Pandemi sonrası Turizim de yeni Dönem ve Beklentiler

Pandemi sonrası Turizim de yeni Dönem ve Beklentiler
Hotel Gazetesi
Posted on Haziran 05, 2021, 11:31 am
7 mins

Pandemi sonrası Turizim de yeni Dönem ve Beklentiler

İstanbul Otelciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Crowned Hotel ve Grand Hürriyet Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Emre Sayılgan yeni turizm sezonu ile ilgili olarak çok önemli açıklamalarda bulundu.

Pandemi vaka sayıları azalmaya başlamasıyla birlikte, normale dönüş süreci ‘de hızlandı. Turizmde heyecanlı ve hareketli bir dönem başladı. Ekonomik hazırlıklar iç turizme de önemli bir hareket katacaktır. Bacasız sanayi olarak ifade edilen turizmde yeni sezon da büyük bir hareketlilik bekleniyor.

Dünya Turizminde; Fransa 90 milyon turistle zirvede. İspanya, ABD, Çin ve İtalya’nın bir basamak ardında, Türkiye 50 milyon turist ile altıncı sırada. Gelir olarak ise 13. sırada yer almakta. Türkiye 50 milyar dolar gelir hedefliyor. Dünya turizmi pandemi nedeniyle önemli bir daralma yaşamasına rağmen, Türkiye bu seviyeyi daha yukarılara taşıyabilecek bir potansiyele sahiptir.

İstanbul Otelciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi
Crowned Hotel ve Grand Hürriyet Hotel

Yönetim Kurulu Başkanı

Başkan Sayılgan; “Güvenli Turizm Sertifikası ve sağlık yatırımları, Avrupa’nın en büyük şehir hastaneleri, yerli tıbbi cihaz üretimi ve ülkemizin sağlıkta başarılı bir performans göstermesi, aşı ile birlikte dünya da ciddi bir dikkat çekmeyi başardı. Bu nedenle, krızı fırsata çevire biliriz. İyi bir tanıtım yapabilirsek buradan büyük bir avantajla çıkabiliriz.

Tanıtım konusunda çok daha iyi olmalıyız.

Uluslararası medya, ulusal medya, sosyal medya, Google, yandex ve youtube’de bile neredeyse hiç tanıtım yok. Sadece tanıtım değil, alt yapı olarak da hazırlık yapmalıyız. Türkiye, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Avrupa ve Körfez ülkeleri ağırlıklı tanıtım yapmalıdır. Dijital tanıtım yöntemleri kullanılmalıdır. Dijital fuarlar yapılabilir. Tematik turizm haritaları hazırlanmalıdır. Yurtdışı tanıtıma ağırlık verilmelidir. Online olarak Turizm tanıtımları ve EMİTT gibi fuarlar yurtiçi ve yurtdışında yapılmalıdır.

İstanbul, Türkiye’nin Dünya’ya açılan yüzüdür. Bu nedenle İstanbul için özel bir konsept hazırlanmalıdır. Tarih ve sağlık turizmi, kültür turizmi, kongre ve fuar turizmi ve konaklama hizmet ile önemli imkanlara sahiptir. İstanbul’daki butik otelleri güçlendirecek yeni bir plan hazırlanmalıdır. Herşey dahil yerine daha özel programlar yapılmalı.

Özelikle, Tarihi Yarımada, Sirkeci, Laleli, Sultanahmet, Çemberlitaş, Gediktaş’a, Topkapı, Osmanbey, Beyoğlu, Tophane, İstoç ve Merter bölgeleri için pilot bir çalışma yapılmalıdır. Bu bölgedeki turizm aynı zamanda ticareti ve sosyal yaşamı ‘da canlı tutuyor. Kapalıçarşı, Mısırçarşısı, Sultanhamam, Gedikpaşa, Yeşildirek, Tahtakale ticaret turizmi potansiyeli çok yüksek bir bölge olarak öne çıkmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB, TÜROB, TOBB, TUSAD, Ticaret Odası, Esnaf Odaları, Seyahat Acentaları ve ilgili paydaşlar geleceğe yönelik planlama yapmalıdır. Yurt dışı tanıtıma ağırlık verilmelidir. Yeni yöntemleri uygulamaya koymalıyız. Teknolojik imkanları etkili bir şekilde kullanmalıyız. Dijital Turizm Ansiklopedisi yapılabilir.

Tarihi Yarımada (Suriçi) Dünya’da eşi bulunmaz bir bölge, cazibe merkezi yapılmalıdır

Sağlık turizmi açısından Türkiye oldukça ileri bir seviyede ve pandemi sürecinde de başarılı bir yönetim gösterildi. Bu da Turizm için iyi bir gösterge oldu. Sağlık turizm belgesi yaygınlaştırılmalıdır. İl ve bölge bazlı turizm alternatifleri üzerinde çalışmalıdır. İstanbul ayrı bir proje olarak ele alınmalıdır. Özellikle Tarihi Yarımada (Suriçi) için farklı bir proje yapılabilir. Kültür turizmi açısından Dünya’da eşi bulunmaz bir bölge, cazibe merkezi yapılmalıdır.

Ayrıca, illerimizin ve bölgelerimizin karakteristik özelliklerine göre turizm seçenekleriniz değerlendirilmelidir. Yerli turist potansiyelimiz çok düşük seviye ‘de, yabancı turist ve gurbetçilerimizin yurda gelişini kolaylaştıracak tedbirler alınmalıdır. Karayoluyla özel araçla gelen gurbetçilerimiz zorluk çıkartılıyor. Diplomatlarımız bu konuda duyarlı olmalıdır.

Pandemi nedeniyle turizm maliyetleri bir miktar arttı. Bu nedenle THY ve diğer havayolu şirketlerimiz ekonomik bilet veya biletlerde indirim yapmalıdır. Sınır kapılarımız da yaz aylarında ve bayramlarda izdiham oluyor, gurbetçilerimiz Sırbistan ve Bulgaristan da çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Kapıkule’ye yeni peronlar açılmalı ve iyileştirme yapılmalıdır.

Türkiye, mevsimsel, tarihi ve doğal güzellikleri ile ve alternatif turizm potansiyeli, kruvazör, tarih, doğa, İnanç, deniz, termal, kongre, fuar, spor, zengin mutfak kültürü ile gastronomi turizmi ve sağlık turizmi gibi bütün imkânlarıyla dünya turizminin yeni cazibe merkezi olabilir. Türkiye’nin Dünya’ya açılan yüzü İstanbul’dur. Bu nedenle İstanbul cazibe merkezi olarak korunmalıdır. Ayrıca, zengin turizm destinasyonu, sağlık ve hijyen kurullarına uygun personel ve dünya standartlarında tesislerimizle yeni döneme sektör olarak misafirlerimizi ağırlamaya hazırız” dedi.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.