Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası'nı ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Accept

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Reading: Dubai’de Lüks Tüketim Savaştan Etkileniyor!
Share
Bildirimler Daha Fazla
Font ResizerAa

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır”

Mustafa Kemal ATATÜRK (1929)

Font ResizerAa
HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
  • E-GAZETE
Search
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Have an existing account? Sign In
Follow US
SEKTÖRÜN BASILI TEK GAZETESİ
Anasayfa » Blog » Dubai’de Lüks Tüketim Savaştan Etkileniyor!
TURİZM

Dubai’de Lüks Tüketim Savaştan Etkileniyor!

AI Editör
Last updated: 17 Nisan 2026 00:00
AI Editör Published 17 Nisan 2026
Share
SHARE

28 Şubat öncesinde ‘çölde vaha’ olarak nitelendirilen Dubai, İran savaşının etkileri nedeniyle en çok etkilenen bölgelerden biri haline geldi. Kentin üstüne düşen İran füzeleri, daha önce oluşturulmuş olan güvenli alan algısını sarsarken, savaşın ekonomik sonuçları da gündeme gelmeye başladı.

Reuters’ın bildirdiğine göre, Dubai’nin en büyük alışveriş merkezi olan Mall of the Emirates’teki lüks markaların satışları, mart ayında yüzde 30 ile 50 arasında bir düşüş gösterdi.

Bu veriler, bu hafta çeyrek dönem satışlarını açıklamaya hazırlanan LVMH, Kering ve Hermès gibi önde gelen markalar için, çatışmanın lüks tüketim sektörü üzerindeki etkisini değerlendiren önemli bir gösterge oluşturuyor.

Reuters’a konuşan bir kaynağın ifadesine göre, Mall of the Emirates’teki ziyaretçi sayısı mart ayında yüzde 15 azaldı. Bu alışveriş merkezi, Louis Vuitton ve Dior gibi LVMH markalarının yanı sıra, Gucci, Cartier, Chanel ve Rolex gibi diğer lüks mağazalara da ev sahipliği yapıyor.

Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Dubai Mall’daki ziyaretçi trafiği ise yaklaşık yüzde 50 oranında gerileme yaşadı. Bu durum, satışlarda daha büyük bir düşüş olabileceğine dair işaretler sunuyor.

Dubai’deki bu düşüş, Abu Dabi’de de kendini gösteriyor. Kentteki The Galleria Al Maryah Island alışveriş merkezindeki satışlar genel olarak yüzde 10 azaldı.

Lüks tüketimin stratejik bölgesi Körfez

Lüks tüketimdeki patlama, pandemi sonrası dönemdeki büyümenin yavaşlamasının ardından 2022 yılında sona ermişti. Bu süreçte, sektörün lideri olan LVMH ve Kering’in toplam piyasa değeri 100 milyar euronun üzerinde eridi ve her iki şirket de önemli bir değer kaybı yaşadı.

Danışmanlık firması Bain & Company’ye göre, sektör genelinde yıllık satışlar geçtiğimiz yıl yüzde 2 oranında bir düşüş gösterdi.

Orta Doğu, küresel lüks tüketimin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturmasına rağmen, son yıllarda çift haneli büyüme oranları ile sektörün nadir parlak bölgelerinden biri olarak dikkat çekiyordu. Barclays’te lüks sektör araştırmaları alanında çalışan Carole Madjo, bu durumu “Kesinlikle stratejik bir bölgeydi, her şey yolundaydı” sözleriyle özetliyor.

Bölgenin normale dönmesi, kısa vadede diplomatik bir çözüm bulunsa bile aylar sürebilir. Özellikle ticaret ve turizm merkezi olan Dubai için toparlanma sürecinin daha uzun sürmesi bekleniyor.

Analiz firması Bernstein’ın bu ay yayımladığı rapora göre, çatışmanın etkileri sadece Körfez ile sınırlı kalmayabilir. Artan petrol ve seyahat maliyetleri, yükselen enflasyon ve olası borsa dalgalanmaları, küresel ölçekte tüketici isteğini olumsuz etkileyebilir.

J Stern & Co portföy yöneticisi Christopher Rossbach, lüks sektörde 2026 için beklenen toparlanmanın gecikmesinin sürpriz olmayacağını ifade ediyor: “Eğer beklenen toparlanma gerçekleşmez ve en iyi ihtimalle yılın ikinci yarısına ya da gelecek yıla sarkarsa, kimse şaşırmaz.”

Dünyanın en büyük lüks grubu olan LVMH, ilk çeyrek satışlarını Pazartesi günü açıklayacak. Onu takip edecek olan Kering ve Hermès ise hafta içinde sonuçlarını paylaşacak.

Orta Doğu’nun toplam pazar içindeki payının görece küçük olması nedeniyle, çatışmanın kısa vadede çeyreklik satışlara olan etkisinin sınırlı kalması bekleniyor. Ancak Rossbach’a göre, asıl etki, şirketlerin genellikle altı aylık açıkladığı kârlılık raporlarında daha belirgin hale gelebilir.

Kaynak: Gazete Oksijen

Göz At

Ukrayna, Türkiye ve Suriye ile İşbirliğini Güçlendiriyor

Keşfedilmeyi Bekleyen 5 Gizli Avrupa Cenneti

Fuarcılıkta Roller Değişiyor: Uzakrota’dan Yeni Nesil Zirve Hamlesi “The Meet”

Küresel İstihdam Açığı: 800 Milyon Kişi Tehlikede

İstanbul Turizm Haftası Başladı: Kentin Hafızası ve Deneyimi Şehre Yayılıyor

Share This Article
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Linki Kopyala Yazdır
Share
Bir Cevap Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul Turizm Fuari

Son Yazılar

  • Ukrayna, Türkiye ve Suriye ile İşbirliğini Güçlendiriyor 17 Nisan 2026
  • Keşfedilmeyi Bekleyen 5 Gizli Avrupa Cenneti 17 Nisan 2026
  • Fuarcılıkta Roller Değişiyor: Uzakrota’dan Yeni Nesil Zirve Hamlesi “The Meet” 17 Nisan 2026
  • Küresel İstihdam Açığı: 800 Milyon Kişi Tehlikede 17 Nisan 2026
  • İstanbul Turizm Haftası Başladı: Kentin Hafızası ve Deneyimi Şehre Yayılıyor 17 Nisan 2026

Üyeliklerimiz

Hakkımızda

Otel Gazetesi
Hızlı Linkler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE
Kategoriler
  • Ana Sayfa
  • GÜNDEM
  • GASTRONOMİ
  • GEZİYORUM
    • GEZİ YORUM
  • RÖPORTAJLAR
  • YAZARLAR
    • YAZARLAR
    • AKADEMİK YAZILAR
  • E-GAZETE

Abone Ol

E-posta bültenimize ücretsiz bir şekilde Abone Ol!

HOTEL GAZETESİHOTEL GAZETESİ
Follow US
© Otel Gazetesi. Webixmo tarafından geliştirilmiştir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Ana Sayfa
  • Contact & Künye
  • Yazarlar
  • E-GAZETE
  • OTELE ELEMAN
  • Üyelik – GİZLİLİK BEYANI
Welcome Back!

Sign in to your account

Şifremi unuttum