Türkiye’de Kadın Olmak

Türkiye'de Kadın Olmak
Ebru YENER
Posted on Mart 17, 2017, 1:05 am
5 mins

Mühim olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü değil!! Mühim olan kadına her gün duyulan saygı….

Anne, iş kadını, ev hanımı ne olursak olalım kadın olmak her şekilde zor. Hem cins olarak hem sıfat olarak.. Çalış, doğur, temizlik yap, yemek yap, çocuk büyüt, dayak ye, tacize uğra, tecavüze uğra, iftiraya uğra, namus cinayetine kurban git, ezil.. Hangi kadın bunlardan birini yaşamadı ki? 

Kadın egemenliği hem ülkemizde hem dünyada kurulmuyor değil ama hangimiz zorlanmıyoruz? Hangimizin önü kesilmiyor? Hangimiz erkek hegemonyasına kurban edilmiyoruz? Kadın olarak verdiğimiz mücadele ciddi boyutta, ben de dahil bunu hepimiz yaşıyoruz… Hele ki şu dönem kahkahamızdan, kürtajımıza kısıtlanıyoruz.. Atamızın biz kadınlara vermiş olduğu seçme ve seçilme hakkı ülkemizde 1934 senesinde İtalya ve Fransada 1946’da İsviçre’de 1971’de verildi.. Yorumsuz nokta diyorum.. Nereye gidiyoruz neler oluyor? Siyasi bir yazı olsun istemiyorum ama içinde bulunduğumuz durum maalesef ki isyan ettiriyor.. Yüzde 50’si kadın nüfusu olan ülkemizde; 

kadın olmak ;

Biz de varız diye bağırmak zorunda kalmak demek,

Sesimize sağır olmuş kulak kapamış eş ve devlet demek..

Mini etek giydik diye metroda, otobüste, minibüste tekme tokat dayak yemek demek.

Türkiye’de kadın olmak aslında erkek olmak demek..

Taşıdığımız yüklerden kamburlaşmış beden demek  ülkemde kadın olmak..

Keşke daha güzel şeyler yazabilseydim. Benim bile içim sıkıldı şu yazdıklarımdan. Biz kadınlar ne olursa olsun bu ülkede varolabilmek İNSAN gibi yaşayabilmek için ekonomik özgürlüğümüzü elimize almalıyız.. Sadece eş vs değil ailemize bile müdana etmeyecek şekilde tedbirimizi almalıyız.

En önemlisi birbirimize saygı duymalı, kadın dayanışması içinde olmalıyız. Açığı, kapalısı, moderni, tesettürlüsü, önce birbirimizi olduğu gibi kabul etmeli, saygı duymalı,  birbirimize sahip çıkmalıyız.

YANLIŞ OLAN BİRŞEYLER VAR…

Peki biz kadınlar neler yap’MI’yoruz? Okumuyoruz mesela, kendimizi geliştirmiyoruz. O seviyesiz televizyon programları izleniyor ki reyting yapıyor. Bu nedir diye merak ettim, izlemek istedim, 3 dakika tahammül edebildim inanın. Bu gencecik kızların, kadınların o halleri nedir? 

Dilerim her şey bir kurgudur, orada olan her şey bir prodüksiyondur.. 

Bütün gün bilgisayar yada telefon elimizde internetteyiz ama ne için? Sosyal medya tabi ki… Bir şey araştırmıyoruz,  bir konu belirleyip sörf yapmıyoruz… Araştırmıyor, öğrenmiyoruz. Eğitimin, öğrenmenin okumanın sonu yok hanımlar. Kişisel gelişimin başka bir yolu yok. Hele ki anneysek topluma doğru bireyleri kendilerini geliştirmiş, eğitmiş ebeveynler yetiştirebilir hanımlar.

Biz kadınlara maalesef ki  hayatın her kısmında çok rol-görev düşüyor … Allah tarafından özel yaratılmışız bu şans mı, talihsizlik mi inanın bilemiyorum. Ülkece  hassas olduğumuz dönem içinde her şeyden nem kapar olduğumuz, paranoyak olduğumuz şu dönemde dua edelim hanımlar.. Ülkemiz için özgürlüğümüz için, gelecek nesiller için, çocuklarımız için dua edelim…

Yazımı Atamızdan bir alıntı ile kapamak istiyorum.

‘’ANALARIN BUGÜNKÜ EVLATLARINA VERECEĞİ TERBİYE ESKİ DEVİRLERDEKİ GİBİ BASİT DEĞİLDİR. GEREKLİ ÖZELLİKLERİ TAŞIYAN EVLAT YETİŞTRİMEK, PEK ÇOK ÖZELLİĞİ ŞAHISLARINDA TAŞIMALARINA BAĞLIDIR. BU SEBEPLE KADINLARIMIZ, HATTA ERKEKLERDEN DAHA AYDIN, DAHA FEYİZLİ, DAHA FAZLA BİLGİN OLMAYA MECBURLARDIR’’

Tüm KADINLARIN  8 Mart Dünya kadınlar gününü kutlar sevgi ve saygılarımı sunarım.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.