ABD’li yetkililer, Küba lideri Raul Castro’nun torununun, geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’a ulaşmayı amaçlayan alışılmadık bir yol denediğini bildirdi. Resmi diplomatik kanalların dışındaki bu girişim, zengin bir Havana girişimcisi aracılığıyla Beyaz Saray’a iletilmek üzere bir mektup gönderme çabasını içeriyordu.
Bir ABD yetkilisi ve eski bir yetkili, mektubun diplomatik nota formatında hazırlandığını ve resmi Küba mührü taşıdığını belirtti.
Wall Street Journal’ın aktardığına göre, mektupta ekonomik ve yatırım anlaşmaları önerilirken, yaptırımların hafifletilmesi talep edildi. Ayrıca, Küba yönetiminin olası bir ABD müdahalesine karşı hazırlık yaptığına dair uyarılar da yer aldı.
Kurye Miami’de yakalandı
Mektubu taşıyan kişi, 37 yaşındaki Kübalı iş insanı Roberto Carlos Chamizo Gonzalez’di. Lüks araç kiralama ve yüksek segment turizm alanında faaliyet gösteren Chamizo, Miami Havalimanı’nda ABD Gümrük ve Sınır Koruma görevlileri tarafından durdurularak mektuba el konuldu ve kendisi Havana’ya geri gönderildi. Böylece bu girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Beyaz Saray, mektubu alıp almadığına dair soruları yanıtsız bıraktı ve Trump’ın Küba konusundaki son açıklamalarına atıfta bulundu.
Rubio’yu bypass etme hamlesi
Küba yönetiminin bu adımı, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’yu devre dışı bırakma çabası olarak değerlendiriliyor. Küba kökenli bir ailenin çocuğu olan Rubio, uzun süredir Washington’un Havana üzerindeki baskıyı artırmasını savunuyor.
Mektubun arkasındaki isim olan 41 yaşındaki Raúl Rodriguez Castro, Raul Castro’nun torunu ve en yakın danışmanlarından biri olarak tanınıyor. Küba’nın son yıllarda yaşadığı ağır ekonomik kriz döneminde bu girişimin, Trump yönetimiyle doğrudan temas kurma amacı taşıdığı ifade ediliyor.
Uzmanlar, Trump’ın Venezuela örneğinde olduğu gibi, rejimi tamamen değiştirmeden ekonomik bir anlaşmaya daha açık olabileceğini belirtiyor. Bunun, özellikle sert çizgideki Küba kökenli Amerikalılar tarafından olumsuz karşılanabileceği vurgulanıyor.
“Doğrudan Trump’a ulaşmak istiyorlar”
Küba-ABD ilişkileri üzerinde çalışan analist Peter Kornbluh, bu girişimin Rubio’ya duyulan güvensizliği yansıttığını ifade etti. Kornbluh, “Kübalılar Rubio’yu aşarak mesajı doğrudan Trump’a iletmeye çalışıyor. Bu, mevcut krizi çözmek için başkana doğrudan hitap etme isteğini gösteriyor” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili soruları Beyaz Saray’a yönlendirdi. Trump, kısa süre önce yaptığı açıklamada, “Küba başarısız bir ülke ve biz onlara yardım etmek için orada olacağız” ifadelerini kullanmıştı.
Sert muhalefet ihtimali
Olası bir anlaşmanın rejim değişikliği içermemesi durumunda Trump’ın kendi tabanından tepki görebileceği belirtiliyor. Florida’dan Cumhuriyetçi Temsilci Mario Díaz-Balart, “Bu rejim ortadan kalkmalı” diyerek sert bir duruş sergiledi.
Küba, yıllardır süren kötü yönetim ve ABD yaptırımlarının etkisiyle insani bir felaket eşiğine gelmiş durumda. Trump yönetimi, ada ülkesine yönelik neredeyse tam bir petrol ambargosu uygulayarak ekonomik faaliyetleri ciddi şekilde kısıtladı.
Krizi daha da derinleştiren bir diğer gelişme, ABD’nin Ocak ayında Venezuela lideri Nicolás Maduro’yu devirmesi oldu. Bu durum, Küba’nın en önemli müttefiklerinden birini kaybetmesine neden oldu.
Son haftalarda ABD ve Küba yetkilileri arasında temaslar sürerken, Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, ülkenin siyasi sistemi konusunda müzakereye kapalı olduklarını duyurdu.
Tartışmalı aracı ve eleştiriler
Mektup girişimi, ilk olarak ABD hükümeti destekli Radio y TV Marti tarafından duyuruldu ve daha sonra Wall Street Journal tarafından doğrulandı.
Mektubun tam içeriği bağımsız olarak teyit edilemedi.
Kurye olarak seçilen Chamizo’nun, Rodríguez Castro’nun hem arkadaşı hem de iş ortağı olduğu ifade ediliyor. Girişimcinin Havana yakınlarında lüks bir tatil tesisi işletmekte olduğu ve gecelik konaklama ücretlerinin 580 dolara kadar çıktığı belirtiliyor.
Washington merkezli Cuba Study Group Direktörü Ricardo Herrero ise girişimi sert bir şekilde eleştirerek, “Rubio görevdeyken onu bypass etmeye çalışmak başlı başına hatalı. Üstelik başkanla kişisel bağı olmayan biriyle bu işe kalkışmak durumu daha da zayıflatıyor.”
Kaynak: Gazete Oksijen








