Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara’da düzenlenen ‘Vakıf Başkanları İftar Buluşması’ programına katıldı. Programa Bakan Ersoy’un yanı sıra Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu ve çeşitli vakıf başkanları da iştirak etti. İftar etkinliği, davetlilere sunulan Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği restorasyon çalışmalarını tanıtan bir slayt gösterimi ile başladı.
Konuşmasında, vakıf geleneğinin toplumsal dayanışmadaki önemine vurgu yapan Bakan Ersoy, “Burada, ülkemizde faaliyet gösteren 600’ü aşkın vakfın temsilcisiyle aynı sofrada buluşmamız, yalnızca bir iftar programı değil. Aynı zamanda ecdadımızın asırlardır süregelen medeniyet mirasının yaşatılması anlamına geliyor. Bu topraklar, vakıf medeniyetinin kök salıp geliştiği, iyiliğin, merhametin ve dayanışmanın asırlardır hayat bulduğu bir bölgedir. Vakıflar, bu kadim medeniyetin bir parçası olarak paylaşmanın, gözetmenin ve gelecek nesillere bırakmanın simgesidir. Bizler, Selçuklu’dan Osmanlı’ya ve Cumhuriyetimize uzanan köklü vakıf geleneğinin emanetçileriyiz. Bu emanet, yalnızca taş binalar değil, aynı zamanda iyilik ve dayanışma ruhudur” dedi.
‘6 ÜLKE VE 13 ŞEHİRDE İFTAR SOFRALARINDA BULUŞACAĞIZ’
Bakan Ersoy, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl 81 ilde kurduğu iftar sofralarına da değindi. “Vakıf İftar Buluşmaları’nda günlük yaklaşık 100 bin vatandaşımızla aynı sofrayı paylaştık. Toplamda 3 milyon öğün iftar ikramı gerçekleştirdik. Bu geleneği yalnızca ülkemizle sınırlı bırakmadık; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Bosna-Hersek’e, Kosova’ya kadar geniş bir coğrafyada iftar sofraları kurduk. Bu yıl da 81 ilimizde devam edeceğiz, günlük 100 bine yakın vatandaşımıza ulaşarak yaklaşık 3 milyon öğün iftar yemeği sunacağız. Yurt dışında ise KKTC, Bosna, Kosova, Kuzey Makedonya, Bulgaristan ve Filistin’de 6 ülkede, 13 şehirde, 15 farklı noktada her gün toplam 12 bin 420 kardeşimizle iftar sofralarında bir araya geleceğiz. Gazze’de de günlük 10 bin kişilik iftar organizasyonları ile oradaki mağdur kardeşlerimizin yanında olacağız. Ayrıca yurt dışı kuru gıda yardımlarıyla on binlerce aileye destek sağladık. Bayramlık yardımları kapsamında ise 2025 yılında 40 bini aşkın öksüz ve yetim evladımızın yüzünü güldürmeyi hedefliyoruz. Bu yıl ise 50 binin üzerinde çocuğumuzun bayram sevincine tanıklık edeceğiz” şeklinde konuştu.
‘SELİMİYE CAMİİ EN KAPSAMLI RESTORASYON SÜRECİNDEN GEÇTİ’
Bakan Ersoy, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camii’nin restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi verdi. “16. yüzyıl Osmanlı mimarisinin zirvesi olan bu eşsiz eser, yalnızca milletimizin değil, insanlığın ortak mirasıdır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen en kapsamlı restorasyon süreçlerinden birine tabi tutulmuştur. Bilim kurullarımızın rehberliğinde gerçekleştirilen çalışmalarda ana kubbede güçlendirme ve enjeksiyon uygulamaları tamamlanmış, kurşun kaplamalar yenilenmiştir. Minareler de güçlendirme ve bakım süreçlerinden geçirilmiştir. İç mekanda 264 alçı içliğin orijinal formuna kavuşturulması sağlanmıştır. Restorasyon sürecinin en dikkat çekici dokunuşlarından biri de halı olmuştur. İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde bulunan orijinal halı referans alınarak, Manisa’nın Demirci ilçesinde tamamen yerli yünle dokunan yeni halı, ecdadın estetik anlayışını günümüze taşımaktadır. Selimiye Camii, ibadete kapatılmadan 18 Şubat’ta yeniden cemaatle buluşturulmuştur. Resmi açılış için Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla bir etkinlik düzenlemeyi planlıyoruz. Bizler, gönül coğrafyamızda iftar sofraları kurarken, ecdadın emanetlerini aslına sadık kalarak ihya etme çabasındayız.”








