Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası'nı ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Accept

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Reading: Urartu’nun Sırları: 76 Pithos Bulundu!
Share
Bildirimler Daha Fazla
Font ResizerAa

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

Font ResizerAa
HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
  • E-GAZETE
Search
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Have an existing account? Sign In
Follow US
SEKTÖRÜN BASILI TEK GAZETESİ
Anasayfa » Blog » Urartu’nun Sırları: 76 Pithos Bulundu!
TURİZM

Urartu’nun Sırları: 76 Pithos Bulundu!

AI Editör
Last updated: 31 Aralık 2025 14:49
AI Editör Published 31 Aralık 2025
Share
SHARE
Iğdır Üniversitesi’nden Doç. Dr. Rıfat Kuvanç’ın bilimsel danışmanlığı altında, Van’ın İpekyolu ilçesindeki Kevenli Kalesi’nde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda Urartu dönemine ait 76 pithos (küp) ortaya çıkarıldı. ‘Geleceğe Miras’ projesi kapsamında 2025 yılının en dikkat çekici 10 arkeolojik keşfi arasında yer alan bu buluntular, kalenin güneydoğu köşesinde keşfedilen önemli bir depo yapısının izlerini taşıyor.

Van’ın İpekyolu ilçesinde Erek Dağı eteklerinde bulunan Kevenli Kalesi’nde yapılan kazı çalışmaları, 2024 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden alınan izinle Van Müze Müdürlüğü’nün öncülüğünde başladı. Doç. Dr. Rıfat Kuvanç liderliğindeki ekip, kalenin güneydoğu bölümünde Urartu dönemine ait önemli bir ambar yapısını keşfetti. Arkeologlar, sanat tarihçileri ve restoratörlerden oluşan uzman ekip, kazılarda yağ, tahıl ve içeceklerin saklandığı düşünülen çivi yazılı küpleri buldu. Bu yazıtlar, dönemin depolama sistemi ve içerdiği ürünler hakkında değerli bilgiler sağlıyor.

Kazılarda görev alan uzman ekip, 76 pithosun çivi yazılarıyla ölçeklendirildiğini belirledi. Bu buluntular, Urartu medeniyetinin gelişmiş idari ve ekonomik yapısına dair önemli eserler arasında değerlendiriliyor.

 

EN DİKKAT ÇEKİCİ ARKEOLOJİK BULUNTU

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘Geleceğe Miras’ projesi kapsamında 2025 yılının en dikkat çekici arkeolojik buluntularını sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Bu listede, Iğdır Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Rıfat Kuvanç’ın bilimsel danışmanlığında Van Kevenli Kalesi’nde gerçekleştirilen kazılarda bulunan Urartu dönemine ait çivi yazılı 76 pithos da yer aldı.

Doç. Dr. Kuvanç, Kevenli Kalesi’nin Van bölgesindeki önemli Urartu kalelerinden biri olduğunu vurguladı. 2024 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden alınan izinle başlatılan kazı çalışmalarının kalenin güneydoğu köşesinde yapıldığını belirten Kuvanç, “Urartu dönemine ait önemli bir depo yani ambar yapısını ortaya çıkardık. Kalenin güneydoğusundaki araştırmalarımızda özellikle depo alanındaki küpler çok ilgi çekici buluntular olarak karşımıza çıktı. Küplerin üzerindeki Urartu çivi yazıtları ve işaretler, içindeki ürünlerle ilgili bilgi edinmemizi sağladı” şeklinde konuştu. Kuvanç, Kevenli Kalesi’nde elde edilen buluntuların Bakan Ersoy tarafından 2025 yılının en dikkat çekici arkeolojik buluntuları arasında gösterilmesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

 

REKTÖR GÜREL TEBRİK ETTİ

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel, Doç. Dr. Rıfat Kuvanç’ı bu önemli çalışmasından ötürü tebrik etti. Gürel, yazılı açıklamasında, “Üniversitemiz Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Rıfat Kuvanç’ın bilimsel danışmanlığında yürütülen kazılarda elde edilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından 2025 yılının en dikkat çekici buluntuları arasında gösterilen bu keşiften büyük gurur duyuyoruz. Urartu medeniyetine ışık tutan bu çalışma, Üniversitemizin bilimsel yetkinliğinin ve akademik birikiminin somut bir göstergesidir. Kıymetli hocamızı ve emeği geçen tüm bilim insanlarını yürekten tebrik ediyor, çalışmalarında başarılarının devamını diliyorum.” ifadelerini kullandı. (DHA)

Göz At

Hükümlülere 24 Milyon Yayın Erişimi Sağlandı!

Buzullar Erimekte, Özel Yasa Şart!

Otizm Bir Gün Değil, Bir Ömürlük Mücadele

Dedeman Hospitality’de Üst Düzey Atama: Tayfun Sancar “Cluster Genel Müdür” Oldu

İstanbul’da Kütüphane ve Teknoloji Festivali Başlıyor!

Share This Article
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Linki Kopyala Yazdır
Share
Bir Cevap Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul Turizm Fuari

Son Yazılar

  • Hükümlülere 24 Milyon Yayın Erişimi Sağlandı! 2 Nisan 2026
  • Buzullar Erimekte, Özel Yasa Şart! 2 Nisan 2026
  • Otizm Bir Gün Değil, Bir Ömürlük Mücadele 2 Nisan 2026
  • Dedeman Hospitality’de Üst Düzey Atama: Tayfun Sancar “Cluster Genel Müdür” Oldu 2 Nisan 2026
  • İstanbul’da Kütüphane ve Teknoloji Festivali Başlıyor! 1 Nisan 2026

Üyeliklerimiz

Hakkımızda

Otel Gazetesi
Hızlı Linkler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Kategoriler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE

Abone Ol

E-posta bültenimize ücretsiz bir şekilde Abone Ol!

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
Follow US
© Otel Gazetesi. Webixmo tarafından geliştirilmiştir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Ana Sayfa
  • Contact & Künye
  • Yazarlar
  • E-GAZETE
  • OTELE ELEMAN
  • Üyelik – GİZLİLİK BEYANI
Welcome Back!

Sign in to your account

Şifremi unuttum