TURİZM SARI MASKEDEN FAZLASIDIR

TURİZM SARI MASKEDEN FAZLASIDIR
Hotel Gazetesi
Posted on Mayıs 17, 2021, 4:43 am
6 mins

Turizm Geliştirme Ajansı’nın hazırlatıp yayınladığı, ‘siz eğlenmenize bakın biz aşımızı olduk’ mesajı veren videosu, tüm turizm camiasından tepki topladı. Turizmle ilgili STK’lar yaptıkları açıklamalarla tepkilerini dile getiren açıklamalar yaparken, turizm profesyonelleri ise sosyal medya hesaplarından tepkilerini dile getiren paylaşımda bulundular.  

Cemal Kızıltan

Turizmciler ve Seyahat Acentaları Platformu TURSAPNET’in Kurucu Moderatörü Cemal Kızıltan ise bir makale ile tepkisini dile getirdi. İşte Cemal Kızıltan’ın maskeli tanıtım konusundaki düşünceleri:

Hep merak ediyorduk, Turizm Geliştirme Ajansı ne iş yapar diye.. Geçen hafta öğrendik. Rakiplere çalışıyormuş! 

Genel anlamdaki eleştirilere girmeyeceğim, ama potansiyel müşterileri cezbetmenin yolu “valla temiziz, maske, aşı, her bir şeyimiz var” konulu filmlerden geçmiyor. Öyle reklam yaparsan, sonuç böyle olur, rakipler zil takıp oynar, bizimle inceden dalgasını geçer. Yetmez yurdum insanı da sizi önce yerden yere vurur, sonra da “Yahu böyle reklam mı olur?” diye hesap sorar. İşi Serdar Erener gibi popülist, memleketin hayrına değil, kendine çalışan reklamcıya verirsen sonuç ajansının adı gibi “Alameti Farika” olur. (Bilmeyenler için; Alameti Farikanın anlamı, ticari bir malı diğer benzerlerinden ayırmaya yarayan işaret, özellik anlamına gelir. Tescilli marka, ticari marka veya amblem gibi isimler de bu anlamda kullanılır). Bizim de TGA sayesinde nur topu gibi bir alameti farikamız oldu; Sarı Maske! Hayırlı, uğurlu olsun. 

Olay baştan yanlış kurgulanmıştı, TGA’nın yönetim kurulu zaten bize neler olacağına dair ipuçları veriyordu. Kadro ağırlıklı profesyonel idarecilerden, kalanı da turizmden hiç anlamayan, olaya sadece yatırım gözüyle bakan, Otelcilerden oluşursa, ortam Serdar Erener gibi egosantrik tiplere kalır ve ortaya böylesi talihsiz kurgular çıkar. Hadi TGA yönetimi işi bilmiyor, reklam ajansı “Ülkesel anlamda turizm tanıtımı nasıl yapılır” diye düşünmüyor, da koskoca bakanlıkta bu senaryoyu okuyup, filmi izleyip, bu kadar sonunun nereye varabileceğini düşünecek bir tane adam mı olmaz? Serdar Erener ve ekibi belli ki reklamdan ve üründen çok kendilerinin konuşulmasına odaklanmışlar. Bir Allah’ın kulu da mı bu reklamdan yiyecekleri eleştiriyi, ülke imajının beş paralık olacağını düşünememiş. Hayret yani..

İzlemeyenler için özetleyeyim; Reklam “Bizde Covid belası devam ediyor, sizi kısmen koruruz, gelirseniz de sakın Otelden çıkmayın” diyor. İnsanlar zaten neyin ne olduğunu biliyor, övünülmeyecek şeylerle övünmeye yeltenmeyeceksin. Ben dünya pazarında oyuncuyum diyorsan, “valla temiziz, maskemiz, aşımız, her bir şeyimiz var” diye eziklenmeyeceksin. Ülkene, ülkendeki turizmcilere, tesislerimize, hizmet kalitemize güveneceksin, bunları hatırlatacaksın. Biz o kadar çaresiz, boynu bükü değiliz be arkadaş, en kötü geçen seneki kadar turist gelir bu memlekete. 

Bir defa, olayı baştan yanlış anlamışsınız; Bizde turizm, Turkish Riviera’dan ibaret değildir, çok daha fazlasıdır. Kadim tarihimiz, müze ve ören yerlerimiz, kültürümüz, doğa, deniz, rehberler, hediyelik eşya dükkanları, lokanta, cafe ve eğlence yerleri ile elbette bu malzemeleri kıvamında harmanlayacak seyahat acentaları işin tam merkezindedir. Aslında, benzeri özellikler 3 aşağı 5 yukarı pek çok ülkede aynıdır. Turistler gökten zembille inmez, tüm özelliklerimizi bir araya getiren, birinci elden, doğru bir pazarlama stratejisi ile tüketiciye sunan tur operatörleri ve seyahat acentalarıdır. Onları yok sayamazsın, sıralamada en sonlara koyamazsın. Fikirlerini, bilgi ve deneyimlerini görmezden gelemezsin. Bunu şöyle de izah edebiliriz ; Un, şeker, yağ dolaplarımızda yüz sene yan yana dursa kendi başına helva olamaz. Bunu yapmak için usta ellere ihtiyaç var. Organize bir turizm hareketi ancak bu bileşenlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Aksi sarı maskeden ibaret olur.

Halil İbrahim Kalay, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya

Belli ki TGA ve Bakanlık bu işi kıvıramayacak, bizden aldıkları paraları faydasız projelerle çar çur edecekler. Peki TGA böyle de, meslek örgütümüz TÜRSAB daha mı farklı? Yoo, tam tersine beceriksizlikte ve üyeler üzerinden nemalanmakta TGA ile yarışıyor. Yine belli ki TGA’daki iki temsilcimiz (biri yönetim kurulunda Halil İbrahim Kalay, diğeri danışma kurulundaki TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya) konuya ilgisiz, etkisiz ve yetkisizler. Madem öyle, o halde, bizde “Alayına İsyan” diyelim, bugünden itibaren üstümüzden nemalanmayı bıraksınlar, katkı bedeli, vergi ya da aidat almasınlar. Hiç merak etmesinler, biz kendi kısıtlı imkanlarımızla ülkeyi onlardan iyi, doğru ve etkili tanıtırız. 

Gölge etmesinler başka ihsan istemiyoruz.

Cemal Kızıltan / Kurucu Moderatör TURSAPNET

TURİZM SEKTÖRÜ ARTIK CEPTE
Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.