Yeni Dünya’da Teknolojik İnovasyonlar Rekabet Alanında Şaşırtacak!

Yeni Dünya'da Teknolojik İnovasyonlar Rekabet Alanında Şaşırtacak!
Yeşim SARITAŞ
Posted on Haziran 25, 2020, 4:35 am
6 mins

“Reklam, Pazarlama ve Marka Tanıtım alanlarında Kare Kod ve Barkoddan sonra Augmented Reality AR Kodu ile Sanal Gerçeklik gözler önüne geliyor…”

Yeni Dünya: Covid-19 un hayatımıza girmesi ile sosyal mesafenin bir anda önem kazanması, virüsten korunmak için daha az bireysel iletişim kurmak adına online sanal dünyaya yönlendirilmemiz ile uyum sağlamaya çalıştığımız yeni yaşam tarzıdır.

Teknolojinin, farklı sektörlerde her ürün tipine ya da hizmete hitap ediyor olması ve zaman içerisinde sürekli gelişiyor ve Yapay Zekâ devrimleriyle kendi kendini geliştiriyor olması Teknolojik İnovasyonlardır ve sonucunda Teknolojik Devrimleri getirir.

Aniden kendimizi 2020 ile tamamen içinde bulduğumuz Yeni Dünya diye adlandırılan online dönemde bir çok işletmeci geçiş yapamamaktan dolayı etkilenmeye devam ediyor. Çünkü teknolojik alt yapıya hâkim olmayanlar ürünlerini tüketiciye birebir sunamadıkları için maddi kazançları azaldığından kapatıyorlar ya da sektör değiştirme yönünde başka şeyler yapmaya çalışıyorlar. Fakat günümüzde artık ne yaparsanız yapın işinizin bir tarafı hep online!

Örnekleyecek olursak bir restorana gittiğinizde önünüze artık menü değil, menüye mobil ile ulaşmanız için QR kodlar sunuluyor. Böylelikle herkesin dokunduğu bir menüye dokunmadan mobilinizden yiyeceğinizi seçerken, Covid’den de bir nevi korunmuş oluyorsunuz.

QR kodlar 2019’da da hayatımızda vardı nesi yenilik derseniz işte burada bugün dilimizde sanal gerçeklik anlamına gelen yani Augmented Reality olarak adlandırılan AR kodlar devreye giriyor olacak ve menüler artık 3d ile (üç boyutlu) masanıza gerçekten gelmiş gibi gözükecekler.

Daha detaylandıralım. Bir inşaat şirketi olduğunuzu düşünelim. Caddelerde boy boy billboardlarınız var ve ya reklam tanıtım için el flyerları dağıttınız, dergilere reklam verdiniz. Yeni yapacağınız projeyi bu mecralarda alan yettiği kadar anlatmaya çalışıyorsunuz. İşte burada AR kodu devreye girerek bir anda mobilde 3d şekliyle gerçekmiş gibi projenin canlandığını, detaylarına kadar insanların bir tıkla ulaştığını düşünsenize!

Bir kart vizitiniz var ama o sadece bir kart vizit değil artık! AR kodu mobilde okutulduğu andan itibaren sizi canlı gösteren, işinizi anlatan ve yüklediğiniz tüm detayları son kişiye ulaştıran değerli bir data haline gelebiliyor.

Gıda sektörü diyelim; bir ürün çıkarıyorsunuz fakat sahteleri türüyor. Markanızı ve insanları korumak için AR kodlu ürünü mobilde taratan tüketici ürünün canlanarak yapılışını, içeriğine kadar tüm yüklediğiniz detaylara ulaşabiliyor olacak. Sahte ürünlerde bu mümkün olmadığı için ürün orijinalliğini korurken marka değerini ve tüketiciyi de korumuş olacak.

Olayı basite indirgeyelim günlük hayata çevirelim mesela; hayatta bir kez yaşanılır dediğiniz özel günler… Düğün, sünnet, nişan ya da özel tanıtımlar, lansmanlar, kokteyller, partiler… AR kodlu sade özel bir davetiye ile ulaştırılan herkesin elinde gelin damat bir anda canlanabilir, kendi görüntüleri ve sesleri ile bu davetiyeyi kalıcı özel bir hale getirebilirler.

Kısacası teknolojik yapılara sahip olup Teknolojik İnovasyonları takip edenler, yeni çalışma ve iş yapış yöntemlerini geliştirerek günümüze uyarladıklarında Organizasyonel İnovasyonlarıyla rekabet güçlerine güç katacaklar.

Online hizmet dediğimizde, baskılı kurumsal tanıtım materyallerine (kitap, dergi, gazete, billboard, kartvizit ..vb) karşı olup teknolojik reklam ve pazarlama tanıtımlarını sadece bir USB flash belleğe sığdıranların da algısını değiştirerek hem görsel, hem işitsel, hem dokunsal tüm duyulara hitap eden, dokunduğunuz her yerde teknolojinin olabileceğini gösteren sanal gerçeklik anlamına gelen yani Augmented Reality olarak adlandırılan AR kodlar; teknolojide ilerlemiş ülkelerde kullanılmaya başlanmış olup ülkemizde ise Yeni Dünya’ya uyumlu iş dünyasında satış pazarlama stratejileri için kesinlikle ufuk açacaktır.

Yeşim Sarıtaş

Strateji İşbirliği Danışmanı

Paylaşmak Güzeldir
Yeşim SARITAŞ
1982 Samsun doğumlu Yeşim Sarıtaş, İşletme Fakültesi mezunudur. Datassist İnsan Kaynakları şirketinde 6 yıl İstatistik ve IT Satış Pazarlama Sorumlusu, Jollytur’da 2 yıl IT Proje Analistliği, Metro Travel ve Metro Turizm’de 2 yıl İş Geliştirme ve Reklam Pazarlama Müdürlüğü yaptıktan sonra Küçük Otellere ve Seyahat Acentelerine Sosyal Medya ve Satış Pazarlama konularında, Belediyelere Turizm Projeleri konularında Danışmanlık yapmıştır. Halen, Seyahat Acentesi olarak Bireysel ve Kurumsal hizmet sunmaya devam etmektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarında Kadınları temsilen görevler almış, Sosyal Sorumluluk ve Turizm Projeleri oluşturmuştur. 2017 yılında, ceza evlerinde anneleri ile büyümek zorunda olan 0-6 yaş arası çocuklar için “Minik Duvarları Yıkalım” sloganıyla düzenlediği yardım kampanyası ile takdir toplamış, Türkiye’de ilki gerçekleşen bu sosyal sorumluluk projesi ile dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından ödüllendirilmiştir. 2016’dan itibaren Turizm ile ilgili güncel ve bölgesel yazılar yazmakta olup, Uluslararası Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Fijet-Aturjet Türkiye üyesidir.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.