VOLKAN ATAMAN İle A’dan Z’ye ACE of M.I.C.E Exhibition by Turkish Airlines
Turizm Sektörü birbiri ardına düzenlenen uluslararası organizasyonlarda bir araya gelirken, 2020’nin iki büyük organizasyonu art arda İstanbul’da düzenlenen ve Dünya Turizm Sektörünün kalbi Ocak ayının ikinci yarısında İstanbul’da attı. Bu organizasyonlardan ilki 22-24 Ocak 2020 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ace Of M.I.C.E Bu yıl 7.si gerçekleşen ve dünyanın en büyük üçüncü kongre, toplantı ve etkinlik fuarı Ace Of M.I.C.E Exhibition by Turkish Airlines’ın düzenleyicisi Turizm Medya Grubu’nun Başkanı Volkan Ataman ile hem fuarı, hem İstanbul’u, hem de Türk Turizminin geleceğini konuştuk.
Volkan Bey, Türkiye’deki MICE sektörünün gelişmesine büyük katkı sağlayan Turizm Medya Grubu’nun başındasınız. Bu yıl global eventex ödüllerinde de dünya MICE sektörüne yön veren en etkin 100 isim arasına giren ilk Türk oldunuz. Volkan Ataman’ın hikâyesiyle başlayalım istiyoruz. Dünden günümüze Volkan Ataman’ı tanıyabilir miyiz?
Aslen Ankaralıyım. 45 yaşındayım ve 13 yaşında oğlum var. Keşfetmeyi, her fırsatta seyahat etmeyi, öğrenmeyi, yelken ve motosiklet gezileri yapmayı çok severim. Ege bölgesi ve Çeşme’nin hayranıyımdır. Eğitim hayatımı tamamladıktan sonra, kurumsal bir şirkette uzun yıllar çalıştım. Çalıştığım yıllarda birçok etkinlik düzenlerdik, etkinlik sektörünün içerisinde olmasam da sektöre karşı her zaman çok ilgiliydim. 15 yıl önce MICE sektörünü bir araya getiren hiçbir yapının olmadığını fark ederek, endüstrideki boşluğu görerek kendi şirketimi kurmaya karar vererek İstanbul’a yerleştim. Amacım Türkiye MICE sektörünü gerçekten kaliteli platformlarla bir araya getirmek ve sektöre yön vererek dünyaya açmak ve vizyon katmak oldu. Hala ilk günkü heyecan ile yoğun tempomu devam ettiriyorum. En büyük hayalim İstanbul’u hak ettiği gibi dünya MICE sektöründe lider konumda görmek ve buna da büyük katkılar sunmak…
ACE OF MICE ÜLKE TANITIMINA CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK
Turizm Medya Grubu’nun düzenlediği ve alanda çok ses getiren ACE of MICE Exhibition by Turkish Airlines fuarıyla özel bir etkinliğe imza atıyorsunuz. Bu yılki fuar içeriğinden bahseder misiniz?
Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın ise en büyük üçüncü kongre, toplantı ve etkinlik fuarı olan ACE of M.I.C.E. Exhibition by Turkish Airlines’ın yedincisini , 22-24 Ocak 2020 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi – ICC’de gerçekleştiriyoruz. Türkiye MICE sektörünün uluslararası alandaki gelişimi ve pazar payının büyümesi adına şimdiye kadar birçok atılım gerçekleştirdik. Türkiye’nin en kapsamlı B2B etkinliği olan fuarımız, her yıl dünyanın dört bir yanından gelen MICE sektörünün lider firmalarını; kurumsal şirketler, dernekler ve MICE profesyonellerinden oluşan yerli ve yabancı satın alıcılar ile buluşturuyor. Bu yıl, 15.000’den fazla ziyaretçiyi ve 300’den fazla sektör paydaşını ağırlayacağız. “Uluslararası Hosted Buyer Programı” için 41 farklı ülkeden gelecek 230 yabancı misafirimiz, 7. ACE of M.I.C.E. kapsamında katılımcı firmalarla B2B görüşmeler gerçekleştirecek. Etkili bir program düzeni çerçevesinde oluşturduğumuz online sistem üzerinden HB’ler ve fuar katılımcıları karşılıklı olarak randevu alabiliyor ve kendi isteklerine göre takvimlerini oluşturabiliyorlar. Her yıl 1.500’den fazla profesyonel başvuru alan Hosted Buyer programı sürecinde detaylı bir filtreleme ve eleme süreci gerçekleştiriliyor ve süreç sonunda 230 dünyaca tanınan yabancı firma fuarda ağırlanmaya hak kazanıyor. Özellikle hem kalite hem de nicelik anlamında katılımcılarımızı çok daha yüksek düzeyde bir program bekliyor. Bu sene ayrıca 19 uluslararası basın mensubu da fuar kapsamında ağırlanarak ülkemizin tanıtımına ciddi bir katkı sunmuş olacağız.
ORGANİZASYONUN YILDIZLARI KATILIYOR
Bu yıl ACE of M.I.C.E. Exhibition konferans programı hakkında bilgi verir misiniz?
22 – 23 Ocak 2020 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi (ICC) ‘Üsküdar Salonunda‘ Production Talks konferansıyla dünyada ses getiren büyük organizasyonların yaratıcılarını ilk kez İstanbul’da bir araya getiriyoruz. İki gün boyunca dünyaca ünlü prodüksiyon devlerini ağırlayacağımız konferans için kendi alanlarında yıldız 14 ismi ağırlayacağız. Eurovision’ın Prodüksiyon Direktöründen, Londra Olimpiyatlarının tasarımcısına, Beyonce konser organizasyonu dizaynırından Cirque de Soleil prodüksiyon direktörüne kadar birçok isim Production Talks sahnesinde ağırlanacak
24 Ocak tarihinde ise İstanbul’u dünya MICE sektörü lider destinasyonu yapmak amacıyla izlenecek yol haritasının belirlenmesi için sektörümüzün önde gelen isimlerinin katılımıyla “İstanbul MICE Zirvesi” düzenlenecek. Bu zirve sonucunda ise yol haritamız belirlenmiş ve sonuç raporu yayınlanmış olacak.
SEKTÖRÜN EN İYİLERİ ÖDÜLLERİNİ ALACAK
Türkiye’nin en büyük ödül organizasyonlarından biri olan ve MICE sektörünün Oscar’ları olarak bilinen ACE of M.I.C.E. Awards hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Her yıl, sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiren, MICE endüstrisinin “en iyilerini” belirleyen ve sektördeki firmalara prestij kazandıran bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin en iyi markalarının üst düzey yöneticileri ve sektör profesyonellerinden oluşan 96 kişilik jüri heyeti, noter huzurunda etkinlik endüstrisinin en iyilerini belirledi. 10 Nisan 2020 de İstanbul Kongre Merkezin de kazananlar, iş ve cemiyet hayatından önemli isimler, MICE endüstrisi profesyonelleri ve Türkiye’nin en büyük kurumsal şirketlerinin üst düzey yöneticilerinden oluşan 2.000 kişinin katılım göstereceği ACE of M.I.C.E. Awards’un görkemli töreninde kırmızı halı seremonisi, video mapping şovlar ve büyüleyici sahne şovları eşliğinde açıklanacak.
STRATEJİK PLANLAMA YAPILMALI
Türkiye 2023 Yılı Turizm hedeflerini açıkladı. Burada MICE’ın rolünü nasıl görüyorsunuz?
2019 İlk 9 ayında 41.6 milyon turiste ulaşırken gelirimiz 26.6 milyar dolar, ortalama kişi başı harcama tutarı 649 dolar gecelik gelir ise 70 dolar olarak gerçekleşti. Kişi başı harcama da 2014 yılında 85 dolarken 2018 yılını 65 dolar olarak kapattık. Türkiye turist sayısında dünya 6.sıyken turizm gelirinde dünya 14’sü Yani gelen turist sayısı artarken harcama da bir artış sağlayamıyoruz.
Türkiye 2023 yılı 75 milyon turist 65 milyar dolar turizm geliri hedefi ile turizm tanıtım ajansını faal hale getirmeye başlıyor ve gecelik 86 dolarlık bir harcama hedefi ortaya koyuyor. Turizm hedeflerimizin gerçekleştirilmesi için MICE alanında stratejik planlamanın hayata geçirilmesi ivedilikle şarttır.
Mastercard’ın yapmış olduğu çalışmaya göre İstanbul’da günlük harcama tutarı 108 dolarken, Antalya’da 45 dolar, Paris 301 dolar, Dubai ise 537 dolarlara kadar çıkmakta.
2018 Dünya Kongre Şehirleri sıralamasında Paris, Viyana, Madrid, Barselona, Berlin ilk 5 sırayı paylaşırken, artık bu gibi lider şehirler turistlere sınırlama getirmeyi ve kişi başı harcama tutarını arttırmaya yönelmiş durumdalar. Bu bazda ICCA sıralamasına bakarsak da bu şehirlerin MICE alanında başarılı bir şekilde konumlandıklarını, çok akıllıca destinasyon pazarlama planları ve lobi faaliyetleri yaparak, dünya MICE sektöründeki liderliklerini her geçen gün arttırdıklarını görebiliriz..
Özellikle İstanbul ve Antalya gibi MICE alanında çok önemli şehirlerimizin bu destinasyonlardan geri kalan bir yönü var mıdır? Neden İstanbul 84 Antalya 225. sırada?
MICE SEKTÖRÜNÜN ŞEHİRLERE KATKISI İLK SIRADA
MICE Sektörü ekonomiye, ülke ve şehirlere ne gibi avantajlar sağlar?
MICE sektörünün, şehirlerin gelişmesine sağladığı katkı turizm alanında ilk sırada gelmektedir.
Uluslararası bilinirlik ve tanıtıma katkısı, hedeflemiş olduğumuz nitelikli turistin ülkemize gelmesi
Kongre, toplantı ve etkinlik katılımcılarının yüksek profili ve etki alanlarının genişliği devamında tatilci olarak gelmesinin önünü açar.
Uluslararası toplantı ve kongreler ise bilim dünyasını kapımıza kadar getirmektedir.
İSTANBUL GELECEĞE HAZIRLANMALI
İstanbul’un MICE Potansiyelini nasıl görüyorsunuz?
7 Tepesi, Boğazı, tarihi yarımadası, Haliç’i binlerce yıllık tarihi ile Dünya MICE sektörünün başkenti olma potansiyelini taşıyor.
• Konaklama ve koltuk kapasitesinin yüksekliği
• İstanbul Havalimanının bütün fazları tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasitesi ve THY’nin 124 ülkeden 309 noktaya uçuş sağlaması
Sabiha Gökçen Havalimanı 2021 itibariyle 66 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak olması
• Hizmet kalitesinin yüksekliği (tüm dünyaya genel müdür ihraç ediyoruz)
• İstanbul’da 800’den fazla Incentive, PCO (Profesyonel Kongre Organizatörü), DMC (Destinasyon Yönetim Firması) ve etkinlik ajansının hizmet vermesi
• Son teknolojiye ve uluslararası deneyime sahip 2000’e yakın hizmet sağlayıcımızın bulunması
• Uluslararası şirketlerin merkezlerinin İstanbul’da olmasının avantajı
2020 Mart ayında açılacak Galataport ile Cruise gemilerinin tekrar gelmeye başlaması… Bu alanda bakanlığımız 2023 yılı hedefini 2.000 gemi ve 4 milyon yolcu olarak açıkladı. Biz de ACE of MICE 2021’de Cruise’da MICE konsepti ile bu alana ciddi destek veriyor olacağız.
Peki İstanbul’un Dünya MICE Sektörü Lideri Olması İçin Neler Yapılmalı?
En büyük hayalim bunun gerçekleşmesini görmek ve bu konuda öncülük etmek… Bu mümkün mü? Kesinlikle evet!
Bunun için iki aşamalı plan gerekli. Birincisi şehrin belli konularda toparlanması gerekli bu konular;
Turistlerin ve delegelerin kendilerini güvenli hissedeceği bir güvenlik politikasının devreye alınması. Kötü görünüm sunan dilenci, evsizler, sokak hayvanları vb. gibi konularında net politikaların ortaya konması gerekiyor.
Taksilerin tek tip olması, eğitim sertifika zorunluluğunun getirilmesi ve düzenli denetlenmesi
Şehir tabelalarının Türkçe-İngilizce olarak yapılandırılması
Müzelerimizde teknolojik ve deneyim yaşatan bir dönüşümün sağlanması
Turizm information bürolarımızın daha cazibeli bir hale getirilmesi
Özellikle turistik yerlerdeki esnafımızın eğitim çalışmalarına başlanması
Şehre sanatsal yatırımlar yapılması (heykeller, sokak resimleri, enstülasyonlar v.s) ve uzun süreden beri sessiz olan eğlence hayatının tekrar cazip hale gelmesi gibi…
İkinci konu ise pazarlama
• Destinasyon pazarlama faaliyetleri
• MICE alanında markalaşma ve kimlik kazandırılması
• MICE iletişim stratejisinin ortaya çıkartılması. Pr, sosyal medya, loby faaliyetlerinin ele alınması
• Yasal düzenlemelerin değerlendirilmesi
• Terör saldırıları, yaşanabilecek olumsuz olaylar ve olağanüstü durumlarla karşılaşıldığında “Kriz ve İletişim Yönetimi Planı” oluşturularak algı yönetiminin doğru şekilde yapılmasıyla şehrin güvenilir olduğu algısının global alanda sağlanması
• Hedef pazarlardaki MICE karar mercilerinin tam database’ine ulaşılması ve aşağıda gördüğünüz şirket ve derneklere İstanbul’da düzenli olarak organize edilecek VIP famtripler ile şehri tanımalarının ve şehrin MICE potansiyelini görmelerinin sağlanması
– Incentive, PCO, DMC, Etkinlik ajansları, Davet organizatörleri
– Kurumsal şirketlerin etkinlik satın alıcıları,
– Her yıl uluslararası ve büyük çaplı kongreler organize eden dernek ve birliklerin gelecek dönem başkanları
• İstanbul’da bulunan uluslararası şirketlerin etkinlik satın alma yöneticilerinin ve uluslararası ayağı bulunan ulusal dernek başkanlarının; kendi şirket ve dernekleri üzerinden uluslararası incentive ve kongrelerin İstanbul’da düzenlenmesinin sağlanması için onları yönlendirici, eğitici ve motive edici aktivitelerin yapılması
• Şehre MICE için gelecek üst düzey uluslararası delegelere, ücretsiz İstanbul kart verilmesi ve müze girişlerinin ücretsiz olması gibi promosyonların acentalara sağlanması
• Kongre turizminde delege başı katkı ve vergi iadesi sağlanması.
• Yeşil etkinlikler ve atık yönetim süreçlerinin ele alınması
• Uluslararası MICE fuarları, zirveleri, B2B Workshoplara kreatif katılımların ele alınması
• İstanbul’un MICE kısmını öne çıkartacak bir filmin hazırlanması
• MICE sektör anketinin yapılması
• Turizm sektörüne yönelik hizmet ve çalışmalarda çok başlılık sorunsalı ile ilgili olarak sektör paydaşları arasında gerekli eşgüdümün sağlanması
• Kültür ve Turizm Bakanlığı, İBB, DEIK, Dışişleri, Ticaret bakanlığı gibi önemli kuruluşlarda MICE temsilciliği olması ve sektörün desteklenmesi
• Şehrimize dev etkinliklerin kazandırılması ve eğlence sektörünün tekrar canlandırılmasının sağlanması, Uluslararası çapta Kültür ve Sanat etkinliklerinin hayata geçirilmesi