Serhad Uslan ile Laleli Otelciler Platformu Turizm Destek Paketi

Serhad Uslan ile Laleli Otelciler Platformu Turizm Destek Paketi
ALİYE ÜÇBAŞ
Posted on Nisan 27, 2016, 11:23 pm
9 mins

Serhad Uslan ile Laleli Otelciler Platformu yöneticileri The Parma Hotel Taksim’de bir araya gelerek Turizm Destek Paketini Hotel Gazetesine değerlendirdi.

Serhad Uslan Turizm Destek Paketinin sektörden uzak birilerinin alelacele, adrese teslim hazırlandığını söyledi. Adrese teslim derken, maddeleri incelediğimizde

SERHAD USLAN

• Türkiye’ye turist getiren A Grubu seyahat acentalarına kredi garanti fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı getirilecek. Bu destekten yararlanan firmalar için turist getirecek ülke 13’ten 26’ya çıkarıldı. En az 400 bin turist getiren seyahat acentalarına 100 milyon TL’ye kadar kredi kullanma hakkı tanınacak.

• Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira bedellerinin 2016 bedellerinin ertelenerek üç eşit takside yayılacak.

• Tüm dünyadan turist getirecek olan A Grubu seyahat acentasına uçuş başı destek verilecek. 1 Nisan- 31 Mayıs arasında tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentasına uçuş başı 6 bin dolar destek verilecek. Destek verilecek havalimanları Alanya Gazipaşa, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Bodrum, İzmir Adnan Menderes ve Zafer Havalimanı’nda tüm dünyadan gelecek olan turistlere uygulanacak.

Bu üç maddede paketin adrese teslim olduğunu gösterir. Türkiyede 400.000 turist getiren seyahat acentası 4-5 firmadır. 

Nisan ve Mayıs Ayında seyahat acentalarına uçuş başı getirilen dektek yardımı aslında Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yapılması gerekir. 

Daha sonra Turizm Destek Paketi geliştirilmeye çalışıldı.

“• 2015 yılında çalıştığı işyerinde en az 3 ay iş akdi askıda olan ve aynı işyerinde 2016 yılında 9 ay çalıştırılan kişiler 3 aylık sure ile asgari acreti ve sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacak.” dendi

Antalya bölgesinde 12 ay çalışan hoteller çok azdır. Otellerin çoğunluğu 6 ay çalışılıyor. Destek Paketindeki bu maddede  çok az firmanın işine yarayacaktır. 

Bu maddede şehir otelciliğine faydası olur. Destek Paketinin sadece Antalya ve Muğla ile sınırlı olması da üzücüdür.

Laleli Otelciler platformu yöneticilerinden Ayhan Hacıbektaşoğlu Neden ısrarla Antalya ve Muğla’ya öncelik veriyorlarda, halen İstanbul için birşey yapmıyorlar çözemiyorum.

AYHAN HACIBEKTAŞOĞLU

Serhad Uslan Devlette kamu yönetimi esastır. Kamuda eşitlik esastır. Devlet çifte standart uygulayamaz. Bur karar alındığı zaman, bir paket açıklandığı zaman sektörün tamamının faydalanması gerekir. 

Güneydeki   otellerin çoğunluğu kredi ve teşvikle yapılmış otellerdir. Bunların tamamı devletle ilişkileri vardır. Devlet gözünü açar, kapatır bu hotellerle. Laleli bölgesindeki bir otel kendi cebindeki parayla otelini yapmıştır. 

Laleli Hotelciler Platformu Başkanı Tarkan Akyüz 

TARKAN AKYÜZ

Türkiye’ye gelen turist sayısının % 30’unu İstanbul oluşturmaktadır. Açıklanan İstihdam paketinde İstanbul ile ilgili işe yarar bir şey olmadığını Turizm Bakanlığı’nın İstanbul’a üvey evlat gibi gördüğünü söyledi.

Serhad Uslan Turizm Destek Paketinin, sektörün bir kaç acentasına, oteline, firmasına yararı var.  Adrese teslim bir pakettir. Belki burda Bakanlık bu çalışmayı yaparken, Bakanlıkta yanlış yönelendirilmiş olabilir. 

Kamunun gözünde 1 sırada olan Türsab’tır.  Türsab’ın Türofed’den, Turob’tan daha fazla öneminin olması Türsab’ın özel bir yasası olması. Özel yasa demek kamuyla birlikte olmak demek, Yani sen meslek kuruluşusun ama bir tarafın kamu demek. Yapacağın şeyler kamuyuda ilgilendirir. Onun yapacağı şeyler senide ilgilendirir. Ortada bir birliktelik var. Bu korunan sektördür. Dolayısıyla kamunun gözünde 1. sıradaki kuruluşTürsab’tır. Güneydeki 1 tatil köyünün ettiği de

ğerinin tamamı 7000 acenta ile ettiği değerin aynıdır. Ama bin tane Türsab kamudaki gücü daha fazladır. Türsab Başkanı kriz yaşamıyoruz. Şu Yenikapı’daki cruise limanı yapılırsa sorun çözülür derse ne yapabiliriz? İçTurizmi, bu turizmi kurtarır dedi. İç Turizm Turzimi kurtarır mı…  

İç Turizmin ekonomiye bir önemi yoktur. Sektörün başındakilerin böyle şeyler çok  iyi bilmeleri lazım. Çünkü sektörü yönlendiren budur. 

Sektörün başındakilerin bilinçli ve bilgili konuşması gerektiğini vurgulayan Uslan Turizm deyince akla sadece Antalya gelmez. 

Turizm deyince Kapadokya, Ege, Efes, Şirince, Van, Mardin, Çemlihemşin yaylası, Karadeniz gelmesi gerektiğini, turizmin sürdürülebilir 12 ayı yayılan bir turizmden bahsetmek gerektiğini vurguladı. 

Türkiye’nin pazarlama ve teşviğe ihtiyacı olmadığını belirten Uslan, Türkiye’nin ihtiyacı olan Kriminal güvenlik yani insanların can güvenliğinin sağlanması 1. Sorunumuzdur dedi.  

Türkiye’de tesislerimiz iyi, alınacak servisler iyi, fiyatlarımızda iyidir. Teşvik dışı sorunlarımız olduğunu belirten Uslan sektörün önünün açılması gerektiğini belirtti.

Yaşadığımız en kötü dönemleri yaşıyoruz diyen Uslan, Dış politikada güven sorunumuz var. Türkiye’ye gelen turistler Müslüman, çağdaş ve laik bir ülke olduğuna inanarak geliyorlardı. Şu anki algılanan durum Ortadoğuya yüzü dönük, komşularınla çelişen  terör hadiselerinin yaşandığı bir İslam ülkesi olarak algılanmakta. Avrupa’da İslamafobik bir durum var. Buda Türkiye’ye sıçradı. 

Laleli Platformu yöneticilerinden Ercan Ukay, Laleli’deki birçok dükkan ve otelerin kapandığını, kalite ve hizmetin düştüğünü belirterek. 

ERCAN UKAY

Personel çıkartılmaya başlandığını ve bu durumun nereye kadar gideceğini bilmediklerini söyledi. 

Otel sahipleri için bir sıkıntı olmazda, İstanbul’da kiradaki hotellerin çok olduğunu, kiradaki hotellerin zor durumlarda kalacağını söyledi. Uslan Türkiye’de kiracı hotellerin kalmayacağını belirtti.

The Parma Hotel Taksim Genel Müdürü Mustafa Kılıç,

MUSTAFA KILIÇ

istihdam konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz nitelikli ve kalifiye iş gücüne sahip personel bulmakta sorunlar yaşıyoruz. Yabancı personel çalıştırılmasının önündeki yasal mevzuatların daha esnek ve kolay hale gelmesi gerekmektedir.

Yurt dışında kaldığımız otellerde gözlemlediğimiz kadarıyla  bir çok ayrı ülkeden personel  tesislerde çalışmaktadır . Ayrıca bu dönemde hükumetin biz otelcilerden konaklamada mevcut %8 KDV nin tüm gelirde de aynı yapılmasını isteriz, bu kriz döneminde SGK prim ödemelerinde kolaylık yapılması bizleri biraz daha rahatlatacaktır.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.