Turizme ve Türkiye’nin Tanıtımına Adanmış Bir Ömür

Turizme ve Türkiye’nin Tanıtımına Adanmış Bir Ömür
MUSTAFA ÜÇBAŞ
Posted on Haziran 07, 2018, 10:39 pm
5 mins

Sektörün Halil Abisi, ömrünü sektöre hizmet etmekle geçirdi. Sayısız aktivite gördü, sayısız olay görüntüledi, kayıt altına aldı. Gezmediği ülke kalmadı. Bir çok sergi açtı, ödüller aldı. Tüm sektörün yakından tanıdığı sektörün Halil Abisi, kendisini bize, Hotel Gazetesi’ne anlattı.

Sektörün Halil Abisi, ömrünü sektöre hizmet etmekle geçirdi. Sayısız aktivite gördü, sayısız olay görüntüledi, kayıt altına aldı. Gezmediği ülke kalmadı. Bir çok sergi açtı, ödüller aldı. Tüm sektörün yakından tanıdığı sektörün Halil Abisi, kendisini bize, Hotel Gazetesi’ne anlattı. Halil Tuncer’e göre sektörün gelişmesi için yapılması gereken şey şu: Türkiye’yi dünyaya daha çok anlatmalıyız

 İlkokulu, İstanbul, Amasya, Diyarbakır ve Kayseri’de okudum. Orta ve Liseyi ise Kayseri, Sivas, Amasya’da okurken, sonrasında ise İstanbul Kabataş Lisesi’ne gittim. 1971 yılında Türkiye Milletler Federasyonu grubu ile Anadolu’yu dolaştım. 1972 de ilk sergim İsveç’te açıldı. İstanbul’da grubuyla seyahate gelen İsveçli bir profesöre Türkiye’den birkaç fotoğraf hediye ettim. Arkasından bir mektup geldi bana. Haydi atla gel, fotoğraflarını topla gel, hem sergini yapacağız, hem de dinlenirsin burada diyordu mektupta. Ben de gittim bir ay isveç’te kaldım. Bütün masraflarımı onlar karşıladı. Sonra sergimi açtım orada. Bir gece otobüse bindim biletimin cebimde olmadığını fark ettim.  30 km. yürümeye başladım. Göller bölgesi, sonra yatlardan birisine girdim, uyudum. Gün ışığı açar açmaz yola koyuldum tekrar. Stockholm’e geldim, gençlerden birisi yolda yürürken aldı beni. TÜRKİYE’Yİ TANITMAK İSTERİM Her gittiğim yerde fotoğraf hediye ediyordum. Sonrasında fotoğraf akademisinden birileri çağırdı. Dediler ne yapmak istiyorsun. Dedim ben size Türkiye’yi tanıtmak istiyorum. Uçak biletini iptal ettim sonra. Berlin’e geldim. Daha önceden İstanbul’da  tanışmış olduğum Doğu Berlin Turizm Bakanı ile irtibata geçtim orada. İki gün de Doğu Berlin’de kaldım. 1972’de döndüm ondan sonra Münih’e geldim. Münih’te de bir hafta kaldım.  

ROMANYA’DAN RESMİ DAVET ALDIM 

İstanbul ve Ankara’da Sanat Galerilerinde çalıştım. 1976’da birçok sergi açtım. Romanya’ya davet edildim. Romanya’da akademi öğrencileri ile birlikte bir sergi açtım. O sergideki bütün masrafımın Romanya tarafından karşılandığını söylediler. 9 gün Romanya hükümeti beni ağırladı. Sergim açıldı. Romanya televizyonlarında yayınlar yapıldı. Bana bir rehber verdiler. Altımda Mercedes arabam, bütün Romanya’yı dolaştırdılar. Döndüm ondan sonra İstanbul’da yine sergiler açtım.  

DÜNYA İKİNCİSİ OLDUM 

Amerika’ya ziyarette bulundum. Hayat boyu Amerika vizesi aldım. Amerika’dan geldikten sonra İstanbul’da bir sergi açtım. O sergiden sonra 1996’da ve 2000 yılında tekrar Amerika’ya davet edildim. 1924 ten kalan bir binanın bütün duvarlarını süsledim. 2001 yılında Küba’da sergimi açtım.  29 Ekim’de sergim açıldı. 15 gün Küba’da kaldım. Tanzanya’da da bulundum. Orda da sergi açtım. İstanbul’dadevam ediyorum. Bu yıl 3 ülkeye gitmeye çalışacağım. Arap ülkelerinden teklif aldım. Onları da değerlendireceğim.  Bütün mesele Türkiye’yi tanıtmak, daha da hızlandırmak. Nemrut Dağı fotoğrafı ile dünya 2.’nci oldum. Bununla da gurur duyuyorum. Her gittiğim yere cebimde Türkiye’yi götürüyorum. Hayatımın sonun kadar dünyaya  Türkiye’yi götüreceğim, bunu istiyorum.” 

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.