Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası'nı ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Accept

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Reading: İstanbul’da Film Çekimleri İçin Yeni Düzenleme!
Share
Bildirimler Daha Fazla
Font ResizerAa

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

Font ResizerAa
HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
  • E-GAZETE
Search
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Have an existing account? Sign In
Follow US
SEKTÖRÜN BASILI TEK GAZETESİ
Anasayfa » Blog » İstanbul’da Film Çekimleri İçin Yeni Düzenleme!
TURİZM

İstanbul’da Film Çekimleri İçin Yeni Düzenleme!

AI Editör
Last updated: 11 Ocak 2026 16:00
AI Editör Published 11 Ocak 2026
Share
SHARE

İstanbul’da film ve dizi çekim süreçlerinin daha düzenli, öngörülebilir ve kente uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan Film Çekimi Uygulama Esasları, 2026 yılında hayata geçirilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile İstanbul Valiliği’nin öncülüğünde oluşturulan bu esaslar, ilgili kamu kurumları, yerel yönetimler ve sektör temsilcilerinin görüşleri doğrultusunda şekillendirildi. Amaç, İstanbul’da sinema ve televizyon yapımlarının daha planlı ve profesyonel bir zemin üzerinde yürütülmesini sağlamak olarak belirlendi.

Yeni düzenleme, şehir yaşamının korunmasını, sektörün operasyonel süreçlerinin hızlandırılmasını ve çekim faaliyetlerinin belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmesini hedefliyor. İstanbullular, günlük yaşam akışını en az etkileyecek bir sistemle tanışırken; yerli ve yabancı yapım ekipleri de sadeleştirilmiş prosedürler ve net kurallar sayesinde çekim süreçlerini daha sistematik bir şekilde yürütebilecekler.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu düzenlemenin, şehirde yaşayan vatandaşların huzurunu koruyacağına ve yapımcılar için daha güvenli bir çekim ortamı sunacağına inandığını ifade etti.

Şehir Üç Bölgeye Ayrılıyor

Düzenleme ile İstanbul, trafik ve nüfus yoğunluğu göz önünde bulundurularak üç ana çekim bölgesine ayrıldı. Yoğun alanları kapsayan birinci bölgede en fazla yedi büyük araçla çekim yapılabilecek; çalışma saatleri kış döneminde 00.00’a, yaz döneminde ise 01.00’e kadar sürebilecek.

İkinci bölgede en fazla on bir büyük araçla, birinci bölge için belirlenen saat esasları çerçevesinde çekim yapılabilecek. Üçüncü bölgede ise araç sayısında bir kısıtlama bulunmayacak ve çalışma saatleri daha esnek bir şekilde uygulanacak.

Gece Çekimleri İçin Bölge Belirlemeleri

Belirlenen gece çekim bölgeleri sayesinde 23.00-06.00 saatleri arasında çekim yapılmasına olanak tanınacak. Aynı tarihte gerçekleştirilecek farklı çekim setleri arasında en az bir kilometre mesafe bırakılması gerekecek.

Başvuru Sürelerinde Yedi Gün Kuralı

Yeni esaslara göre, kamuya açık alanlarda yapılacak çekimler için bildirim ve izin başvurularının, çekim tarihinden en az yedi gün önce ilgili mülki idare amirliğine yapılması zorunlu hale getirildi. Trafik akışını etkileyecek veya yol kapatma gerektiren çekimler için de aynı süre içinde ilgili kaymakamlık ve belediyeye başvurulması gerekecek.

Uygulama esasları, yapım maliyetlerini azaltmaya yönelik önemli kolaylıklar ve indirimleri de içeriyor. Bu çerçevede, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen projeler ile sahada üç veya daha az büyük araç bulunduran yapımlar, belirlenen ücretin yalnızca dörtte birini ödeyecek. Elde taşınan ekipmanla gerçekleştirilen ve kamu alanını işgal etmeyen çekimlerden ise herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

Yeni dönemde çevre ve kentsel kültüre duyarlılık da ön planda tutuluyor. Çekimlerden 24 saat önce çevre sakinlerinin bilgilendirilmesi zorunlu hale getirilecekken; setlerde tek kullanımlık plastiklerin kullanımının engellenmesi, atık yönetimi kurallarına titizlikle uyulması ve tarihi dokuya zarar verilmemesi için azami hassasiyet gösterilmesi esas alınıyor.

Çekim Koordinasyon Birimleri Kurulacak

Süreçlerin etkin ve koordineli bir şekilde yürütülmesi amacıyla her ilçede kaymakamlık başkanlığında, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi ve ilgili kurum temsilcilerinden oluşan en az üç üyeli İlçe Çekim Koordinasyon Birimleri kurulacak. Film Çekimi Uygulama Esaslarına dair tüm detaylara İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İstanbul Valiliği’nin resmi internet sitelerinden ulaşmak mümkün.

Göz At

Buzullar Erimekte, Özel Yasa Şart!

Otizm Bir Gün Değil, Bir Ömürlük Mücadele

Dedeman Hospitality’de Üst Düzey Atama: Tayfun Sancar “Cluster Genel Müdür” Oldu

İstanbul’da Kütüphane ve Teknoloji Festivali Başlıyor!

Kibyra Antik Kenti’nde Tarih Yeniden Canlanıyor!

Share This Article
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Linki Kopyala Yazdır
Share
Bir Cevap Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul Turizm Fuari

Son Yazılar

  • Buzullar Erimekte, Özel Yasa Şart! 2 Nisan 2026
  • Otizm Bir Gün Değil, Bir Ömürlük Mücadele 2 Nisan 2026
  • Dedeman Hospitality’de Üst Düzey Atama: Tayfun Sancar “Cluster Genel Müdür” Oldu 2 Nisan 2026
  • İstanbul’da Kütüphane ve Teknoloji Festivali Başlıyor! 1 Nisan 2026
  • Kibyra Antik Kenti’nde Tarih Yeniden Canlanıyor! 1 Nisan 2026

Üyeliklerimiz

Hakkımızda

Otel Gazetesi
Hızlı Linkler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Kategoriler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE

Abone Ol

E-posta bültenimize ücretsiz bir şekilde Abone Ol!

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
Follow US
© Otel Gazetesi. Webixmo tarafından geliştirilmiştir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Ana Sayfa
  • Contact & Künye
  • Yazarlar
  • E-GAZETE
  • OTELE ELEMAN
  • Üyelik – GİZLİLİK BEYANI
Welcome Back!

Sign in to your account

Şifremi unuttum