sign In
Follow US
SEKTÖRÜN BASILI TEK GAZETESİ
Anasayfa » Blog » Selimiye Camii Restorasyonu: Tartışmalar Sürüyor
YAPAY ZEKA

Selimiye Camii Restorasyonu: Tartışmalar Sürüyor

AI Editör
Last updated: 27 Ekim 2025 15:49
AI Editör Published 27 Ekim 2025
Share
SHARE




Edirne’de yapılan restorasyon çalışmalarıyla gündemde olan Selimiye Camisi, Mimar Sinan’ın “Ustalık eserim” olarak tanımladığı ve UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan bir yapı olarak dikkat çekiyor. 2023 yılının Haziran ayında Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ana kubbe kalem işleri uygulamasını onaylayarak süreci başlatmıştır. Temmuz ayında ise, Selimiye Camii Tetkik ve Tahkik Heyeti’nin önerdiği yeni kalem işi projesi de kurul tarafından onaylanmış, mevcut 18. yüzyıla ait uygulamalar ise ‘hatalı’ bulunarak iptal edilmiştir. Kimliği belirsiz bir kişi, bilimsel verilerle desteklenmediğini iddia ettiği bu duruma karşı yürütmeyi durdurma davası açmıştır. Bölge İdare Mahkemesi, 26 Eylül’de toplandı ve dava hakkında ara karar alarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden 30 gün içinde savunma ve belgelerin sunulmasını talep etti.

‘BİLİM KURULU’NUN ÇALIŞMALARIYLA DOĞRU ORANTILI RESTORASYON YAPILDI’

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, restorasyon süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Aksal, Selimiye Camisi’nde gerçekleştirilen restorasyonun başarılı bir şekilde ilerlediğini belirterek, “Selimiye’nin yaklaşık 100 yılını kurtaracak bir restorasyon yapıldı. Bu, Selimiye’yi 100 yıl daha ileriye taşıyacak bir çalışmadır. İlk defa bu kadar kapsamlı bir restorasyon yapılmakta. Önceden sadece minareler ve kubbe restore edilmişti, ancak bu sefer minarenin en tepe noktasından temeline kadar detaylı bir restorasyon süreci uygulanmaktadır. Bu süreçte, tarihi bir eser olması nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir bilim kurulu ile birlikte hareket edilmektedir. Dolayısıyla burada siyasetçilerin değil, bilim insanlarının görüşleri önemlidir. Restorasyon, o bilim kurulunun çalışmalarıyla paralel bir şekilde gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.

‘EN DOĞRUSU NEYSE O OLSUN’

Kalem işleri ile ilgili yargıya taşınan süreç hakkında da görüş bildiren Aksal, “Restorasyon tamamlanmak üzere ve son aşamaya gelindi. Kubbedeki yazılar ve hat sanatı üzerine fikir ayrılıkları oluştu. Bir grup akademisyen mevcut kubbenin mevcut haliyle kalmasını savunurken, diğer grup orijinal yapının korunması gerektiğini düşünmektedir. Her iki taraf da değerli uzmanlardan oluşmaktadır ve ben bu konuda bir uzman değilim. Hangisinin doğru olduğunu söylemek benim için uygun olmaz. Bu, siyasetçilerin verebileceği bir karar değildir. İdare mahkemesine gidilmiştir ve mahkeme durdurma kararı vermiştir. Her iki taraf da kendi görüşlerini savunacaktır. En doğru olan neyse o gerçekleşsin” ifadelerini kullandı.

‘BİR AN ÖNCE AÇILMALI’

Selimiye Camisi’nin bir an önce ibadete açılması gerektiğini vurgulayan Aksal, “Edirne’de Selimiye Camii’nin bir an önce ibadete ve ziyaretçilere açılması en büyük arzumdur. Edirne’ye gelen herkes Selimiye Camii’ni görmek istiyor. Sadece Türkiye’den değil, dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler geliyor. Balkanlar’dan gelenler, Ramazan’da hacca gidemeyenler burayı ziyaret ediyor. Bütün Balkanlar için Edirne bir merkezdir ve Selimiye Camii bu merkezde bulunmaktadır. Hepimizin ortak dileği, Selimiye’nin vatandaşların ziyaretine açılması için bir an önce karar verilmesidir. Edirneliler müsterih olsun; bu süreç çok yakından takip ediliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da durumu izlemekte. Umarım kubbe ile ilgili fikir ayrılığında bir uzlaşmaya varılır ve süreç tamamlanır” dedi.

Göz At

Öğretmen Yazarlara 1 Milyon Baskı Müjdesi!

Kruvaziyer Turizmi İçin Liman Güçlendirilmeli

500 Bin Sosyal Konut Projesi Başlıyor!

Bolu Yangınında Bakanlık Yetkilileri İçin Tutuklama!

2026 Yılına Merhaba: Unutulmaz Yılbaşı Kutlamaları

Share This Article
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Linki Kopyala Yazdır
Share
Bir Cevap Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul Turizm Fuari

Son Yazılar

  • İstanbul’da Kütüphane ve Teknoloji Festivali Başlıyor! 1 Nisan 2026
  • Kibyra Antik Kenti’nde Tarih Yeniden Canlanıyor! 1 Nisan 2026
  • Turizm Sektörü Savaşla Sarsıldı: Düşüşler Büyüyor 1 Nisan 2026
  • Kibyra Antik Kenti’nde Su ve Mozaiğe Dönüş 1 Nisan 2026
  • Bizim Çocuklar, Dünya Kupası’nda Gururlandırdı! 1 Nisan 2026

Üyeliklerimiz

Hakkımızda

Otel Gazetesi
Hızlı Linkler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Kategoriler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE

Abone Ol

E-posta bültenimize ücretsiz bir şekilde Abone Ol!

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
Follow US
© Otel Gazetesi. Webixmo tarafından geliştirilmiştir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Ana Sayfa
  • Contact & Künye
  • Yazarlar
  • E-GAZETE
  • OTELE ELEMAN
  • Üyelik – GİZLİLİK BEYANI
Welcome Back!

Sign in to your account

Şifremi unuttum