TURİZM SEKTÖRÜNDE EĞİTİM HAMLESİ

TURİZM SEKTÖRÜNDE EĞİTİM HAMLESİ
Hotel Gazetesi
Posted on Kasım 16, 2021, 10:22 am
11 mins

TURİZM SEKTÖRÜNDE EĞİTİM HAMLESİ

Turizm istihdamında eğitimli kalifiye çalışanlar için Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜROB arasındaki iş birliği protokolünde yeni kararlar alındı.

Turizm sektörünün önde gelen STK’ları arasında yer alan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), sektörün kalifiye eleman sorununa kökten çözecek bir çalışmaya öncülük etti. Müberra Eresin Başkanlığındaki TÜROB, devletin bu konudaki direkt sorumlu iki Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Turizm istihdamında eğitimli kalifiye çalışanlar kazandırmak için önemli adımlar atıldı.

Konuyla ilgili düzenlenen toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında turizm sektöründe nitelikli personel istihdamı amacıyla 23 Eylül 2019 tarihinde imzalanan “Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme İşbirliği Protokolü” konusunda gelişmeler, mevcut turizm eğitimi verilen okullara yönelik beklenti ve öneriler ile Mesleki Eğitim Merkezleri projesi konuları değerlendirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve TÜROB Başkanı Müberra Eresin ile ilgili kurum yöneticilerinin katılımıyla Swissotel The Bosphorus’ta düzenlenen toplantıda, taraflar konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye Otelciler Birliği adına Başkan Müberra Eresin, Başkan Yardımcısı Taner Yallagöz, Genel Sekreter İsmail Taşdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Topaloğlu ve TÜROB Eğitim Komitesi Başkanı Ali imdat Uçar ile Komite Üyesi Abdullah Apak katıldı.

ÖZER: YENİ BİR ADIM ATIYORUZ

MEB Bakanı Mahmut Özer Toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Bugün Kültür Turizm Bakanlığımız ve TÜROB’la İstanbul’daki otellerimizin insan kaynağı ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili mesleki eğitim merkezleriyle ilgili yeni bir adım atıyoruz. İlk defa mesleki eğitim merkezlerinde yabancı dil eğitimi ile ilgili bir başlangıç yapacağız ve İstanbul’da tüm otellerimizin insan kaynağı ihtiyacını karşılamış olacağız. Yaklaşık 25 bin insanımıza hem turizm alanında eğitim hem de istihdam imkanı kazandırmış olacağız” dedi.

ERSOY: GELECEK YILLARIN EN BÜYÜK SORUNU PERSONEL

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bugün, pilot bölge olarak İstanbul seçildi. Salgın nedeniyle 2 yıldır dünyada daralma yaşayan turizm alanında gelecek yıllarda karşılaşılacak en büyük sorun personel sıkıntısı olacak, nitelikli personel ihtiyacını karşılamak için Milli Eğitim Bakanlığı ve Sektörümüz işbirliğinde çalışmalarımızı hızlandırdık. Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığı ve STK temsilcilerinden bir komisyon kurduk. Komisyon, mesleki eğitimle ilgili ihtiyaçlar nelerdir, uygulamada hangi sorunlarla karşılaşılıyor, hangi ilave müfredatlar yapılırsa daha iyi sonuç alırız gibi konuları tespit edip 10 gün içinde bundan sonraki yol haritamızı da buna göre belirleyeceğiz. Hedefimiz mesleki eğitim almış nitelikli personelin sektöre kazandırılması” diye konuştu.

HEMEN ÇALIŞMA BAŞLATACAĞIZ

TÜROB Başkanı Müberra Eresin ise “Sektör olarak pandeminin etkilerinin ortadan kalkacağı yakın geleceğe odaklandık. Hizmet sektörünün en önemli unsuru nitelikli çalışanlar konusu başta olmak üzere turizm eğitimi alanındaki gelişme ve önerilerimizi değerlendirdiğimiz bu toplantının sektör adına son derece verimli geçtiğini ve toplantıda görüştüğümüz hususlarda hemen çalışma başlatacağımızı belirtmek isterim” ifadesini kullandı.

Eresin şöyle konuştu: “Günümüzde artık dünyanın en büyük ve en dinamik endüstrilerinden birisinin turizm olduğu kabul edilmektedir. Tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri bakımından büyük bir potansiyele sahip olan ülkemiz için turizm ise, önemli bir gelir kaynağı olmasının yanı sıra ülkemizi dünyaya doğru olarak tanıtmanın etkin bir yoludur.

Her yıl önemli sayıda turistin geldiği ülkemiz için, diğer ülkelerle turizm sektöründe rekabet gücünün korunması ve arttırılması, gelen konuklara sunulan tesislerin altyapı imkanlarının yanı sıra, sağlanan hizmet kalitesine bağlıdır. Hizmet kalitesinin arttırılmasında ise eğitimin dolayısıyla yetişmiş insan kaynağının rolü yadsınamaz bir gerçektir.

Hızlı bir gelişim süreci içinde olan turizm sektöründeki yetişmiş insan gücü ihtiyacının karşılanabilmesi, sadece kavramsal bir düzeyde değil, gerçek ihtiyaç ve beklentilere cevap verebilecek yöntem ve süreçlere dayandırılması gerekmektedir. Turizm sektöründe kalite, standardizasyon ve verimliliğin arttırılmasına katkı sağlayacak, ihtiyaç duyulan bilgi ve beceri düzeylerini kazandıracak olan bir eğitim sisteminin önemine inanmaktayız.

Turizm Sektöründe çalışan insan kaynaklarının uluslararası standartlara kavuşturulması, ülkemizin sadece rekabet gücünü arttırmayacak, ülkemizi uluslararası yatırımcılar için de bir cazibe kaynağı haline getirecektir.

Bu itibarla, Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde sektörde meydana gelen gelişmeler ile eğitim sisteminin eş güdümünü sağlamak, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak ve istihdama katkı sağlamak üzere yapılacak olan mesleki ve teknik eğitim faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları kapsayan bu protokolü çok önemli ve yerinde görüyoruz.”

SEKTÖRÜNÜN EN ÖNEMLİ UNSURU NİTELİKLİ ÇALIŞANLAR

Salgın nedeniyle 2 yıldır dünyada daralma yaşayan turizm alanında gelecek yıllarda karşılaşılacak en büyük sorun nitelikli insan kaynağı sıkıntısı olacağının altını çizen Eresin, “Bu ihtiyacı karşılamak için Bakanlıklarımızla iş birliğinde çalışmalarımızı hızlandırdık. Sektör olarak pandeminin etkilerinin ortadan kalkacağı yakın geleceğe odaklandık. Hizmet sektörünün en önemli unsuru nitelikli çalışanlar konusu başta olmak üzere turizm eğitimi alanındaki gelişme ve önerilerimizi değerlendirdiğimiz ve kısa süre önce düzenlenen toplantının sonucunda, bugün, bu anlamlı salonda, toplantıda görüştüğümüz “Mesleki Eğitim Merkezleri” konusunun hayata geçiriliyor olmasının, sektör adına son derece önemli olduğunu özellikle belirtmek isterim. Projede, pilot bölge olarak İstanbul’un seçilmesiyle de çalışmalarımızı hızla başlatmış bulunuyoruz” dedi.

TÜROB’UN 50. YIL SLOGANI “TURİZMDE EĞİTİM”

Türkiye Otelciler Birliği’nin kuruluşunun 50. yılın sloganını “Turizmde Eğitim” olarak ilan ettiklerini hatırlatan Eresin şunları söyledi: “İhtiyacımız olan donanımlı, eğitimli insan gücü ve istihdama katkı sağlayacağından emin olduğumuz bu sosyal projenin uygulanması başta olmak üzere tanıtılması konularında var gücümüzle çalışacağımızı özellikle belirtmek istiyorum. Proje kapsamında ilk etapta 25 bin insanımıza eğitim ve istihdam sağlamak temel hedefimiz olacak.

Projenin hayata geçirilmesi konusunda bizlerden desteklerini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer ve İstanbul Valimiz Sayın Ali Yerlikaya başta olmak üzere Bakanlıklarımızın bürokratlarına, sektör temsilcilerimize ve projede tüm emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyor hayırlı olması temennimi siz değerli katılımcılarla paylaşıyorum.”

OTEL İŞLETMELERİNDE PROBLEM ÇÖZMENİN YOLLARI / ORKUN AVKAN
Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.