‘’BUTİK’’ YAZAN HER OTEL “BUTİK OTEL” MİDİR?

‘’BUTİK’’ YAZAN HER OTEL “BUTİK OTEL” MİDİR?
Yeşim SARITAŞ
Posted on Ekim 26, 2021, 5:29 am
6 mins

Konaklama sektöründe oteller; oda sayılarına, hizmet alanlarına, konumlarına, tiplerine hatta mevsimlere göre kategorilere ayrılmaktadır. Beş yıldızlı oteller, yaz otelleri, şehir otelleri, kayak otelleri, küçük oteller, apartlar, pansiyonlar geçmişten bu güne en çok bilinenlerdir. Bu kategorileri daha da açacak olursak başlık olarak fazlası ortaya çıkar.

‘’BUTİK’’ YAZAN HER OTEL “BUTİK OTEL” MİDİR?

Konaklama sektöründe oteller; oda sayılarına, hizmet alanlarına, konumlarına, tiplerine hatta mevsimlere göre kategorilere ayrılmaktadır. Beş yıldızlı oteller, yaz otelleri, şehir otelleri, kayak otelleri, küçük oteller, apartlar, pansiyonlar geçmişten bu güne en çok bilinenlerdir. Bu kategorileri daha da açacak olursak başlık olarak fazlası ortaya çıkar.

Birde oteller barındırdıkları kriterlere göre yıldız almaktadırlar. Yıldızı olmayan barındırdığı kriterlerden dolayı Butik ünvanı almayı hak eden Butik Oteller var! Butik otel denince çoğu kişinin aklına küçük oteller gelmekte ancak Butik Otel sadece küçük olan otel demek değildir. Adında Butik kelimesi geçen her otel de Butik Otel değildir.

“BUTİK’’ ibaresini her otel kullanabilir mi?

28 Temmuz 2021 tarihine kadar ‘’Butik’’ otel ünvanını butik olmadığı halde kullanan işletmeler vardı. Halen de kullanan işletmeler olabilir. Ancak bu durumu engellemek için 18 Temmuz 2021 tarihinde “Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına” dair T.B.M.M Genel Kurulu’n da kabul edilen teklifte ki maddelerden biri olan, ‘’Butik’’ ibaresini butik olmayan ve yanıltıcı olarak kullanan işletmeler için ağır cezalar verilmesi adına 28 Temmuz 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlama yapıldı.

Turizm İşletme Belgeli konaklama tesisleri belgelendirildikleri sınıflarına göre yıldız simgesi veya çağrıştıracak sembolleri kullanabilecekler.

Yani otel ve pansiyon gibi yıldız belgeli olan konaklama tesisleri “Butik Otel”  ibaresini kullanamayacaklar. Doğru olmayan, misafirlere yanıltıcı bilgiler sunan ya da reklam materyali olarak ‘’Butik’’ ibaresini kullanan işletmeler denetimler ile tespit edilerek idari yaptırım cezaları uygulanacak ve ilk tespitte verilecek olan on üç bin beş yüz Türk lirası para cezası, işletme tekrar usule uygun yönetilmediği tespit edilirse bir önceki cezanın iki katı tutarında para cezası Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uygulanacak.

Basit Konaklama Turizm İşletme Belgesi alan konaklama tesisleri ise örneğin; Butik Otel, Apart otel, tatil köyü gibi işletmelerde yıldız simgesi veya çağrıştıracak sembolleri kullanamayacaklar.

Butik Otel Nasıl olur?

Küçük yapılarına rağmen 5 yıldız Otel konforu sağlayan, kaliteyi her anlamda hissettiren, lokasyonlarına göre özellikler taşıyan otellerdir. Mimari iç ve dış dizaynları dekorasyon ve kaliteli eşya yönünden zengin olup, kaliteyi işletme ve servis anlamında da misafirlerine hissettiren, özel kılan otellerdir. Konforlu odalar, şık dizaynlar, farklı ambiyanslarda düzenlenmiş kahvaltı salonları, şirin sevimli bahçeleri, oturma salonları hatta bazılarında bulunan kişiye özel ya da ortak şık küçük havuzları ile hayran olacağınız konaklama otelleridir. Az sayıda odaları olup az sayıda kişiler ile aynı ortamı paylaşıyor olmanız dışında güne başlarken önünüze gelen organik ürünlerden oluşan kahvaltı ile keyiflenirken odanızın dağ, deniz, nehir, orman gibi..lokasyonuna özel manzaraları ile keyfinize keyif katacağınız, özenle tasarlanmış bahçesinde kendinizi masal ortamında gibi hissedeceğiniz farklı ambiyanslarda tasarlanmış otellerdir.

Daha az tanınan Butik oteller, konaklama sektöründe 2021 yaz sezonu sonunda açıklanan resmi verilere göre, son yıllarda Covid 19’un da etkisiyle tatilcilerin tercihleri arasında ilk sırayı aldı. 

Neden Butik ve Küçük Otellerde kalmalıyım?      

Başkaları ile iç içe tatil yapmaktan hoşlanmıyorsanız ve de kalabalıktan uzak tatil yapmayı seviyorsanız, evinizdeki gibi bir özgürlük ve konfor arıyorsanız, gün içinde sadece otele bağımlı kalmak istemiyor çevreyi keşfetmekten de keyif alıyorsanız, 24 saat sizinle ilgilenen, size özel ilgi gösteren bir işletmeci olsun tatilde olduğumu hissedeyim diyorsanız, içten samimi bir ortamda tatilimi yapmak istiyorum diyorsanız, kahvaltım bile özel olsun şımarayım diyorsanız….tercihiniz Butik Oteller olmalıdır.

Yılın on iki ayı tatil yapabileceğiniz Butik Oteller mevcuttur. Otantik oteller, Köşk otelleri, Konaklar, ve bazı Çiftlik – Dağ – Yayla – Göl Evleri ile Bungalovlar’ da Butik Oteller Dünyası ‘nın kategorileri arasındadır. 

Tatilinizin konforlu ve size özel olmasını arzu ediyorsanız Yeni Dünya’nın yükselen trendi Özel – Küçük ve Butik Otelleri tercih etmeniz yeterli.

OTEL İŞLETMELERİNDE PROBLEM ÇÖZMENİN YOLLARI / ORKUN AVKAN

Paylaşmak Güzeldir
Yeşim SARITAŞ
1982 Samsun doğumlu Yeşim Sarıtaş, İşletme Fakültesi mezunudur. Datassist İnsan Kaynakları şirketinde 6 yıl İstatistik ve IT Satış Pazarlama Sorumlusu, Jollytur’da 2 yıl IT Proje Analistliği, Metro Travel ve Metro Turizm’de 2 yıl İş Geliştirme ve Reklam Pazarlama Müdürlüğü yaptıktan sonra Küçük Otellere ve Seyahat Acentelerine Sosyal Medya ve Satış Pazarlama konularında, Belediyelere Turizm Projeleri konularında Danışmanlık yapmıştır. Halen, Seyahat Acentesi olarak Bireysel ve Kurumsal hizmet sunmaya devam etmektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarında Kadınları temsilen görevler almış, Sosyal Sorumluluk ve Turizm Projeleri oluşturmuştur. 2017 yılında, ceza evlerinde anneleri ile büyümek zorunda olan 0-6 yaş arası çocuklar için “Minik Duvarları Yıkalım” sloganıyla düzenlediği yardım kampanyası ile takdir toplamış, Türkiye’de ilki gerçekleşen bu sosyal sorumluluk projesi ile dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından ödüllendirilmiştir. 2016’dan itibaren Turizm ile ilgili güncel ve bölgesel yazılar yazmakta olup, Uluslararası Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Fijet-Aturjet Türkiye üyesidir.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.