Pandemi Biter mi? 2021 yılında Turizmin gidişatı nasıl olur? Pandemi sonrası hangi il popüler oldu?

Pandemi Biter mi? 2021 yılında Turizmin gidişatı nasıl olur? Pandemi sonrası hangi il popüler oldu?
Yeşim SARITAŞ
Posted on Mart 27, 2021, 12:05 pm
10 mins

Dünyayı yakından ilgilendiren Corona Virüsün önüne geçilmez ise Dünya kaos ortamına döner. Ülkeler ekonomik zayıflar, insanlar aç kalır ve iç karışıklıklar ülkeler arası savaşlara sebeb olur. Hangi ülke bunu ister? Hiç biri elbette.

O yüzden her ülke birbirine muhtaç olup Dünya ekonomisinin bozulmaması için çoktan aşı araştırma geliştirmeleri başladı ve bugün haber ortamlarında ülkemizde başta olmak üzere değişik ülkelerden olumlu aşı ve ilaç sonuçları duymaya başladık bile.

Pandemi biter mi?

Corona virüsü aşılar ile tamamen kökten yok edemeyebilirler fakat bulunan aşılar, ilaçlar ile virüs zayıflatılıp, insanların bağışıklığı güçlendirileceği için artık çözümsüz bir hastalık değilde hayatımızda bir grip türü gibi yer almaya devam edebilir. Yüzyıllardır süregelen, başlangıçta çok kişiyi öldüren artık korkulmayacak olan hastalıklar gibi.

2021 yılında Turizmin gidişatı nasıl olur?

Seyahate daha çok çıkanları genç ve orta yaş olarak bilsekte pandemide en çok etkilenen 65 yaş üstü de artık çok bunaldı. Şehirlerde evlerine en yakın ormanlık, park alanlarına fırsat buldukça kaçan 65 yaş üstü bile artık evde kalmak istemiyor. Hastalık bitsede yeşillik yerlere kaçsak, biraz güneş görüp temiz nefes alsak diyerek hayata daha sıkı sarılmak isteyen bir 65 yaş üstü kesime sahibiz artık.

Pandemiden psikolojisi etkilenen orta yaş ve 65 yaş üstü %45 lik kısım 2020 de olduğu gibi 2021’de de kendi araçları ile çizdikleri rotalarda doğa içi butik otelleri, bungalov ahşap evleri ve müstakil yerleri tercih edecekken pandemiyi daha basit atlatan %35 lik genç kesim ise her şey dahil eğlenceli otelleri tercih edeceklerdir düşüncesindeyim. Geri kalan %20 lik dilim ise her yaş grubundan kültür turu ve yurtdışı turlarını tercih eden kesim olacaktır.

Pandemi döneminde doğaya dönüş başlatan topluma uyumla etkilenen 5 yıldız otellere istinaden tam tersi inşaat sektörü yatırımcıları da projelerini doğada bungalov ahşap otellere ve  müstakil evlere yönelttiler. Bu da bize 2021’de konaklama alternatiflerinin çok daha fazla olacağını gösteriyor. 2021’de Corona virüsün zayıflaması bilhassa büyük şehirlerde bunalan, yaşamın kıymetini fark eden vatandaşların tatile yönelmesine vesile olacak ve turizm patlaması yaşanacaktır düşüncesindeyim.

Pandemi döneminde sağlık turizmine yönelen yatırımcılar sayesinde de çok ciddi adımlar atılmaya başlandığı için bu da ekstra yabancı turist getirisi sağlayacaktır.

Hangi il popüler olur?

2017 den bu yana toprağının bereketi, temiz nemsiz havası, halkının özünü koruyucu ve yerleşik İngilizler ile olan kültür kardeşlikleri gibi özellikle yazılarımda ön plana çıkardığım ve de 2020’de turizmin odağı olacak dediğim Muğla’nın ilçesi Fethiye, Corona virüste popüler oldu bile..

Neden Fethiye? Neden Alaçatı ya da Bodrum değil?

Muğla bölgesi Corona virüs sonrası yerleşik göç olarak tam 1 milyon kişi aldı! Dolayısıyla artan talep ile bu bölgelerde gayrimenkul ve kira değerleri Türkiye’nin en yüksek gayrimenkul değerine sahip İstanbul’a denk geldi.

Bodrum ve Alaçatı tatil deyince önde gelen turistik beldelerimizdir. Fakat bakir, doğal ortamlarını günden güne kaybeden ve yapıların çoğalması ile doğa görüntüsünü nerede ise beyaz binalara bırakan ilçelerimiz de yapı, insan, trafik artışı söz konusu olup dışardan da yerli ve yabancı karışık göç aldıkları için özünü kaybetmek üzere olan ilçelerimiz aralarına girdikleri net olarak gözüküyor. Yazın çok hareketli kışın çok ıssız olan ve iş imkânları kısıtlı olan bu ilçelerimizde geliri olmayanlar için on iki ay yaşamakta sorun olabiliyor.

Fethiye ise yıllar önce bölgeye yerleşen İngilizler ile kaynaşık özüne hakim bir kesimi olup dışardan çok fazla yerleşik olarak yerli yabancı kabul etmeyen tek tatil bölgesidir.  Üç katı geçmeyen, çok iç içe olmayan bahçeli binaları ile geniş sokakları, caddeleri, sahilleri olan, bakir doğaya oldukça fazla sahip olan Fethiye’nin eşi benzeri bir tatil beldesi olmayıp havası ile de Akdeniz ve Ege’de fark yaratan tek ilçedir. Sadece yazın değil yılın on iki ayı yaşanabilir konsepte hakimdir. Özellikle akciğer ve solunum hastalarına iyi gelen rutubetsiz, kuru temiz havası sağlık şifa bahşetmektedir.

Beş yıldız çok fazla oteli bulunmayan daha çok butik deluxe oteller, küçük oteller ve doğa içi ahşap bungalov konaklama yerleri olan Fethiye’ye de macera severlere göre Safari turları, uçma sporları, dalış.. orta yaşlılara göre sahil kenarları müzikli dinlenme, oturma yerleri, tekne turları…65 yaş üstüne göre yürüyüş yolları, elektrikli bisikletler, gürültüden uzak dinlenme alanları…olan ilçemizde hayat her yaşta güzel.

Fethiye zaten maddi imkanı olan belli bir kesimin göç edebildiği, iş imkanlarının Bodrum Alaçatı gibi burada da kısıtlı olduğu bir ilçemiz. Corona virüs döneminde göç edenler de belli bir gelire sahip olanlardır.  Corona virüs ile göç artışının daha da artması bölgeye yatırımların artmasını da aslında beraberinde getiriyor. Örneğin başta bahsettiğim konut projeleri daha da arttı. Yeme içme mekanları ve özel plajlar geçen yıldan itibaren çoğaldı. Bakir alanlarda bungalov ahşap projeler hızlandı..

Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat

Doğal güzelliği ve bakirliğinin yok edilmemesi adına belki de Fethiye koruma altına alınmalı. Konut sayısı artışını önlemek için imara açılmaması gereken yerler sınırlandırılırsa, bakir bölgelerde sayısı artan bungalov ahşap projeleri sınırlandırılırsa bence Dünya’nın gözünün döndüğü en gözde tatil beldelerinden biri olarak diğer yerler gibi özelliğini kaybetmez ve hep korur.

Fethiye Kaymakamı Sn. Eyüp Fırat’ı ziyaretimde kendisinin dile getirdiği şu cümleler “yurtdışından gelen turistlerin yıllar önce keşfettiği, gözdeleri haline gelen Fethiye’nin bir cennet belde olduğunu, yurt içi vatandaşlarında artık daha çok gözdesi haline geldiğini ve marka değerinin turistik beldeler arasında daha da  artacaktır” içerden bakan bir göz olarakta düşüncelerimi doğruluyor. Fethiye için her doğru projede desteklerini kaçınmayacaklarını ifade eden Sn. Fırat ‘da 2021 yılı Fethiye için güzel olacak hatta turizm patlaması yaşanabilir düşüncesinde. Bölgeye yeni atanan Kaymakama başarılarının devamını diliyor ve ülkemizin her yeri cennettir kıymetini bilelim diyorum.

Sevgiyle ve sağlıkla kalmanız dileğimle

TURİZM SEKTÖRÜ ARTIK CEPTE

TURİZM SEKTÖRÜ ARTIK CEPTE

Şimdi indirin HOTEL GAZETESİ (Uygulamamıza yorum yapmayı ve puan vermeyi unutmayınız )https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hotelgazetesi

Paylaşmak Güzeldir
Yeşim SARITAŞ
1982 Samsun doğumlu Yeşim Sarıtaş, İşletme Fakültesi mezunudur. Datassist İnsan Kaynakları şirketinde 6 yıl İstatistik ve IT Satış Pazarlama Sorumlusu, Jollytur’da 2 yıl IT Proje Analistliği, Metro Travel ve Metro Turizm’de 2 yıl İş Geliştirme ve Reklam Pazarlama Müdürlüğü yaptıktan sonra Küçük Otellere ve Seyahat Acentelerine Sosyal Medya ve Satış Pazarlama konularında, Belediyelere Turizm Projeleri konularında Danışmanlık yapmıştır. Halen, Seyahat Acentesi olarak Bireysel ve Kurumsal hizmet sunmaya devam etmektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarında Kadınları temsilen görevler almış, Sosyal Sorumluluk ve Turizm Projeleri oluşturmuştur. 2017 yılında, ceza evlerinde anneleri ile büyümek zorunda olan 0-6 yaş arası çocuklar için “Minik Duvarları Yıkalım” sloganıyla düzenlediği yardım kampanyası ile takdir toplamış, Türkiye’de ilki gerçekleşen bu sosyal sorumluluk projesi ile dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından ödüllendirilmiştir. 2016’dan itibaren Turizm ile ilgili güncel ve bölgesel yazılar yazmakta olup, Uluslararası Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Fijet-Aturjet Türkiye üyesidir.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.