CABEZA TURCA = TÜRK KAFASI

CABEZA TURCA = TÜRK KAFASI
Cem POLATOĞLU
Posted on Mayıs 02, 2016, 5:38 pm
4 mins

Eski çağlarda, İspanya’da faili bulunamayan suçlar derhal Türklerin üzerine yıkılırmış. Cabeza Turca yani “Türk Kafası” deyimi buradan geliyor. Kısaca “Günah Keçisi” demek.

İşte Turizmin de Cabeza Turca’ları “Seyahat acentaları”.

Otelci Çemkirir; Seyahat Acentalarından toplam 50 Milyon alacağımız var.

Esnafı Çemkirir; Turisti bizden kaçırıyorlar. Sadece anlaşmalı dükkanlara sokuyorlar

Rehberi Çemkirir; Paramızı ödemiyorlar, hakkımızı yiyorlar

Müşteri Çemkirir; Paramı aldı kaçtı…

İyi de Otelci kardeşim; Ticaret yapıyoruz. Kar’ın kardeşi Zarar. Kime mal verdiğine sen dikkat edeceksin. 100 TL’lık otelini 140 TL’ye verirsen sana ancak üçkağıtçı, kaçak acenta gelir, 6 aylık senedi, çeki çakar. Aynı otel başka acentalar tarafından 120 TL satılırken bu firma senin otelini 160 TL’ye satarsa amenna, satamazsa elbette paranı ödemez çünkü ödeyemez. Sağlam firma seç. Nakit verene 80 TL, Vadeli 100 TL. Çürüklere oda yok dersin. Biz mi öğreteceğiz sana işini?. Ama çürük-mürük 2 oda daha satacağım dersen riskine de katlanırsın. Bu nedenle, kendi hatanı sanki tüm acentalar üçkağıtçıymış gibi lanse etme. Çemkirme. Biz çok otelci biliriz sözleşmeyi imzalayıp, çekleri alıp, daha pahalıya alıcı bulduğu için müşteriyi kapıda bırakan. Bizde varsa 3-5 çürük, sizde var 30-40 çürük.

Bak Esnaf kardeşim; Sanıyor musun bu düzen İspanya’da, Fransa’da, İtalya’da, Amerika’da, Tayland’da başka işliyor? N’apalım?. Çarşı desteği olmadan acentalar adım atamıyor. İspanya’da Altın, Fransa’da Parfüm, İtalya’da Alışveriş Merkezi, Amerika’da Parklar acentalarla iş birliği yaparlar. Bizde de Kuyum, Deri, Halıcıyla.

Bak Rehber meslektaşım; Ben de rehber kökenliyim. Acentalara karşı önce sen sağlam durursan, sözleşmeni imzalarsan, kaçak rehberleri anında oda’ya bildirirsen, kendin kaçak tur yapmazsan, en ufak haksızlıkta Rehberler odası arkanda durursa sana kimse yamuk yapamaz. Ama iş olsun, benim olsun diye gölge rehberliğe razı olursan, 100 euro yevmiye yerine üzerine dosya parası verirsen veya bunları duyup da müsamaha gösterirsen…

Değerli Müşterim, Sayın Velinimetim. Para verdim, kaçtı diyorsun. A otel dedi B’ye götürdü diyorsun. Servisi, Oteli kötülüyorsun, Rehberi kötülüyorsun. Kendin bilet alıp 6 saat uçak gecikince ses etmiyor ama Acentadan tur aldığında 1 saat gecikse; Günüm gitti, Havaalanında rezil-rüsva olduk diyorsun. E peki kardeşim sen turu almadan önce o acenta nedir-ne değildir, Türsab üyesi mi, sigortan yapıldı mı, araştırdın mı? Yoksa yakın diye mahalleden veya kolay diye web sitesinden mi turu aldın? Sana tavsiye; Yakasına yapışamayacağın hiçbir yerden tur satın alma…! 1 güzel gider, 2 güzel gider 3.sünde şikayet edecek yer ararsın.

Herkese hayırlı sezonlar dilerim.

Unutmayalım,  HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ…

Sevgilerimizle

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.