TURİZMİN ALTIN ANAHTARI CONCIERGE

HG Editör
Posted on Temmuz 11, 2021, 12:00 pm
8 mins

Les Clefs D’or Türkiye Concierge Derneği Başkanı Adnan Öner, birçoğumuzun yabancı olduğu, ancak bilenlerin de en üst düzeyde yararlanarak tatilin tadını daha iyi çıkardığı bu meslek hakkında merak edilenleri anlattı.

TURİZMİN ALTIN ANAHTARI CONCIERGE

Dünya her alanda teknolojiye ayak uydurabilmek amacıyla olağanüstü değişime uğrayadursun, 500 yıldır tavsiye ve deneyim tasarlama konusunda hizmet veren concierge’ler, turistlerin hala en çok ihtiyaç duydukları görevliler olarak varlıklarını sürdürmeye devam ediyorlar. Dünyadaki consierge’lerin önde gelen örgütü Les Clefs d’Or (Altın Anahtar), hemen hemen bütün ülkelerdeki şubeleriyle, bir yandan turistlerin gezilerinden en üst seviyede tat almalarına yardımcı olurken, diğer yandan da örgütlenmelerini sürdürerek turizmin bu en eski mesleğini yaşatmaya devam ediyorlar. 

Concierge’lerin misafirlerle yaşadıkları orijinal hikayelerinin olduğunu hep duyarız. 

Bu konuda bizimle paylaşmak istediğiniz bir şeyler olabilir mi? 

Misafirlerimizin her türden isteklerine karşı çözüm odaklı bir görevi icra ettiğimizi söyleyebilirim. Bunu sağlarken de ortaya çok enteresan durumlar çıkabiliyor. 

Burada okurlarımıza “Grand Budapest Hotel” filmini izlemelerini önerebilirim. Gerçek bir Concierge filmi, izlerken keyif alacaklarını umuyorum. Ben de yıllardır bu mesleği sürdüren bir Concierge olarak, yıllar içinde birikmiş hikayelerin oluşması kaçınılmazdı. Yaklaşik 45 yılın birikmis hikayeleri, 70’li yıllardan günümüze İstanbul’da otelciliğin gelişimi hakkında bir kitap yazmaktayım. Bu yıl Eylül ayı gibi yayınlanmasını beklediğimiz “The Concierge” adlı kitabımda bütün bu hikayeleri bulma şansını bulabilecek okurlarımız…

Les Clefs D’or Türkiye Concierge Derneği Başkanı Adnan Öner

Türkiye’de turizm okullarında Concierge dersi var mı?

Çok güzel bir soru. Biz Concierge’lerin olmasını en çok istedikleri şeylerden biri bu konu. Concierge eğitiminin okullardan başlaması. Başta İsviçre olmak üzere birçok ülkede Concierge ders olarak okutuluyor. Maalesef bu yıla kadar ülkemizde yoktu ancak bu sene itibariyle olacağı müjdesini verebiliriz. İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Program Başkanı Sayın Pelin Tuna ile yaptığımız görüşme sonrasında, yeni ders yılında, bu üniversitenin müfredatında Concierge dersi olacak. 

Bu güzel haberi de ilk defa sizin vasıtanızla duyurmuş oluyoruz.

Les Clefs d’Or nedir?

Merkezi Paris’te bulunan, 80 ülkede 4 binden fazla aktif üyesi bulunan Les Clefs d’Or, “Arkadaşlığın hizmeti!”-“In Service Through Friendship” sloganıyla küresel bir ağ olarak turizmin doğru deneyimlerle gelişmesine katkı sağlıyor.

Les Clefs d’Or Türkiye ise 2002 yılında kuruldu. Önemli oteller ile 50 bin civarında konuğa hizmet verebilen Türk üyeler, dünyadaki diğer üye meslektaşları gibi yakalarındaki çapraz altın anahtar simgeleri ile tanınıyor.

http://www.lesclefsdor.org/countries/turkey/

Concierge kimdir? 

 Şehrin sunduğu her şeyin elçisi, hakkında bilgiye sahip otelcilik ve turizm profesyonelleridir. 

Misyonunuz nedir?

Les Clefs d’Or Turkey’in misyonu, otel Concierge’leri arasındaki iletişimi ve koordinasyonu yöneterek Concierge’ler arasında sevgi ve saygıya dayalı ilişkiler kurmak; üyelerin sahip olduğu bilgi ve becerilerden yararlanarak bilgi alışverişinde bulunmak; üyelerini bilgilendirerek ve bilinçlendirerek onların birer turizm elçisi olmasını sağlamak; mesleki bilimsel çalışma ve araştırmalar yaparak, bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenler ile turizm ve otelcilik okullarına yararlanmaları için kaynak yaratmak; üyelerine yararlı çalışmalar yapmak; Concierge’lik mesleği ile ilgili konularda yurt içi ve yurt dışındaki çalışmalarda Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmektir. 

Les Clefs d’Or Turkey’in vizyonu, uluslararası gözlemler çerçevesinde Concierge mesleğinin Türkiye standartlarını oluşturmaktır. 

Yakalarınıza taktığınız Altın Anahtarlar neyi temsil eder? 

Merkez ofisin bulunduğu Paris’ten gelir ve tüzüğümüzdeki kriterlerin tamamını yerine getiren üyemize 3 yılın sonunda törenle takdim edilir. 

Yaklaşık 100 yıldır yakalarda olan bu Rozet, dünyaca ünlü BUCHERER Mücevher firması tarafından tasarlanır. 

Prensipleriniz nelerdir? 

Mükemmeliyet için  çalışmak, Örnek olmak , Dostlukla hizmette etmek, Dürüstlük ve Saygı, Sağduyulu kalmak, Misafir her zaman önceliktir , Uluslararası bir Ağ olmak 

Nasıl bir araya geliyorsunuz? 

Her yıl dünyanın farklı bir şehrinde , tüm Concierge meslektaşlarımız ile buluşuyoruz. 2012 yılında 59. Uluslararası kongremiz Londra’da gerçekleşti

Yerli ve yabancı konuklara eşsiz bir Türkiye deneyimi sunan Les Clefs d’Or üyeleri olarak hedefiniz? 

500 yıllık bir mesleki geleneğin devamı olarak, bugün dünyada yılda 100 milyon turiste, geldikleri kent ve ülkede iyi zaman geçirmeleri için hem konakladıkları otellerde hem de otel dışında, çok özel deneyimleri yaşamalarını sağlayan ve bu sayede turizme yaptıkları katkı ile hizmet sundukları otel ve kentlere itibar kazandıran Les Clefs D’or üyeleri olarak pandemi döneminde de çalışmalarımızı sürdürmek.

Uluslararası Conciergeler Birliği’nin Kongresi’nin, 2023’te Türkiye’de yapılması için ilk adımlar nasıl atıldı?

İlk iş olarak Kültür ve Turizm Bakanlığını ziyaret edeceğiz. Az önce bahsettiğim lobi faaliyetleri ve tanıtım için kendilerinden destek isteyip çalışmalara başlayacağız. 2023 Türkiye için çok önemli bir yıl. Her yıl dünyada tüm turizm sektörünün acaba bu yıl kongre nerde olacak diye beklediği bu kongreyi 2023’te İstanbul’a getirerek, bayrağımızı o salonda gururla dalgalandırmak istiyoruz. Ümit ediyorum ki lobi ve tanıtım çalışmalarımız olumlu sonuç verecek ve sonunda kongreyi İstanbul’a getirmeyi başaracağız.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.