TURİZMİN DEĞERİ ANLAŞILDI

TURİZMİN DEĞERİ ANLAŞILDI
HG Editör
Posted on Temmuz 12, 2021, 11:54 pm
4 mins

KATİD Başkanı Murat Toktaş, Pandemi dönemine ilişkin genel bir değerlendirmede bulundu.

KATİD BAŞKANI MURAT TOKTAŞ

Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş, Hotel Gazetesi için pandemi dönemini değerlendiren bir yazı kaleme aldı. Dönem içinde gerek devlet yetkililerinin, gerekse sektör yöneticilerinin kararlarının yansımasını irdeleyen KATİD Başkanı, 2021 yılının sektörün beklentilerinin altında geçeceği öngörüsünü dile getirdi. Bu dönemde Turizm Sektörünün öneminin devlet nezdinde daha iyi anlaşıldığının altını çizen Toktaş, “Artık turizmin göz ardı edilemeyecek bir sektör olduğu bu krizle görülmüş oldu” ifadesini kullandı. İşte KATİD Başkanı Murat Toktaş’ın pandemi dönemine ilişkin genel değerlendirmesi..

Bu seneden çok bir şey beklememek lazım

Vaka sayılarının bahar aylarında tavan yapması ile birlikte yazdan beklentilerimiz iyice azalmıştı. Bir de bunun devamında başta Rusya olmak üzere Almanya, İngiltere, Fransa gibi Avrupa ülkelerin “seyahatin riskli olduğu ülkeler” listesinde kırmızı kategoride yer almamız moralleri iyice bozdu. Gelişmelere baktığımızda görünen o ki bu 2021’in beklentilerimizin altında geçeceği ihtimalini güçlendiriyor.

Her şeye rağmen bu sene yaşanacak hareketlilikler sektöre biraz can suyu olacaktır. Devletinde yapacağı desteklerle birlikte 2022 yılına sağ sağlım çıkmamız sektör yatırımcıları ve çalışanları için son derece önemli.

Ayrıca, sektördeki deneyimli meslektaşlarımızın farklı sektörlere yönelmesi ile yaşanan erozyonun etkilerini görmemek için mutlaka bu konuya özel bir çalışma gerekmektedir.

Kötünün getirisi

Bu yaşanan kriz yılladır söylediğimiz hatta haykırdığımız turizm sektörü ülkemiz için ne denli önemli olduğu konusunu tekrar gündeme getirdi. Döviz girdisinden personel istihdamına, tedarik zincirinden ülkenin prestijine kadar sağladığı değer devlet tarafından anlaşılmaya başlandı. Bunun devamında ise söylemlerde ve bazı eylemlerde sektörü ön plana çıkartan çalışmalar olması gecikmelide olsa bizleri mutlu etti. Özellikle cumhurbaşkanımızın sektörün sorunlarını dinlemek üzere bazı sektör temsilcilerini külliyeye çağırması, hemen ardından da oradan gelen talepler doğrultusunda KÇÖ nün ve KDV indirimin uzatılması gibi taleplere hızla cevap verilmesi başlangıç için önemliydi. Artık turizmin göz ardı edilemeyecek bir sektör olduğu bu krizle görülmüş oldu. Bu konuda bir kırılma yaşandığını düşünüyorum.

Krizlerle yaşar olduk

Sektör arka arkaya sorunsuz 5 yıl geçiremedi. Çok sık aralıklarla kesintiye uğrayan sektör ne yazık ki krizle yaşamayı öğrenmek zorunda kaldı. Şimdiye kadar yaşanan krizleri sektör yatırımcısının ve personelinin fedakârlıklarıyla atlatmayı başardı. Ama artık yorulduk. Güzel günleri görebilmemiz için devletin daha fazla sektöre destek olması şart.  Şuan yaşadığımız durum hepsinden de zor olsa da bunu da az hasarla atlatacağımıza inanıyorum. Umudumuzu yitirmeyeceğiz çünkü turizmcinin ekmeği umut oldu.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.